nlc.hu
Életmód

Interjú Mariana van Zeller oknyomozó újságíróval

Lehet hinni egy szervkereskedőnek? – Ilyenek a legveszélyesebb csempészhálózatok a kulisszák mögött

Mariana van Zeller, Peabody- és DuPont-díjas oknyomozó újságíró dokumentumsorozatának legújabb részeiben is olyan világba kalauzol el minket, amit nem ismerünk, pedig nem is olyan távoli, mint hinnénk. Szerinte fontos, hogy megértsük, mi motiválja azokat az embereket, akik kapcsolatba kerülnek az alvilággal, csak így lehet felvenni a harcot az illegális piacok ellen.

Hosszú évek óta dolgozol oknyomozó újságíróként, az alvilág minden szegletét ismered a drogkereskedelemtől kezdve az emberkereskedelemig. Most, hogy a National Geographic csatornáján futó A bűn kereskedői (Trafficked) című sorozat a harmadik évadához érkezett, volt még bármi, ami meg tudott döbbenteni?

A fiam iskolája értesítette a szülőket arról, hogy egy tinédzser elhunyt túladagolásban. Nagyon sok szemszögből foglalkoztam már a kábítószerkereskedelemmel, de az MDMA-ról, vagyis az extasyról még soha nem forgattam, és úgy döntöttem, itt az idő, hogy saját nyomozásba kezdjek. Mint kiderült legtöbb – és minden bizonnyal a legjobb minőségű – drog, ami az Egyesült Államokba érkezik, az Hollandiából származik. Megdöbbentő volt számomra, amikor rájöttem, hogy mennyire átszőtte az erőszak ezt a világot: 2021-ben egy fegyveres támadásban életét vesztette Peter R. de Vries holland bűnügyi újságíró, éppen egy tévéstúdióból távozott, amikor meglőtték, pár évvel korábban pedig szintén Hollandiában agyonlőttek egy ügyvédet, aki egy fontos ügyben képviselt egy koronatanút. Sokan vannak, akik már narkóállamnak hívják Hollandiát. Nem egy olyan országból tudósítottam már, amit így hívnak, például Mexikóból, és valamilyen szempontból érhető is, hogy rásütötték ezt a jelzőt, de mint valaki, aki maga is Európában született, látni, hogy itt ennyire elfajult ez a helyzet, ez nagyon megdöbbentett.

Mariana van Zeller

Mariana van Zeller (Fotó: National Geographic/James Minchin)

Azt gondolnánk, hogy a feketepiac csak messzi, távoli országok problémája, hogy az üzletek sötét sikátorokban köttetnek, de a valóság ezzel szemben az, hogy a feketepiacok, a csempészhálózatok mindenhol ott vannak, legyen szó akár drogokról, akár fegyverekről, akár kriptovalutákról, akár a digitális adatok kereskedelméről, és akár közvetlenül, akár közvetve, de ez mindannyiunk életére hatással van. A fekete- és szürkepiac teszi ki a globális gazdaság majdnem felét, de nagyon kevesen vannak, akik bepillantást nyerhetnek ebbe a világba, akiknek lehetősége adódik, hogy tanulmányozza, mindeközben a formális értelemben vett gazdaság elemzésére komoly hálózatok épültek, rengeteg cég foglalkozik ezzel. Ezzel a sorozattal az a célunk, hogy feltárjuk a világunk ezen szegletét, hogy megértsük, hogyan működik a feketepiac, mi motiválja az embereket, akik részei ennek a világnak.

Ami a motivációkat illeti, a riportalanyok nyilatkozatai alapján ezek igen sokfélék lehetnek, vannak, akik így akarnak meggazdagodni, vannak, akiket hajt az adrenalin, szeretik a veszélyes helyzeteket, és vannak, akik azt állítják, segíteni szeretnének az embereken, például pszichedelikus szereket állítanak elő.

A műsorral egyrészt az a célunk, hogy bemutassuk a világ a legveszélyesebb és legszervezettebb csempészhálózatait, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, hogy milyen utat jár be egy illegális árucikk az előállítótól a fogyasztóig, hogyan tudnak ezek a szervezetek szinte zavartalanul működni. De emellett célunk megmutatni azt is, hogy azok az emberek, akik valamilyen módon kapcsolatba kerülnek ezzel a sötét, titokzatos és veszélyes világgal, akik részei lesznek ezeknek a hálózatoknak, nem különböznek tőlünk, nekik is ugyanúgy vannak álmaik, vágyaik, céljaik, mint mindenki másnak, de a társadalmi egyenlőtlenségek, a lehetőségek hiánya miatt ez az egyetlen járható út a számukra. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Persze mindig vannak kivételek, hiába próbálok mindenki felé megértéssel, empátiával fordulni, vannak, akiket csak tényleg a pénz motivál, akik nem törődnek másokkal. De hangsúlyozom, nem ők vannak többségben.

A bűn kereskedői

Drakula szív (Fotó: National Geographic)

Vannak, akik sokkal sebezhetőbbek, akiknél sajnos sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy beszippantja őket ez a világ?

