nlc.hu
Gasztro
Az hagyján, hogy nem tudunk rizst főzni, de ez még veszélyes is lehet

Az hagyján, hogy nem tudunk rizst főzni, de ez még veszélyes is lehet

Szinte az egész világon esznek rizst, a legtöbben mégis rosszul főzzük. És ez most nem valami ínyenckedő fine dining-szempont – az egészségünkre is hatással lehet!

A legtöbb háztartásban az egyik leggyakoribb köret a rizs, és valószínűleg a háziasszonyok nagy része már odafigyelés-mentes rutinból csinálja az egészet. De nem biztos, hogy jól.

A belfasti egyetem friss kutatásában azt vizsgálták, mi a rizs megfőzésének legjobb, pontosabban legbiztonságosabb módja, tehát most nem az ízélmény volt az elsődleges szempont, hanem hogy ne kapjunk arzénmérgezést ettől az ételtől. A rizsben ugyanis számtalan nemkívánatos kemikália lehet, elsősorban a földből származó szennyeződésektől – az egyik különösen veszélyes anyag például az arzén.  

Az hagyján, hogy nem tudunk rizst főzni, de ez még veszélyes is lehet

Ha biztonságosan akarjuk megfőzni a rizst, akkor először is a legjobb, amit tehetünk, ha előzőleg beáztatjuk. Tudjuk, hogy ez macerás, de nagyon sokat segít: áztassuk egy éjjelen át, majd öblítsük át többször, míg az öblítéshez használatos víz is tiszta lesz. Aztán ötszörös főzővízben tegyük fel a rizst, és forraljuk fel, majd vegyük le a lángot alatta. Ha a rizs főzése után még maradt víz, egyszerűen öntsük le róla – és örüljünk, hogy nem mérgezzük magunkat a körettel!

 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top