Aktuális

Cipruson élő magyarok a koronavírusról: „Már elkezdték kifosztani az üzleteket”

Cipruson rengeteg magyar él kint, szerencsére még csak három koronavírus-fertőzöttről van tudomása a hatóságnak. Kíváncsiak voltunk, ők hogyan élik meg ezt az állapotot. Az nlc.-nek arról meséltek, mit tapasztaltak a napokban, ők hogyan reagálnak a hírekre?

Cipruson is megjelent a koronavírus. Nem sokkal ezelőtt érkezett a hír, hogy a helyi Kúria döntése értelmében csütörtöktől bezárják az összes ciprusi általános iskolát és óvodát. 

Bokor Judit Limassolban él férjével és két kamasz fiával

Bokor Judit Limassolban él férjével és két kamasz fiával

Bokor Judit (57) Limassolban él, ahol már volt egy fertőzött beteg. „Két fiam van, az egyik tizenhét, a másik tizenkilenc éves. A kisebbik iskolájában már eluralkodott a pánik. Mindenki figyeli a másikat, hogy mikor köhög. Az egyik tanárnőt, akinek olasz a férje karanténbe tették a családjával, mert belázasodott. Pedig a család két éve nem járt Olaszországban. A fővárosban, Nicosiában már bezárták az óvodákat és az iskolákat, illetve nem lehet 75 fő feletti rendezvényeket megtartani. Nem lehetnek misék, esküvők, elhalasztották a konferenciákat, és bezárt két napra a központi kórház is, csak sürgős eseteket fogadnak. Mától a buszsofőrök is maszkban vannak a buszokon. A focimeccseket nézők nélkül játsszák. Ez egy kis aggodalomra ad okot, de mi igyekszünk higgadtak maradni. Nem vásároltam még plusz élelmiszereket, csupán a higiéniára figyelünk és arra, hogy ne menjünk olyan helyre, ahol tömeg van. Egy szállodában dolgozom egy bárban, ott folyamatosan mossuk a kezünket. Sajnos a foglalásokat folyamatosan mondják le, sokkal kevesebb a vendég ezen a héten, mint múlt héten.

Molnár Anita a családjával Pafoson lakik

Molnár Anita a családjával Pafoson lakik

Molnár Anita (31) kétgyerekes édesanya már megtette a szükséges alap-óvintézkedéseket. „A mi városunkban szerencsére még nincs megbetegedés, ezért a lányaim járnak még óvodába – mondja a Pafoson élő anyuka. – Ha ez a helyzet változik, akkor kiveszem őket az, és itthon lesznek velem. Mivel a kisebbik lányom a három és fél éves Gréta asztmás, kifejezetten figyelnünk kell a vírusra. Vettem maszkokat, illetve tisztítószereket, kézfertőtlenítőket. Egy-két alapélelmiszert is bevásároltam, pontosan azért, hogy ha eluralkodik esetleg a pánik, és kifosztják az üzleteket, akkor is legyen itthon pár dolog. Ez egy kis sziget, akkora, mint három megye Magyarországon, ezért is kell figyelnünk. Ha leáll esetleg a légi közlekedés, vagy nincs utánpótlás az élelmiszerekben, akkor is legyen mit ennünk. De persze nem pánikolunk, egyszerűen elővigyázatosak vagyunk.

Szávai Anikó Nina a férjével és négy gyerekével Pafoson él

Szávai Anikó Nina a férjével és négy gyerekével Pafoson él

Szávai Anikó Nina (34) négygyerekes anyuka szerint nincs ok pánikra, bár a ciprusiak nagyon félnek a vírustól. „Szépségiparban dolgozom, így nap mint nap találkozok vendégekkel – mondja a szintén Pafoson élő Nina. – Nekem eleve figyelnem kell a kézfertőtlenítésre, ezt most is hasonlóan teszem. Sok mindenkivel beszéltem a napokban, a ciprusiak nagyon pánikolnak, félnek, hogy mi lesz a vírussal és a következményével. Az angolok szerint ez médiafelhajtás, de azért ők is óvatosak. A rádióban folyton a vírussal foglalkoznak. A bevásárlóközpontokban azt tapasztaltuk, hogy kitettek kézfertőtlenítőket, de venni már nem lehet. Csak elvétve egy-egy gyógyszertárban van méregdrágán alkoholos fertőtlenítő. Elkezdték kirabolni a boltokat. Az iskolákat nálunk Pafoson még nem zárták be, de ma este döntenek erről is.

Verbőczi Attila (44) a légi közlekedés miatt is aggódik. „A munkámból kifolyólag sokat utazom repülővel Magyarországra, ezért nálunk most ez is problémát okoz – mondja a kétgyerekes közgazdász apuka. – A 6-9 hónapra előre megtervezett és befoglalt repülőjegyek és leegyeztetett tárgyalások a légitársaságok járattörlései és a partnerek esetleges érintettsége miatt bizonytalanná váltak. Az országonkénti különböző készpénztípusok használata, és egyáltalán a készpénz használat is nagymértékben fokozza a fertőzéssel szembeni kitettséget. Továbbá szinte kiszámíthatatlan, hogy az adott járaton kik és milyen állapotban utaznak, és egyáltalán a repülőgép korábban merrefelé járt, honnan hova szállította az utasokat. Összességében jelent komoly gondot számunkra a koronavírus kialakulása és terjedése. A különböző repterek felkészületlensége is aggasztó. Nemrég utaztunk Bécsből Larnacába és semmilyen ellenőrzés nem történt. Összességében negatív hatással van a gazdaság egészére. Ahol mi lakunk, Paphoson még nincs pánik, de a fokozódó félelem miatt az emberek vásárlásba kezdtek. Nagyobb részt tésztát, lisztet, cukrot és egyéb tartós élelmiszereket vásárolnak az emberek. Cyprus abban a tekintetben szerencsés, hogy szinte korlátlanul áll rendelkezésre a tengerből származó friss élelmiszerek, főleg a hal és a tengeri herkentyűk sokasága.

Faragó Evelin és családja Limassolban laknak

Faragó Evelin és családja Limassolban laknak

Faragó Evelin (35) édesanyjával, férjével és egyéves kislányával él Limassolban. „A bölcsibe, ahová a lányom jár, éppen ma szóltak, hogy bármelyik nap elrendelhetik a bezárást. A napokban azért fogunk mi is előre bevásárolni, mert mások már elkezdték a felvásárlást, és lehet, hogy elfogynak a készletek. Az anyukám miatt aggódom inkább, ő már most is azon gondolkozott, amikor ment a manikűröshöz, hogy felvesz egy maszkot. Reméljük nemsokára elcsitulnak a dolgok. Annyit tudunk tenni, hogy többet mosunk kezet, és ügyelünk a fertőtlenítésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top