nlc.hu
Egészség

Penész a lakásban - mit lehet tenni?

Amikor az otthonod betegít meg: hogyan lehet küzdeni a penész ellen?

Nem biztos, hogy észrevesszük, ha fekete gombatelepek jelennek meg a lakásban, pedig ez a jele annak, hogy cselekedni kell, ugyanis a penésznek egészségkárosító hatása van. Szerencsére tehetünk azért, hogy megszabaduljunk a kellemetlen lakótársaktól.

Télen sokkal nagyobb az esély arra, hogy penész jelenjen meg a lakásban, és az energiaválság miatt lehet, hogy idén ez sokkal nagyobb problémát fog okozni, ugyanis sokan lesznek, akik megpróbálnak majd spórolni a fűtéssel, viszont alacsonyabb hőmérsékletű helyiségekben, falakon könnyebben lecsapódhat a pára.

És könnyen lehet, hogy elsőre észre sem vesszük, hogy baj van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója szerint a nem megfelelően szigetelt házakban elsősorban a gipszkartonfalak és álmennyezet fölött rejtett penészedés alakulhat ki. Hozzáteszik, ugyanez a probléma beépített szekrények mögött vagy laminált padló alatt is előfordulhat, de a penész elterjedhet a falra tolt szekrények, falvédők mögött is, ahogyan a falakon belül a csövek környékén, amennyiben azok szivárognak vagy azokra rendszeresen nedvesség ül ki. Ilyenkor a dohos szag az, ami elárulja, hogy penészgombákkal lakunk egy fedél alatt.

Penész a házban

A lakásokban számos penészgombafaj fordulhat elő, és változó, hogy melyik mennyire veszélyes. Nálunk is előfordul a Stachybotrys chartarum, vagyis közismert nevén feketepenész, aminek súlyos egészségkárosító hatása van, akár tüdővérzést is okozhat. De ha a falon fekete penészfoltok jelennek meg, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel a fajjal van dolgunk, más gombák is ilyen telepeket képeznek, például a Cladosporium, ami általában ablakok körül jelenik meg, és allergiás tüneteket okoz, akárcsak a Alternaria vagy az Ulocladium, de megemlíthetnénk a Scolecobasidium humicolát, amivel főként a fürdőszobában találkozhatunk és aminek egészségügyi hatása kevéssé ismert, és a sort tovább lehetne folytatni. Emellett fontos tudni, hogy a fehér penészgombák sem kevésbé ártalmatlanok, ezek között vannak allergén, toxintermelő és patogén fajok.

Az, hogy a lakásunkban pontosan melyik van jelen, attól függ, hogy milyen típusú épületről van szó.

  • A vályogházak falai gyorsan átnedvesednek
  • ahogyan a 100 éves kort is meghaladó bérházak is.
  • Az úgynevezett Kádár-kockák is problémásak lehetnek, főleg az utólagos hőszigetelés miatt, a nedvesség ugyanis így nem tud távozni,
  • és panellakásoknál is jelentkezhet ez a gond, amihez még hozzájön az is, hogy a központi szellőzőrendszer nincsen megfelelően tisztítva.

A problémára a Házi Patika cikkében Magyar Donát aerobiológus hívta fel a figyelmet. Tévedés azt hinni, hogy ezek a problémák csak a régi házakban fordulhatnak elő, az építési hibák miatt sajnos az újabb épületekben is lehet találkozni penésszel.

Az Eurostat két évvel ezelőtti statisztikája szerint a magyarok 20,4%-a él olyan otthonokban, ahol beázás, penészedés vagy a rothadó faszerkezetek problémát jelentenek, és Európában csak három másik országban rosszabb ennél a helyzet. Míg egy korábbi jelentés szerint 540 500 azoknak a gyermekeknek a száma az országban, akik beázó, vizes, penészes lakásban élnek. Miközben azzal is számolni kell, hogy a klímaváltozás miatt többször lesz részünk intenzív esőzésekben, aminek következtében még több fejfájást okozhat a penész.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Az talán nem lep meg senkit, hogy ha hosszabb távon tartózkodunk penészes környezetben, annak komoly hatásai lehetnek az egészségünkre. Az emberi szervezet alapvetően köbméterenként 100-500 spórával képes megbirkózni, ennél magasabb szám túlérzékenységhez vezethet.

