Aktuális

Kijárási korlátozás idehaza, koronavírusos Boris Johnson – pénteki összefoglaló

Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, hogy további korlátozásokra van szükség Magyarországon. Jöjjenek a nap legfontosabb koronavírus-hírei.

Elérte a 300-at a fertőzöttek száma idehaza. A jó hír, hogy haláleset az elmúlt 24 órában nem történt. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel bejelentette, hogy március 28-tól kijárási korlátozást vezetnek be, ami április 11-ig tart majd. A most érvénybe lépő rendelettel a 65 év felettieket igyekeznek elválasztani a fiataloktól, amennyire csak lehetséges. Itt vannak a részletek.

Akik véradásra mennek a korlátozás alatt, azok elhagyhatják a lakhelyüket, de szigorodtak a donáció szabályai. Erről ide kattintva olvashattok. 

Egy magyar anya beszámolt arról, milyen tünetei voltak koronavírus-fertőzése alatt. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: határozatot hozott annak érdekében, hogy továbbra is fenntarthassuk a járvány megfékezésére tett intézkedéseket. Újdonság, hogy megtiltotta a külföldiek Magyarországra beutazását, és a külföldről hazatérő magyaroknak kötelező egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük.

A vírushelyzet miatt rövidíti áprilistól a nyitva tartását a Tesco.

Nagy bajban vannak itthon a biztonsági őrök: a koronavírus-járvány következtében rengetegen veszíthetik el a munkájukat. Az egyelőre nem dolgozó óvónőket és más, állami alkalmazottakat Kásler Miklós a fogyatékkal élők segítségére küldené. 

A pánikvásárlás a veszélyhelyzet bejelentése utáni héten 57 milliárdos forgalmat generált, ebből majdnem kétmilliárdot költöttünk vécépapírra – derült ki a Nielsen kutatásából, amiről további részleteket ide kattintva olvashattok.

Koronavírus-fertőzést kapott Boris Johnson brit miniszterelnök és Matt Hancock egészségügyi miniszter is, mindketten a Twitteren számoltak be arról, hogy pozitív lett a tesztjük.

Aggasztó, hogy intenzív osztályra került a Rammstein frontembere, akit szintén megfertőzött a vírus. 

Újra megugrott a fertőzések száma Olaszországban, ahol valószínűleg már ősszel elkezdődhetett a járvány. Nagyon sok pap is az életével fizetett. Sajnos nemcsak a fertőzöttek száma emelkedett, hanem ma hunytak el egy nap alatt a legtöbben, 969-en.

Nehéz a helyzet a spanyoloknál is. Van olyan kórház Madridban, ahol csak a szerencsésebb betegeknek jut ágy vagy legalább szék, sokan a földön fekszenek.

Egy nap alatt 365-tel nőtt a halottak száma Franciaországban, egy 16 éves lány is elhunyt.  Nagy-Britanniában pedig egy nap alatt több mint 100 áldozatot követelt a járvány. A közvetlen szomszédainknál valamivel jobb a helyzet, viszont egyre nagyobb a baj az Egyesült Államokban: már több a fertőzött ott, mint Kínában. A világon összesen már több mint félmillió embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést.

Mindeközben a svédeknél hiába van már 2800 beteg, a kormány nem hajlandó nagyszabású korlátozásokat elrendelni. Úgy tűnik, ők a nyájimmunitásban hisznek, ennek a kísérletnek azonban nagy ára lehet.

Hasznos tipp: járvány idején érdemes megszabadulni a hosszú körmöktől, szemüveget használni kontaktlencse helyett, és a cipőnket jobb, ha a lakás előtt hagyjuk.

És a végére megint hagytunk két szívmelengető történetet: az iskola ablakába ragasztott szívekkel és felirattal tudatták egy szőnyi általános iskola tanárai a diákokkal, hogy hiányoznak nekik. Képet a műről itt láthattok. És rengeteg taxis köszönte meg a Hősök terén hangos dudálással az egészségügyi dolgozók munkáját. Erről videó is készült.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top