nlc.hu
Aktuális

Drágul a hal

Nagyon drága lesz a karácsonyi hal

Akár 50 százalékkal is többet kell majd fizetnünk idén a halért, mint a tavalyi ünnepi időszakban.

Sokkal kevesebb a hal a magyarországi tavakban, mint a korábbi években, emiatt a legtöbb haltermelő igen gyenge termésre számít az idén, ez pedig drágulást okoz – tudta meg az Index

Egyes tavakban kényszerlehalászás miatt már nyáron végeztek a betakarítással, máshol azonban csak a napokban fejezik be azt vagy még ezután kezdik el. 

Karácsonyi halvacsora

Ez is drága lesz (Fotó: Getty Images)

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a 26 ezer hektáros összterületű magyarországi tógazdaságokban idén komoly gondot okozott a 121 éve nem látott óriási aszály, amely legsúlyosabban a dunántúli völgyzárógátas halastavakat érintette. Többszáz hektárnyi tófelület kiszáradt, illetve több ezer hektáron csak a felét tudták biztosítani az üzemi vízszintnek. A sekély vizekben könnyen prédává vált halállományt kormoránok, gémek, kócsagok, sirályok pusztították – tette hozzá. Becsléseik szerint a Dunántúlon mintegy 15-20 százalékkal kisebb lesz a termés idén, és miután a haltermelésre hároméves ciklus a jellemző, a későbbiekben a 30 százalékot is elérheti a visszaesés a térségben – közölte az elnök. Az Alföldön, ahol körtöltéses tavakban folyik a termelés, szerencsésebb a helyzet, mert bár jelentős villamos energia felhasználással, de ezeket a tógazdaságokat el tudták látni vízzel.

A felvásárlók a gyér felhozatal miatt közel 20 százalékkal többet fizetnek a termelőknek, majd a kereskedők is ráteszik a hasznukat, emiatt a vásárlónak mintegy 50 százalékkal kerül többe a hal, mint tavaly ilyenkor.

Idén karácsonykor egy kiló ponty akár 1800-2000 forintot is kóstálhat majd, tehát a hagyományos ünnepi halvacsora is igen drága lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top