Ha hosszabb távon, magas koncentrációban van jelen az allergén faj, és az ott tartózkodó ember érzékeny rá, akkor allergia, asztma, allergiás túlérzékenység okozta tüdőgyulladás alakulhat ki. A penésszel ráadásul gyakran társulnak a poratkák is, azok pedig még sokkal erősebben allergizálnak, mint a gombák: asztmát és ekcémát is okozhatnak

– figyelmeztet az NNK.

Az allergiás reakciók közé tartozik például a köhögés, tüsszögés, orrfolyás, nehézlégzés, a szem bevérzése és bőrkiütés, de penészgombák, pontosabban azok spórái olyan embereknél is irritációt okozhatnak, akik nem penészallergiások. A tüneteket pedig nem szabad félvállról venni, a kezeletlen légúti allergia által okozott nyálkahártya gyulladás hajlamosabbá tesz arra, hogy elkapjunk bizonyos fertőző légúti betegségeket, a gombák tartós jelenléte miatt pedig megnő az orrmelléküregek gombás fertőzésének kockázata is.

Hogy pontosan milyen arányban okoz a penész egészségügyi problémát, arról több kutatás is készült, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) korábbi adatai szerint például a penészes lakásokban élő gyerekek 49%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmások vagy allergiások, mint azok a társaik, akik otthonában nincsen penész.

Ne párázz!

A gombák legjobban 80–95%-os relatív páratartalmú, 25–35 °C-os levegőn érzik jól magukat, de lejjebb tudnak adni az igényeikből, minden olyan helyen megkezdődik a penészedés, ahol 72 órán keresztül 75% feletti a páratartalom, és gyakorlatilag bármilyen anyagon képesek elszaporodni. Vagyis megelőzésképpen próbáljuk meg az otthonunkban 40-60 százalék között tartani a páratartalmat, igaz, kisebb gyermekek esetében ez 60-70 százalék is lehet. Ahhoz, hogy követni tudjuk a levegő nedvességtartalmának a változását, szükség lesz egy mérőeszközre is, bár azért a páramentesítő készülékek többsége is képes megmondani ennek a mértékét, és ezekkel két legyet ütünk egy csapásra.

A lakás levegőminősége légtisztítókkal is javítható, ezek a penészgombák spórái mellett kiszűrhetik a port, a kisméretű aeroszol részecskéket, a pollent, az állati szőrt, emellett a baktériumok szintjét is csökkentik a lakótérben, és vannak olyan készülékek, melyek vírusok és illékony vegyületek, szagok kiszűrésére is alkalmasak. A fűtési szezonra vonatkozóan fontos tudni, hogy a levegő magasabb hőmérsékleten nagyobb vízmennyiséget, alacsonyabb hőmérsékleten kisebb vízmennyiséget tud felvenni, a különbség az alacsonyabb hőmérsékleten kicsapódik, emiatt pedig próbáljunk ügyelni arra, hogy viszonylag állandó legyen a hőmérséklet a lakásban, figyelmeztet a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Egy megfelelően szigetelt, megépített lakásban, otthonban persze kicsi az esélye, hogy penész alakuljon ki. Neuralgikus pontnak számítanak az ún. hőhidak, amelyek nemcsak az energiaveszteség miatt jelentenek problémát. Ezek olyan pontok a lakásban, amelyek jobban vezetik a hőt, vagyis hidegebb felületek, ezért itt könnyebben lecsapódik a pára, ez pedig kedvez a penész kialakulásának. És – ahogyan arra már korábban is utaltunk – csak azért, mert egy épület nem régi vagy nemrég lett felújítva, önmagában még nem biztosíték, hogy minden rendben van. Amennyiben például a lakásunk műanyag-, illetve légtömör nyílászárókkal rendelkezik, lehet, hogy szükség lehet résszellőzők beszerelésére, de a pára elleni küzdelemben sokat segíthetnek a konyhai és fürdőszobai elszívók, valamint a korábban már említett elektromos páraelszívók is.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Sokat segíthet a helyzeten a megfelelő szellőztetés is, ami azt jelenti, hogy akár naponta többször is ki kell tárni az ablakokat, ez különösen fontos a korábban már említett új, műanyag nyílászáróknál, és ugyan télen ez nehezebben kivitelezhető, de sokat segít az is, ha nem beltéren teregetjük ki a nedves ruhákat. Egyes források szerint egy adag vizes ruha körülbelül két liter vizet tartalmaz, és a lakásban szárított ruhák akár 30 százalékkal is megemelhetik a páratartalmat, ez pedig nem kevés. És ez nem minden: a nyitott égésű tüzelőberendezések és a növények is hozzájárulnak ahhoz, hogy párásabb legyen az otthoni levegő. 

