nlc.hu
Életmód

Sztárok edzője mesélt arról, hogyan készülnek fel a hírességek a turnéikra

Edzők árulták el a sztárok titkait: így hozza magát formába Taylor Swift vagy Beyoncé

Ahhoz, hogy valaki helyt tudjon állni egy világ körüli turnén, ahhoz komoly felkészülésre van szükség, mert mentálisan és fizikailag is nagy kihívást jelent ez még a legprofibbak számára is.

A sztárok élete sem csak játék és mese, még akkor sem, ha elértek a csúcsra. Taylor Swift nemrég a Time magazinnak adott interjújában elárulta, hogy készült fel legújabb turnéjára. „Mindennap edzettem a futópadon, közben hangosan elénekeltem az összes dalt, amit előadok a turnén. A gyorsabb számoknál futottam, a lassabb daloknál pedig kocogtam vagy gyorsan sétáltam. Ezután három hónapnyi táncedzés következett” – mesélte a népszerű énekesnő.

Aki látta őt élőben vagy megnézte a koncertfilmet, az tudja, hogy valóban szükség volt ilyen komoly előkészületekre, és Taylor Swift és csapata pedig tényleg mindent beleadott, hihetetlen műsorral kényeztették a közönséget. Persze nem csak ő az egyetlen világsztár, aki hajlandó volt ilyen áldozatot hozni, a dokumentumfilm, ami Beyoncé Renaissance turnéjáról készült, szintén jó bizonyíték arra, milyen komoly fizikai munkával jár a folyamatos koncertezés.

Taylor Swift 2023. november 24-én Sao Paulóban lépett fel

Taylor Swift 2023. november 24-én Sao Paulóban lépett fel (Fotó: Buda Mendes/Getty Images for TAS Rights Management )

Dan Roberts személyi edzőként dolgozik, és egyike azoknak a szakembereknek, akik énekeseknek, zenészeknek, színészeknek segítenek felkészülni. Vannak ügyfelei, akik a Broadway színházaiban lépnek fel, ami azzal jár, hogy hosszú hónapokon keresztül minden este két órán keresztül kell egyszerre táncolniuk és énekelniük.

Emellett híres zenészekkel is dolgozik, ám a titoktartási szerződések miatt nem árulhatja el, pontosan kikkel. Ez a munka pedig azzal is jár, hogy néha át kell utaznia a fél világot, de van, amikor más edzőkkel tartja a kapcsolatot, rajtuk keresztül hozza formába híres ügyfeleit. 

Mint a Guardiannek elmondta, a turnékra való fizikai felkészülés általában három hónappal korábban kezdődik. A legtöbb sztár szerencsére egyébként is szokott edzeni, igaz, számolni kell azzal is, hogy nincsenek tökéletes állapotban, korábban esetleg lesérültek. Hogy ez ne következzen be még egyszer, nyilván speciális gyakorlatokra van szükség, amelyekkel fejleszteni lehet a rugalmasságot.

A siker érdekében persze szükség van arra is, hogy kialakítsanak egy megfelelő étrendet, hogy alaposan felmérjék a híresség erőnlétét, és persze a gyakori masszázs is sokat segít. 

Beyoncé varsói koncertjén 2023. június 27-én

Beyoncé varsói koncertjén 2023. június 27-én (Fotó: Kevin Mazur/WireImage for Parkwood)

Ugyan ritkán, de néha szükség van tömegnövelésre, Robertsnek volt egy popsztár kliense, akinek a testzsírja túl alacsony volt ahhoz, hogy estéről estére teljesíteni tudjon a színpadon és abból ne legyen baj. „Nem menstruált, ami mindig intő jel. Tudtam, hogy a turné nehéz lesz neki, mert nem evett annyit, amikor stresszes volt” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, sokszor más cél is lebeg a szemük előtt, a fellépésekre való felkészülés egy dolog, de van, amikor valamilyen vörös szőnyeges esemény vagy egy szerep miatt szükség van fogyásra vagy izomépítésre, ez mind része a márkaépítésnek, nem elég egy lábon állni. 

Sokszor hallani azt, hogy a testmozgás nemcsak a testnek, a léleknek és a szellemnek is jót tesz, és egy edző bizony néha egy kicsit a terapeuta szerepét is betölti. Jono Castano, aki szintén sztárokkal dolgozik, elmesélte, hogy Rita Ora mindig nagyon fáradtan érkezett hozzá, de szerencsére az edzéseknek köszönhetően mindig jókedvűen távozott. Úgy véli, ha meghallgatják az ügyfeleik ügyes-bajos dolgait, és esetleg tanácsokkal is tudnak szolgálni, az nagyon hasznos tud lenni. „Mindig azt mondom: ha nem tudsz mindennap 45 percet szánni magadra, akkor annak utána kell járni” – tette hozzá. 

