Aktuális

Száznál több fertőzött egy idősotthonban, határozatlan ideig lesz kijárási korlátozás – csütörtöki koronavírus összefoglaló

Az érettségi is változik. Olvassátok el egy helyen, mi minden történt ma.
maszk, védőfelszerelés, reptér

980 fertőzött, és 8 újabb halott Magyarországon – így szólt reggeli hírünk a koronavírus kapcsán, az Operatív Törzs későbbi tájékoztatóján azonban Müller Cecília friss információként jelentette be, hogy száznál is több fertőzöttet találtak a Pesti úti idősotthonban, úgyhogy péntekre egészen biztosan bőven meghaladja az ezret a fertőzöttek száma. Az Operatív Törzs tájékoztatóján ezúttal részt vett Maruzsa Zoltán államtitkár is, aki az érettségivel kapcsolatban tett fontos bejelentést: minden valószínűség szerint elmaradnak a szóbeli érettségik idén a járványhelyzet miatt. Ezzel kapcsolatban a végső szót majd a kormány fogja kimondani jövő szerdai ülésén.

Fontos lépés, hogy határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást a kormány. Az, hogy húsvét hétvégén hova lehet menni és hova nem, a polgármestereken múlik, Orbán Viktor ugyanis rájuk bízta, szigorítanak-e a jelenlegi intézkedéseken. 

A koronavírus-járvány miatt csak bizonyos számú vásárlót engednek be egyszerre a Tesco áruházakba csütörtöktől. Az intézkedés célja a munkavállalók és a vásárlók biztonságának megőrzése. És ha már vásárlás: nemcsak az élesztő hiánycikk már itthon a koronavírus-járvány miatt. A házi maszkgyártás következtében nem lehet kalapgumit sem kapni.

Jó hír, hogy felépült a koronavírusból egy 7 éves kislány a Semmelweis klinikán, aki még március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára. A légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el nála a víruskimutatáson alapuló koronavírustesztet, mely pozitív lett.

És több település szeretné elkerülni, hogy kirándulók lepjék el a hosszú hétvégén. Bezárják az Aggteleki Nemzeti Parkot például, de lezárhatják a budapesti Margitszigetet is. 

Bödőcs Tibor pedig elárulta, hogy miért nem nyilvánult még meg koronavírusügyben.

Külföld:

36 éves, koronavírusos magyar került lélegeztetőgépre Németországban.

A helyzet még mindig nehéz, de már nem reménytelen New Yorkban. Az egész világot tekintve az összes igazolt fertőzés – ami már csaknem másfél millió – harmadát az Egyesült Államokban regisztrálták. Az új betegek száma nőtt, a halottaké csökkent Olaszországban. Aggasztóan nő a koronavírus-fertőzöttek száma Törökországban. Jó hír, hogy tovább javult Boris Johnson brit miniszterelnök állapota. Dániában hamarosan újranyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó osztályai, és a csehek is lassan visszatérnek a régi életükhöz. A WHO ugyanakkor arra figyelmeztet: hiba lenne túl hamar feloldani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat.

Egy érzékletes videó megmutatja, miért érdemes maszkot hordania annak, aki köhög, azt pedig egy szimuláció segítségével mutatták meg, milyen veszélyes most egymás közelében futni.

Hogy egy kis biztatóról is szót ejtsünk, Németországban teljes gőzzel és jól haladnak egy vírus elleni vakcina kifejlesztésén. Erről részleteket ide kattintva olvashattok. 

És egy kedves hír érkezett Rióból, ahol szambaiskolákban varrnak egészségügyi munkaruhákat az orvosoknak és ápolóknak.

Szívderítő:

Kórházi dolgozók mentettek meg egy árvácskatermelő családot. Húszezer árvácskát nevelt a szentlőrinckátai család, de a koronavírus-járvány miatt senki sem akarta megvenni a virágokat. Az anyuka végső elkeseredettségében egy videót készített, amely mindent megváltoztatott.

Magyar verset szavalva üzentek olasz színészek. Az első világháború idején íródott Reményik Sándor-mű tökéletesen passzol a jelen helyzetre is.

Köszönetnyilvánítások lepték el a pécsi színház homlokzatát. Orvosoknak, ápolóknak, rendőröknek, buszvezetőknek, boltosoknak és azoknak köszönik meg a munkájukat a színház üzenőfallá változtatott homlokzatán a pécsiek, akik tovább szolgálnak járvány idején.

Védőruhára ragasztott mosolygós fotókkal próbálnak kedveskedni a betegeknek az amerikai orvosok.

És a nap embere címre két jelöltünk is van: az egyik az a nagyi, aki saját magának énekelte a Happy Birthdayt a karanténban és egyáltalán nem volt szomorú, amiért idén egyedül kellett ünnepelnie. A másik pedig az a férj, aki nem lehetett a koronavírus miatt a felesége mellett kemoterápiáján, ezért egy táblával üzent neki, amin nagyon megható felirat állt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top