nlc.hu
Életmód

Okostelefon-teszt: a Xiaomi Redmi Note 10 5G

Ennek a telefonnak tényleg jól bírja az aksija, és még olcsó is: teszteltük a Xiaomi Redmi Note 10 5G-t

Mit tud egy okostelefon potom nyolcvanezerért? Teszteltük Xiaomi Redmi Note 10-készüléket. Figyelem, szigorúan szubjektív, és laikus felhasználó véleménye következik.

Meg lehet szokni a tepsi-méretet

Kicsit mindig nehéz átállni egy új telefonra, hiszen megszoktuk az előző méretét, funkcióit, fogását, egyszerűen hozzánk nőtt a napi használat során, érthető, ha picit nehéz a leválás. Én is idegenkedve tapogatta az új a Xiaomi Redmi Note 10 5G-et, ami jóval nagyobb ( 6,5 colos) az előző okostelefonomnál. Első blikkre nem tudtam, mit kezdjek a tepsimérettel, amit azért tényleg nem lehet csak úgy a nadrág zsebébe, vagy mindenféle kisebb övtáskába tenni (pláne, ha abban már benne van a fél életed), de az is igaz, hogy pár nap alatt hozzá lehet szokni.

Egyébként a méret azért sem zavaró, mert jóval vékonyabb és könnyebb, mint az elődei: a Redmi Note 9-hez képest 21 grammal kevesebb, a 8,9 milliméteres vastagságához képest pedig 0,6 millimétert vékonyodott az idei modell. Ráadásul képernyővédő fóliával és egy szilikon telefontokkal kaptam (ez a gyári tartozék), így már nem kellett ezekkel a biztonsági feladatokkal utólag bajlódni. Mindez egyébként elég jó plusz egy olyan embernek, mint én, aki csak nehezen tud vigyázni a tárgyaira. Az üvegszerű hátlap elég elegáns külsőt ad neki, de ha nem használunk tokot, a fényes műanyag könnyen karcolódik, maszatolódik, és durván vonzza a port.

xaomi redmi note10

Fotó: Xiaomi

Feltöltve

Már az első kézbe vételnél is érezhető, hogy stramm „kis” készülékről van szó, azzal viszont nem árt számolni, hogy nincs se por, se nedvesség elleni védelem rajta, ezért egy homokos strandon módjával, vagy legalábbis óvatosan érdemes használni. Sok hasonló árkategóriájú telefonnal ellentétben a tűző nap nem az ellensége, még vakító napfényben is jól kivehető minden az AMOLED kijelzőn, ami ebben az árkategóriában ritka, mint a fehér holló. Ráadásul képes arra, hogy automatikusan állítja a fényerőt, sőt, találunk benne olvasó módot is, ami egy olyan könyvmolynak, mint én, jól jön esti olvasgatáshoz. Azt azonban jó tudni, hogyha sokat használjuk maximum fényerő közelében, az viszi rendesen az energiát, de nem kell aggódni, az akkumulátora bivalyerős. 

Utóbbi nagy előny, főleg, ha hozzám hasonlóan te is sokat nyomkodod a telefonodat, és csak ritkán jut eszedbe tölteni. A Xiaomi ilyen tekintetben kellemes csalódás volt, ugyanis egyetlen töltéssel – úgy hogy közben aktívan szkrolloztam, pötyögtem, zenét hallgattam, telefonáltam rajta – tényleg kibírja a sokórás üzemidőt. Az akkumulátor kapacitása 5000 mAh és Type-C csatlakozón keresztül tölthető 33W-tal. Ezzel a tempóval 75 perc alatt feltölthető nulláról 100 százalékra, 30 perc alatt pedig 67 százalékra, 25 perc alatt pedig 50 százalékra, szóval, ha le is merült a készülék, nem kellett sokat várnom arra, hogy magához térjen és újra áramforrás nélkül használhassam.

Ha a felépítését nézzük, mindent kényelmesen megtalálunk rajta: alul található egy  USB-C csatlakozó, közvetlenül a mikrofon és a hangszóró között, a jobb oldalon pedig ott az ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló bekapcsoló gomb, felette a hangerőszabályzóval. A bal oldalán tudjuk betenni a SIM-kártyát, amibe  egy SD-kártya is helyezhető, felül pedig a hagyományos jack csatlakozót találjuk.

A hardver kapcsán, a gamereknek sajnos nem tudok hasznos információval szolgálni, tekintve, hogy soha sem használtam videó-, mobile játékokat, de számukra a 24. hu cikke mankót nyújthat a kérdésben. Személy szerint leginkább alapdolgokra használom a telefont, videókat nézek, podcastokat hallgatok, hanganyagokat, videókat és képeket készítek, olvasok rajta, plusz a social média platformok között pörgök. Ezek teljesen jól működtek: az appok gyorsan töltenek be, a rövidebb videók csont nélkül futnak. Negatívum, hogy a hosszabb filmeknél olykor akadt a lejátszás, és nincs HDR megjelenítés sem. A hangszóróktól se várjunk csodát, én általában fülessel használtam a jobb élményért.

Nem ezzel a készülékkel fogod életed képeit lőni

Ami a fotózást illeti, a kamerarendszere egy 48 MP-es főkamerából, egy 2 MP-es makró kamerából, egy  8MP ultranagy látószögű kamerából és egy 2 MP-es mélységérzékelőből áll. Az élesség, színek, vagy a fotó részletessége tekintetében ne várjunk wow-élményt, azt hozza, amit egy ilyen árfekvésű telefon esetében várhatunk. Ez igaz az éjszakai üzemmódra is, a legjobb képeket megfelelő és természetes fényviszonyok között érhető el vele. Ha imádsz telefonnal fotózni, és igazán jó közeli fotókat, portrékat, éjszakai képeket szeretnél készíteni, akkor érdemes egy magasabb árfekvésű telefonra beruháznod.

Amennyiben nem költenél túl sokat egy telefonra, viszont szeretnél egy megbízható, jól összerakott kis készüléket, ami bírja az intenzív napi használatot, akkor a Xiaomi új modellje nem fog csalódást okozni.

Még több technikai kütyü

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top