Életmód

Ezért felesleges becsomagolni a karácsonyi ajándékokat

Karácsony közeledtével két kategóriába sorolhatjuk az embereket: akik becsomagolják, és akik nem csomagolják be az ajándékokat. Most egy friss kutatás kiderítette, mely csomagolási stratégiát űzők vannak előnyben.

Úgy tűnik, akkor járunk a legjobban, ha nem vesződünk a megfelelő csomagolóanyag beszerzésével, méretre vágásával, hajtogatásával, stb. Egy új tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy több örömöt okozunk akkor, ha csomagolás nélkül adjuk át az ajándékainkat.

A kutatók arról készítettek kérdőíves felmérést, hogy a válaszadók mit éreztek, amikor különféle módon becsomagolt ajándékokat kaptak, és érdekes módon az lett az eredmény, hogy a rosszul vagy a csomagolópapírt soha nem látott ajándékoknak örülünk a legjobban.

Fotó: Pixabay

A tökéletes csomagolás ugyanis nagyobb elvárásokat kelt bennünk magával az ajándékkal kapcsolatban, ami aztán jó eséllyel csalódáshoz vezethet. Ennek pedig az ellenkezője is igaz: ha kevésbé igényesen vagy egyáltalán nincs csomagolópapírba téve az ajándék, kevésbé várunk hatalmas, értékes meglepetésre.

Ugyanakkor azt is megállapították, mindez leginkább abban az esetben érvényes, ha baráttól kapunk, illetve barátnak adunk ajándékot. Akkor egészen más forgatókönyv érvényes, ha kevésbé szoros az ajándékozók közt a kapcsolat. Ha mondjuk cégen belül kapunk ajándékot, akkor pont hogy fokozza a hatást az alapos, dekoratív csomagolás. Vagyis ha a kollégáinkkal is karácsonyozunk vagy más, formálisabb helyzetben ünnepelünk, megéri rászánni azt a kis extra időt és energiát, hogy igényes legyen a csomagolás, családon és baráti körön belül viszont egyáltalán nem baj, ha nem vesződünk vele.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top