Életmód

A nagy felhalmozás – 3 hete vagyunk karanténban, megnéztük mennyire lettünk felelősségteljes vásárlók

Tényleg túl sok élelmiszert, gyógyszert, wc-papírt halmozunk fel? Mi, az nlc. szerkesztősége már harmadik hete otthonról dolgozunk, tartjuk a kijárási korlátozást. Átnéztük a szekrényeket, a hűtőket és kamrákat, hogy kiderítsük: mik azok az árucikkek, amiket totálisan feleslegesen vásároltuk meg a karantén elején.

Tízmilliós országként annyi gyógyszert vásároltunk az elmúlt hetekben, mint egy 50 milliós országban, mondta egy gyógyszerész a 24.hu-nak. Bár szigorúan véve nem gyógyszer, de a pezsgőtablettákból én is 5 dobozzal raktároztam be – mentségemre szóljon, hogy fogy is rendesen, de a második hét után már utáltam. Ugyanakkor az is érdekes, hogy nekem maga a patikus javasolta, hogy váltsam ki három hónapra előre a cukorgyógyszeremet, mert „úgyis hiánycikk lesz”.

Mivel egyedül élek, igyekeztem a lehető legtudatosabban felkészülni arra, hogy otthon töltöm a napjaimat. Hetente egyszer megyek „nagybevásárolni”, és a hajnali futás előtt csak azért kanyarodom a bolt felé, hogy megnézzem: jött-e végre élesztő. Nincs olyan, hogy kidobom a maradékot, mindent felhasználok. Ha a harmadik nap után is marad egy kis bolognai szósz, akkor azt házi pizzára kenem. Ezekkel együtt is beleestem néhány félresiklott vásárlásba. Felhalmoztam például 16 tekercs wc-papírt, de csak azért, mert az Angliában élő nővérem már tényleg csak egy vadászati boltban kapott valami tábori verziót, és nem akartam úgy járni, mint ő. És valami elvetemült okból 30 csomag vaníliás cukor és sütőpor lapul a konyhában, mintha naponta készítenék ünnepi tortát a szomszédjaimnak. De valamire csak jó lesz.

Mi van, ha elfogy a wc papír? (fotó: getty images)

Mi van, ha elfogy a wc papír? (fotó: getty images)

Hogyan sikerülhetett az ész nélküli felhalmozás elkerülése szerkesztőségünk többi tagjának? Eluralkodott rajtunk a pánik, vagy sikerült az első három hétben viszonylag kisebb hibákkal, de felelősségteljesen vásárolnunk? Utánajártam.

Kisszékelyi Veronika kolléganőnkön a kezdeti pánik kicsit kifogott, de ez volt az egyetlen baki. „A pánikban vettem két zacskó előre panírozott húst, amit még soha nem próbáltam. A gyerekek viszont utálják.” Természetesen a termék így sem a kukában végezte, hiszen ételt nem dobunk ki. „Szépen lassan majd én megeszem, mikor nekik sütök frisset, magamnak kiveszek egy szeletet a fagyasztóból.”

Bánosi Eszter sem kezdett felvásárlásba, a kijárási korlátozás vagy az önkéntes karantén kezdetén. „Nem halmoztunk fel semmit. Inkább arra ébreszt rá ez az egész helyzet, hogy eddig miben pazaroltam. Például egy csomó felhalmozott gyógyteát kellett kidobnom, mivel lejártak.” Annak viszont örül, hogy több tégely arckrémet raktározott el magának az elmúlt hónapokban. „Most tök jól jön…”

A felelősségtudatos vásárlás és fogyasztás jellemzi Andersen Dávid karanténban töltött napjait is. Náluk az a jelenség állt elő, hogy sokkal tudatosabban fogyasztják el a hűtő tartalmát. „Például sokkal esélyesebb, hogy a maradékot másnap megesszük. Azzal is variálunk, hogy a mélyhűtött ételeket nem bontjuk ki, amíg van felbontva más a hűtőben, hogy semmi ne romoljon ránk.” De jellemző lett az is, hogy sokkal tudatosabban hangolják össze a bevásárlást, és a napi menüt.

TóCsa két dolgot halmozott fel, de mentségére, mindegyiket el is fogyasztják. „Kapszulás kávéból és spagettiből táraztunk be még hetekkel ezelőtt nagyobb mennyiséget. Előbbiből azért, mert attól féltünk, bezár a Sárkány Center, ahol sokkal olcsóbb, mint a legtöbb boltban, utóbbiból azért, mert másfél héten keresztül sehol nem találtunk, és amikor végre igen, akkor vettem öt zacskóval. De ezek nem rohadnak ránk, el fognak fogyni, így nem minősül pazarlásnak.”

Belső Olga naponta segít nektek olyan hasznos cikkekkel, mint a hogyan csinálj kovászt otthon, vagy mire jó a sütőpor, ha nincs élesztő. Ám nála egy különös helyzet állt elő. „A tesóm férje, kapott ajándékba fél kiló élesztőt. Ennek a felét nekünk adták, nekem viszont van saját kovászom, szóval jelenleg kisebb élesztővagyonon ülök. De nem azért, mert felvásároltam.” Olga esetében nincs ok az aggodalomra, el fog fogyni a kovász és az élesztő is, mivel lisztből viszont már a karantén elején betárazott. „Hobbimmá vált a házi kenyérsütés. Bár a kezelhetetlen mennyiséget némiképp jelzi, hogy most molyok kezdtek repkedni a konyhában. Eddig, ha lisztet vettem, mindig beraktam a mélyhűtőbe 2 napra, molypusztítás céllal, de most az is tele van.”

Kicsit sem nevezhető felhalmozásnak, inkább szerető gondoskodásnak az, amiről Bodrogi Eszter kamrája árulkodik. „Engedtem anyának, hogy adjon tíz üveg lecsót, ugyanennyi almapaprikát, csalamádét, lecsó-pürét, paradicsomlevet és baracklekvárt. Más nem fér a kamrába.” A vegyi áruknál azonban már ő is a betárazás mellett döntött. „Másfél hete kifogytunk a mosószerből. Akkor lementem a drogériába, és elfogott a vágy, hogy felvásároljak. Venni akartam multivitamint, kézfertőtlenítőt és vécépapírt is, ha már ott járok. De csak az utóbbiból volt, valami nagyon drága, abból megvettem az utolsó két csomaggal. Mondjuk, ilyen csodás, 5 rétegű verzió még soha nem volt itthon.”

Mellik Éva még gyakorolja a tudatos vásárlást, ő néhány friss élelmiszerrel járta meg. „Felhalmoztam a bacont, a tojást és a csomagolt szalámit. Utóbbiból három le is járt, ez nagyon rosszul érintett. Igaz, még nem dobtam ki, mert most gyorsan sütök pizzát, és rádobálom a tetejére. Jó gazdag feltét lesz. Azt hiszem, zöldborsókonzervből is több van a kelleténél, minek annyi? Nem is eszünk borsófőzeléket. Vettem babot is. Minek? Lisztet is, de nem is sütök. Annyit biztosan nem, mint ami a kamrában van.”

Szemlénket két igazán tudatos vásárlóval zárjuk: Herczeg Szonja semmit nem halmozott fel, és Fencsik Tamás sem.

Kijárási korlátozás, mit csinálj otthon?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top