nlc.hu
Egészség

Deformálódott nyelv vagy daganat?

Azt hitte, hogy csak furcsa nyelve van, de a fogorvos közölte vele, hogy rákos

Egy fiatal lány vélhetően egy hétköznapi fogorvosi vizsgálatra számított, azonban elakadt a szava, amikor a szakértő az eldeformálódott nyelvét daganatnak ítélte meg.

Már több mint 15 millióan látták azt a videót, amelyben egy fiatal nő éppen arról beszél, miszerint világéletében azt hitte, hogy szimplán deformált nyelve van, azonban a fogorvosa egészen mást állapított meg: nyelvrákot. A nyelvdaganat a ritka rákos megbetegedések közé tartozik, éppen ezért vélhetően diagnosztizálni sem sokkal egyszerűbb. 

A nyelvdaganat tünetei

A nyelvrákoknak kétféle megjelenési formája ismert, amelyből az egyik a kifekélyesedő, a másik pedig a karfiolszerűen növekvő. Az elváltozás tünetszegény, ezért gyakran késik a diagnózis. A betegséget enyhe fájdalom, véres köpet, nyálfolyás, rossz lehelet, nyelési nehézség és esetleg nyaki nyirokcsomó-megnagyobbodás jelezheti.

Hallhattunk már olyan történetet is, ahol a fiatal Jamie kezdetben azt hitte, hogy ráharapott a nyelvére, az orvos pedig biztosította róla, hogy nem kell aggódnia a nyelvén lévő dudor miatt. Később azonban a fél nyelvét ki kellett műteni.

Azt mondta az orvos a lánynak, hogy nyelvrákja van

Furcsa volt a nyelve, az orvos pedig azt mondta, hogy nyelvdaganatod van (Fotó: Tiktok)

Ebben az esetben azonban éppen az ellenkezője történt. Ashley-t ugyanis egy fogorvosi vizsgálat során azzal szembesítették, hogy a korábban pusztán deformált nyelve, valójában a rák miatt van. (Persze mindezt az ehhez szükséges vizsgálatok nélkül.)

Ezt persze egy TikTok-on akítv fogorvos sem hagyhatta szó nélkül. Elmondása szerint érdemes meggyőződnie arról, hogy valóban egy profi szakemberrel beszélt-e, mivel ő teljesen mást lát a videó alapján. Azt mondja, hogy ebben az esetben két opció lehetséges. Az egyik nem más, mint a nyelvgyulladás, a másik pedig az állkapocs túlzott összeszorítása, amely leginkább az éjszaka során következik be, és nem tűnik el nyomtalanul. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top