nlc.hu
Egészség

A szobatárs szindróma

Bajban a párkapcsolatod? Így ismerheted fel a szobatárs-szindrómát!

Ha te is úgy élsz együtt a pároddal, mintha csak a szobatársad lenne, ideje tenni azért, hogy ez megváltozzon.

Azok a párok, akik 3-5 éve élnek együtt, gyakran találják szembe magukat a szobatárs-szindrómaként emlegetett jelenséggel. A partnerek érzelmeinek intenzitása ekkorra lecsökken, annyira megszokják egymást, hogy nem érzik úgy, hogy a másiknak rendszeres megerősítésekre lenne szüksége. Leginkább arra összpontosítanak, hogy a napi problémákat, feladatokat megoldják, mintsem arra, hogy eleget beszélgessenek, minőségi időt töltsenek a másikkal, közös programokat szervezzenek, illetve romantikus gesztusokkal szerezzenek örömet a partnerüknek. Szobatárs-szindrómáról akkor beszélhetünk, amikor az ilyen életstílus normális is megszokott létformává válik a pár számára.

A szobatárs-szindróma jelei

A szindróma kezeléséhez és a kapcsolat megmentéséhez fontos a probléma mielőbbi azonosítása és megoldása. Íme a szobatárs-szindróma leggyakoribb jelei:

1. Te és a párod ritkán beszéltek az érzéseitekről

Mikor beszéltél utoljára pároddal álmaidról és vágyaidról? Mikor nyílt meg utoljára azzal kapcsolatban, hogy mi bántja? Ha a kettőtök közötti személyes beszélgetések legfőképp a pénz, illetve a mindennapokban felmerülő praktikus kérdések körül forognak, az bizony szobatárs-szindróma fennállására utal. 

2. Bár közös lakásban éltek, keveset vagytok együtt

Ha egy hosszú munkanap után te és a kedvesed nem vagy nem szívesen töltitek közösen az időtöket, az intimitás pedig pláne kiveszett a kapcsolatotokból, az valószínűleg annak a jele, hogy a dolgok nem úgy mennek kettőtök között, ahogy kellene. Azzal természetesen semmi gond nincs, ha mindkettőtöknek vannak önálló hobbijai vagy épp külön-külön is találkoztok a barátaitokkal, azonban ha ezek a tevékenységek sokkal nagyobb örömet adnak, mint a pároddal töltött idő, esetleg azt érzed közben, hogy végre nem kell vele lenned, mivel alapvetően bosszant a jelenléte, ideje elgondolkodni azon, hogy hogy áll és merre tart a kettőtök kapcsolata.

3. Nem törődsz vele, milyennek lát a másik

Ha egy fedél alatt élsz valakivel, annak természetes velejárója, hogy mind lelkileg, mind a külsődet illetően jobb és rosszabb állapotokban is lát. Azonban ha már egyáltalán nem érdekel, vonzónak talál-e még a párod és általában véve elhanyagolod magad mellette, mondván, hogy úgyis mindegy, illetve te magad sem foglalkozol azzal, hogy ő hogy néz ki, az már gondot jelezhet.

Elhidegült pár

Olyan, mintha már csak szobatársak lennétek? (Fotó: Getty Images)

A megoldás

A kapcsolatok természetes velejárója, hogy idővel átalakulnak, új szakaszba lépnek. Azonban az a helyzet, ha a pároddal úgy éltek együtt, mint a szobatársak, megoldást kíván. 

1. Nyílt kommunikáció

Az első és legfontosabb a nyílt kommunikáció. Szánjatok rá időt és energiát, üljetek le megbeszélni a kialakult helyzetet. Beszéljetek őszintén az érzéseitekről, aggodalmaitokról és arról is, mi zavar benneteket. Egy ilyen diskurzus lehet az egyik kulcsa egy haldokló kapcsolat újraélesztésének. 

2. Odafigyelés

Figyeljetek jobban egymásra, igyekezzetek több időt együtt tölteni! Mutassatok újra több érdeklődést a másik fél élete iránt és próbáljatok közelítőleg ugyanannyi energiát fektetni a kapcsolatba! Ismerjétek el az elkövetett hibákat és dolgozzatok azok kijavításán!

3. Romantikus pillanatok

Éljetek meg újra közös, romantikus pillanatokat! Akár látogassatok el az első randevútok vagy épp az első csókotok helyszínére, vagy szervezzetek olyan programot, amit a kapcsolatotok kezdeti szakaszában szívesen csináltatok együtt. Emlékeztessétek magatokat arra, miért is szerettetek egymásba és miért vagytok még mindig egymás mellett!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top