Aktuális

Pedagógushiány: menekülnek a tanárok, amint elérik a nyugdíjkorhatárt

Az Abcúg cikke szerint csak a legelhivatottabbak maradnak a pályán, a többiek inkább korrepetálást vállalnak, hogy kiegészítsék a nyugdíjukat.

Menekülnek a tanárok a pedagógusi pályáról, amint elérik a nyugdíjkorhatárt – írja hétfőn megjelent cikkében az Abcúg.hu.

A lap szerint egyre súlyosabb problémát jelent a pedagógushiány; a 24.hu legfrissebb számításai szerint közel 3600 tanárt keresnek az iskolák a kozigallas.hu-n. Egy éve a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta, az egyik lehetséges megoldás a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatása lenne, ami csak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) engedélyével lehetséges.

szemüveg, füzet, laptop

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ahogy arról mi is beszámoltunk, egy közelmúltban megjelent OECD-jelentés szerint a pedagógustársadalom egyre inkább elöregedik Magyarországon, a tanárok átlagéletkora 47,6 év. A nemzetközi felmérésben szereplő magyar válaszadók több mint fele ötven év feletti volt, miközben a harminc alattiak aránya alig öt százalékot tett ki.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az Abcúg.hu cikke szerint a nyugdíjaskorú tanárok többségének esze ágában sincs tovább maradni az iskolájában. „A tőlünk nyugállományba vonulók nem hajlandók maradni, még heti tíz órában óraadóként sem. Az a korosztály, aki nyugállományba vonul, fáradt, menekülési vágy van benne. Legutóbb csak nagy kínnal tudtam egy kollégát rábeszélni, hogy legalább a tanévet fejezze be, mert decemberben ment volna nyugdíjba” – mondta egy megyei jogú város egyik általános iskolájának igazgatója.

Az igazgató szerint a nyugdíjas szaktanárok inkább otthon, privátban korepetálnak gyerekeket, mert így sokkal több pénzt kereshetnek – kevesebb óraszámban; ez különösen a reálszakosoknak és a nyelvtanároknak éri meg.

A helyzetet tovább rontja, hogy egy a lap által megkérdezett nyugdíjjogi szakértő szerint a továbbfoglalkoztatás szabályai sem segítik a nyugdíjas tanárok maradását. Egyrészt azért, mert ezt engedélyeztetni kell az Emmivel, másrészt pedig azért, mert a közalkalmazottaknak a többi munkavállalóval ellentétben választaniuk kell a fizetés és a nyugdíj között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top