Persze egy sztár napirendje igen szoros tud lenni, az edzőnek pedig ehhez alkalmazkodnia kell, ahogyan ahhoz a csapathoz is, akivel a híresség együtt dolgozik, maga a tréner egy fogaskerék egy jól olajozott gépezetben. 

A edzők szerint a munkájuknak egyébként néha a legnehezebb része az, hogy meggyőzzék a sztárokat arról, tényleg szükség van rájuk, a tudásukra. Az olyan sztárok, akik már régóta vannak a szakmában, mint például Mick Jagger és Madonna, nehezen adják ki a kezükből az irányítást. „Ez nem sértés. Ezért olyan hihetetlenül sikeresek. De edzőként ez kihívást jelent, mert bármennyire is jónak tartod magad, amint állást foglalsz, elmondod a véleményed, kirúgnak.”

Mick Jagger a liverpooli Anfield stadionban 2022. június 09-én

Mick Jagger a liverpooli Anfield stadionban 2022. június 09-én (Fotó: Dave J Hogan/Dave J. Hogan/Getty Images)

Amíg az előadók már úton vannak, nem a fejlődés, hanem az edzettségi szint fenntartása a cél, több pihenőnap is van, hogy a sztárt ne terheljék túl.  Roberts becslése szerint az énekesek 1000 kalóriát égethetnek el egyetlen fellépés alatt, vagy akár ennek kétszer-háromszorosát is. De ez nem ugyanaz a megerőltetés, mintha egy átlagember vagy akár egy nagyon fitt valaki, mint például Roberts lépne színpadra. Ugyan soha nem dolgozott együtt Swifttel, de sejti, hogy neki egy háromórás műsor sokunk számára olyan lehet, mintha 5 kilométert futnánk: fárasztó, de nem megsemmisítő.

És akkor beszélni kell azokról is, akik tényleg emberfeletti teljesítményt nyújtanak, gondolunk itt Pinkre, aki hihetetlen akrobatikus mutatványokat is bevállal. Állítása szerint egyébként egy órát kardiózik és egy órát jógázik, mielőtt színpadra lép. „Néha inkább sportolónak érzem magam, mint énekesnek” – tette hozzá.

Roberts szerint azok a szupersztárok, akik nem merik kockáztatni egészségüket és hírnevüket, ritkán buliznak utána, inkább megisszák a mézes teájukat vagy valami hasonló italt, majd korán lefekszenek, hogy ki tudják pihenni magukat.

Persze nem mindig van választásuk. Niamh McCarthy, a Mindful Nation, a művészek számára készült meditációs alkalmazás alapítója négy évet töltött az úton a U2-val, de Madonnával is dolgozott együtt. Mivel van tapasztalata, nem lepődik meg, amikor fiatal sztárok, köztük Justin Bieber és Shawn Mendes lemondanak koncerteket, megszakítják turnéikat, hogy egy kicsit magukkal, a jóllétükkel foglalkozhassanak.

„Nemcsak azt várják el tőlük, hogy minden este felmenjenek a színpadra és mindent beleadjanak magukból, de vannak kötelező körök is a show után: a kiadó és a menedzsment is találkozni akar velük, szóval nagyon elfoglaltak” – tette hozzá.

Pink koncertezik a Manchester Aréna színpadán 2013. április 14-én

Pink koncertezik a Manchester Aréna színpadán 2013. április 14-én (Fotó: Gary Wolstenholme/Redferns via Getty Images)

Roberts szerint egyébként már kevés az olyan híresség, aki igazi rock and roll életmódot folytat. „Nem teszik tönkre a hírnevüket, és nem mondanak le egy fellépést azért, mert másnaposak. Túl profik.” Hozzátette, persze volt pár ügyfele, aki nem fogta vissza magát, de ők olyan zenekarokban játszottak, ahol a külső nem annyira számított, neki pedig ezt is figyelembe kell venni, amikor edzőként elvállal valakit.

Felidézte azt is, hogy volt egy ügyfele, aki nem volt hajlandó fehérjeturmixot inni a benne lévő adalékanyagok miatt. „Mondtam neki, hogy tegnap este felszívott négy csík kokaint, és ez egy csak egy keddi nap volt, szóval jó lenne, ha ezt átgondolná.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top