Ugyan nem a páratartalommal van összefüggésben, de azért idetartozik az is, hogy amennyiben fával fűt valaki, fontos, hogy bármennyire is jó ötletnek tűnik, nem szabad a lakásban szárítani, ugyanis a fakérgen élő mikroszkopikus gombák – ha nem is képesek megtelepedni a falakon, de – a levegőben szétszóródva szintén allergiát okozhatnak.

Harcban a penésszel

Sajnos előfordulhat, hogy valamilyen vízkár ér minket, például eláztat minket a szomszéd, vagy valahonnan szivárogni kezd a víz, ilyen esetben 24-48 óránk van, hogy felvegyük a harcot a nedvesség ellen, hogy meg- és kiszárítsunk mindent, ami átvizesedett.

Ha már kialakult a penészesedés, akkor amellett, hogy megpróbáljuk azt eltüntetni, fontos az is, hogy utánajárjunk, mi miatt alakulhatott ki, hiszen csak így előzhető meg, hogy újra jelentkezzen a probléma, még akkor is, ha a korábban érintett felületet gombaölőszerrel kezeltük, ilyenkor persze valahol máshol kell majd keresni a penészt. És – figyelmeztet az NNK – önmagában a gombaölőszer sem megoldás a falak esetében, azokat penészgátló festékkel kell bekenni, mert így megakadályozzuk, hogy kiszóródjanak a gombatelepben termelődött allergén spórák. És – talán ezt mondani sem kell, de festés előtt mindenképpen le kell takarítani a penészt, és meg kell várni, hogy a felület megszáradjon. 

A boltokban több olyan penészölő termék is kapható, amelyekkel eltakaríthatjuk a fekete telepeket, igaz, ezekkel érdemes óvatosan bánni, mert általában hipokloritot, vagyis hipót tartalmaznak, ami káros lehet az egészségre, ráadásul tilos összekeverni más tisztítóoldatokkal vagy ammóniát tartalmazó tisztítószerekkel, mert mérgező gőzök keletkezhetnek. Természetesen vannak egyéb szerek is, amikkel próbát tehetünk.

A Tudatos Vásárlók cikke szerint sajnos az ecet nem elég hatékony, emiatt a penész visszatérhet, a gyógyszertári alkohol viszont hatékony és olcsó megoldás, ám van pár dolog, amire figyelni kell, használat közben ne lélegezzük be, és mivel az alkohol tűzveszélyes, ezért mindenképp alaposan szellőztessünk a fal kezelése közben/után. Javaslatuk szerint a hidrogén-peroxid is jó megoldás lehet, így nem kell visszamaradó káros anyagok miatt aggódnunk. Mint írják, a szakértők ennek kb. 3%-os vizes oldatát ajánlják, koncentráltabb formában bőrrel érintkezve irritáló hatású, ha mégis töményebb formában szeretnénk használni, húzzunk kesztyűt. 

Fontos tudni azt is, hogy a penész számos tárgyon vagy tárgyban is megtelepedhet, vagyis ha végképp szeretnénk megszabadulni a penésztől, akkor az is fontos, hogy – alapos szellőztetés mellett – takarítsuk le, tisztítsuk ki a lakásban található tárgyakat, ebbe beletartoznak többek között a szőnyegek és a kárpitozott bútorok is, bár sajnos előfordulhat, hogy a nedvszívó vagy porózus anyagokat vagy az azokból készült tárgyakat ki kell dobni annak érdekében, hogy a penész ne térjen vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top