Sajnos az elmúlt évek eseményei, például a világjárvány, illetve a gazdasági válság kedvezett a feketepiacoknak, sokan vesztették el az állásukat, sokak megélhetése került veszélybe, és van, akiknek tényleg nem marad más választása, a bűn útjára kellett lépnie.

Mint említetted, ez egy olyan világ, ami – akár tudomásul vesszük, akár nem – de mindannyiunk életére hatással van valamilyen formában. Hogyan tudjuk megvédeni magunkat attól, hogy mi is áldozatokká váljunk?

Nem szeretném, ha a műsor miatt rettegni kezdenének az emberek, ha nem mernék elhagyni otthonaikat, mert azt gondolják, mindenhol valamilyen veszély leselkedik rájuk. De fontos, hogy ne dugjuk a fejünket a homokba, hogy tudjunk arról, mi történik a világban, hogy kellően tájékozottak legyünk. Szerintem az a legfontosabb, hogy megértsük ezeknek az embereknek a motivációit, máskülönben nem tudunk sikeresen fellépni a feketepiacok létezése ellen.

A bűn kereskedői
Megnézem
Összes kép (6)

Az egyik részben elhangzik, hogy hetekbe, de akár hónapokba, sőt, évekbe is telhet, mire sikerül valakit meggyőzni arról, hogy nyilatkozzon, de van, aki nagyon gyorsan rábólint a lehetőségre. Sokakban felmerülhet, hogy hogyan lehet megbízni olyan emberekben, akik bűnözésből élnek vagy akiknek bármilyen kapcsolata van az alvilággal, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy igazat mondanak, hogy nem ferdítik el, színezik ki a valóságot?

Az esetek többségében biztos vagyok abban, hogy az emberek igazat mondanak, mert semmi hasznuk nem származna abból, ha hazudnának nekünk, ahogyan abból sem, ha nem állnának szóba velünk. Persze ez nem jelenti azt, hogy könnyű dolgunk lenne. Amikor a szervkereskedelemről forgattunk, egy kolumbiai Clan del Golfo bűnszervezetig vezettek a szálak. Az egyik illető, akik nekik dolgozik, azt állította, hogy még életben lévő emberekből vág ki szerveket és több videót is mutatott. De nem sikerült megerősíteni, hogy ezek a felvételek pontosan honnan származnak.

A bűn kereskedői

Egy fegyveres férfi áll fenyegetően Mariana van Zeller mellett, mialatt interjút készít egy Angel nevű szervkereskedővel (Fotó: National Geographic)

És nehéz volt elhinni azt is, amit arról mesélt, hogyan jutnak el a szervek az Egyesült Államokba. A stábbal sokat beszélgettünk arról, hogy a vele készített interjút felhasználjuk-e, mert nem voltam biztos, hogy igazat mond, és el is hangzik a narráció során, hogy vannak kétségeim a mondanivalóját illetően. Úgy gondolom, fontos a szakmámban az őszinteség és a nyíltság, szeretem felvállalni az érzelmeimet, megmutatni a nézőknek, ha félek, ha bizonytalan vagyok. Ez is része a munkának, és nagyon fontos, hogy újságíróként átlátható módon végezzük a dolgunkat. Mi is emberek vagyunk, én például nagyon könnyen elérzékenyülök.

Melyik történet volt az, ami különösen nagy hatást gyakorolt rád?

A mostani évadban az egyik rész a béranyaságról szól, ami jövedelmező, világszerte sok százmillió dollárt megmozgató iparág. Ennek egyik legfontosabb szereplője sokáig Ukrajna volt, majd jött a háború. Az epizódban szerepel egy kaliforniai házaspár, tíz éven át sikertelenül próbálkoztak, majd úgy döntöttek, egy ukrajnai béranya segítségével vállalnak gyermeket. Velük mentünk a háború sújtotta országba, és ott voltunk amikor először találkoztak a béranyával és amikor először foghatták kezükbe az újszülött gyermeküket. Magam is édesanya vagyok, és ez a történet óriási hatással volt rám. Nagyon hálás vagyok azért, hogy szemtanúja lehetek ezeknek a pillanatoknak, és megoszthatom ezeket a nézőkkel.

A bűn kereskedői

Mariana van Zeller interjút készít egy orvossal, aki állítólag szervkereskedelemmel foglalkozik (Fotó: National Geographic)

Van olyan riportalanyod, akivel még most is tartod a kapcsolatot, akivel a mai napig beszéltek?

Igen, nagyon sokukkal. Szeretném megismételni, hogy ők is emberek, ráadásul a többségük nem rossz ember. És azáltal, hogy úgy döntenek, megbíznak bennem, hogy megnyílnak előttem, valóban kialakul egy kapocs.

A bűn kereskedői című dokumentumfilm-sorozat február 17-tól hetente lesz látható a National Geographic műsorán. A sorozat minden adásban más bűnelkövetői kört mutat be. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top