Életmód

Utálom, hogy a barátaim jobban keresnek nálam

A pénzről nem igazán szeretünk beszélni, de ha kiderül, hogy jobban keres nálunk egy barátunk, akkor rossz érzések tölthetnek el.

Valamiért Magyarországon a fizetés tabutémának számít, pedig amúgy nagyon hasznos lenne, ha nyíltan beszélnénk róla. Talán megszűnnének a bérfeszültségek, nem lenne olyan gyakori, hogy a nők kevesebbet keresnek ugyanazon a területen, mint a férfiak, és bátrabban kérnénk fizetésemelést is, mert tisztában lennék vele, mennyit keresnek a saját szakterületünkön mások. Sajnos azonban ez még várat magára, maximum barátok közt és a családban kerül elő a fizetés témája, de még ott is ingoványos talaj, mert gyakran rossz érzéseket kelt, ha kevesebbet keresünk, mint a többiek.

A pénz általában sok érzelmet vonz maga után: szorongás, bűntudat, irigység vagy épp remény.

Próbálunk nem féltékenykedni, ha kiderül, hogy egy hozzánk közelálló ember több fizetést kap, de nehéz a sok társuló érzelemmel elbánni, és akár még az is lehet a vége, hogy a pénz miatt megszakad egy barátság. Bari Tessler pénzügyi terapeuta szerint ez egy nagyon komplex helyzet, amiből nehéz jól kijönni.

„Ha a barátunk többet keres, az sok kényelmetlen érzést ébreszt bennünk. Az első lépés, hogy tudomásul vesszük, megnevezzük ezeket az érzelmeket, és tudatosítjuk magunkban, hogy normális, amit érzünk, az emberek többsége ugyanezen megy át hasonló helyzetben.”

barátság pénz féltékenység

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mindezek után pedig más szemszögből kell tekintenünk a problémára. Lehet, hogy a barátunk csak az élete más szakaszában jár, és türelemre van szükségünk, hogy mi is olyan sikeresek legyünk. Lehet, hogy neki jobbak a kapcsolatai. Lehet, hogy többet dolgozik. Lehet, hogy elvégzett 33 iskolát, hogy idáig jusson. Az is lehet, hogy neki a karrierje fontosabb, míg nekünk a család.

Annyiféle tényezőből állhat össze az, hogy mennyi a fizetése, hogy az összes információ ismerete nélkül felesleges féltékenykedni, inkább arra kell koncentrálni, hogy a saját életünkben elérjük mindazt, amit szeretnénk.

Mindez persze nem vigasztal senkit, amikor nem tud elmenni a közös nyaralásra vagy baráti vacsorára az anyagiak miatt. Ilyenkor Tessler szerint őszintén kell beszélni a barátokkal:

„Amikor úgy érzed, szükség van rá, beszélj a problémáról. Kényelmetlen helyzet, de ha nem hozod szóba, hogy téged zavar a barátságotokban az, hogy nincs annyi pénzed, hogy vele tarts a szórakozásban, akkor nem is tudjátok megoldani a gondot.

Ha ez egy igazi barátság, akkor a pénz nem jelenthet akadályt, igazodni fog hozzád az, aki jobban keres, egyszerűen azért, mert szereti a társaságodat, és fontos vagy neki. Ha viszont magadban tartod, és kifogásokkal húzod ki magad a közös programok alól az anyagiak miatt, akkor az a barátság halálához is vezethet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top