Gasztro

Most töltsd fel a fűszerkészleteidet!

Itt az ideje leszüretelni a zöldfűszereket. Őrizd meg a nyár ízeit, készíts fűszersót, fűszervajat, fűszerolajat, vagy csak szárítsd ki és használd!

Ugyan még messze a tél, de az éléskamra feltöltését érdemes időben elkezdeni, hogy aztán egészen tavaszig kitartsanak a friss, hazai ízek. Nyáron befőztük a sárgabarack- és eperlekvárt, most pedig ideje a fűszernövénykészleteinket feltölteni, és bespájzolni minél többet a napon érett, intenzív aromájú fűszerfélékből.

A szeptember ideális arra, hogy leszüreteljük a balkonládában vagy a kertben termő bazsalikom, oregánó, rozmaring, petrezselyem, kakukkfű, snidling, menta vagy épp citromfű leveleit, mert ilyenkor még kellő napfény, meleg és csapadék éri őket ahhoz, hogy erőteljes ízük legyen, amit hosszan megőriznek, és most még van idejük regenerálódni a növényeknek egy nagyobb betakarítás után.

Hogy még a karácsonyi menübe is a saját fűszereinket tehessük, érdemes többféle módon konzerválni a zöldeket, ugyanis a különböző növények más-más módon maradnak a legfinomabbak. Amíg sokukat szárítva ajánlott eltenni, addig másoknál a fagyasztás a tuti módszer, vagy épp a fűszerolaj-készítés. Lássuk tehát, hogyan lehet üvegbe zárni a nyár ízeit, hogy a borongós téli napokon is felmelegítsenek majd minket.

Szárított ízkavalkád

Egy fillért sem kell zöldfűszerekre költenünk, ha most nekiállunk a szüretnek.

Az egyik legegyszerűbb módszer a zöldek tartósítására, ha kiszárítjuk őket, és erre a legtöbb alkalmas is – na persze akadnak kivételek, mint például a snidling, azzal jobb, ha nem is próbálkozunk. Ahelyett, hogy a bolt polcairól kapkodnánk le a Marokkóban termett, szárított bazsalikomot, készítsük el házilag, még mielőtt az őszi eső és hideg martalékává válnak a növényeink.

A kaprot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, az oregánót, a citromfüvet vagy akár a bazsalikomot is eltehetjük szárítva. Próbáljuk a legfrissebb leveleket leszedni a növényről, mert azok a legintenzívebb ízűek, így még azután is kellemes aromájuk lesz, hogy kiszárítottuk őket.

Ha a konyhapulton, vagy az ablakpárkányon nevelkednek a növényeink, nem muszáj, de ha a kertben szüretelünk, érdemes megmosni a leveleket, majd papírtörlővel felitatni a nedvességet. Leszedhetjük szárral együtt, és fellógathatjuk őket, vagy leválaszthatjuk és szétteríthetjük a leveleket, majd 3-4 napig hagyjuk őket száradni.

Fotó: iStock

Extra tipp: Ha a leveleket levegőn szeretnénk szárítani, a legegyszerűbb, ha mosózsákba tesszük, és úgy akasztjuk fel, így megóvhatjuk a legyektől és más, nem kívánatos rovaroktól. 

Ha nincs annyi helyünk, hogy napokig kerülgessük őket a konyhában, akkor pár órára tegyük a leveleket 80 fokos sütőbe, majd hagyjuk szellőzni a fűszereket, és már el is tehetjük őket télire, légmentesen zárható dobozokban, vagy befőttesüvegekben. Remek módszer, hogy újrahasznosítsuk a kiürült üvegeket, ráadásul mindig látjuk mi van bennük, és még jól is mutatnak a polcon.

Praktikus fűszerkockák, amiket csak az ételbe kell dobni

Lássuk, hogy mi a helyzet az olyan növényekkel, mint a fent említett snidling, aminél nem válik be a szárításos módszer. Ilyen esetben a mélyhűtőben tudjuk eltenni a fűszernövényeket, főleg, ha azoknak magasabb a nedvességtartalma. Ez a legideálisabb megoldás, ha petrezselymet, tárkonyt, koriandert, kaprot vagy snidlinget szeretnél eltenni télire, de a bazsalikomnál is kiválóan beválik.

Ha külön szeretnénk tárolni őket, betehetjük egy légmentesen zárható műanyag tasakba, így nem jegesednek be, mint az alufóliában. Ez esetben később bármilyen ételhez könnyedén hozzáadhatjuk a zöldfűszert.

De van ennél izgalmasabb módszer is, méghozzá a fagyasztott fűszerkockák. Nem kell hozzá más, csak egy jégkockatartó, az illatozó fűszereink, és attól függően, hogy milyen ételhez akarjuk később felhasználni őket, víz, alaplé, olaj vagy vaj.

GIF
Forrás: ONgov Youtube

Húsokhoz, tésztákhoz isteni megoldás a fűszervajkocka. Ehhez vágjuk apróra a fűszernövényt, adagoljuk a jégkockatartóba, majd locsoljuk meg olívaolajjal vagy olvasztott vajjal. Levesekhez és szószokhoz pedig jöhet a vízbe vagy az alaplébe zárt fűszerkavalkád. A fűszerkockákban nyugodtan kombinálhatjuk is a különböző fűszereket az ízlésünknek megfelelően.

Amikor megfagytak a kockák, már nem kell tovább kerülgetni a jégkockatartót a mélyhűtőben: nyugodtan szedjük át egy zacskóba a kockákat, zárjuk le és feliratozzuk, és így helyezzük vissza a fagyasztóba. A jégkockatartót ezután ismét megtölthetjük, hogy jól feltankoljunk az ízekből. 

Só kicsit másként

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a só kihozza a legtöbb étel aromáját. Ha pedig még a sót is megbolondítjuk kicsit, akkor igazán különleges ízélményben lesz részünk. Ráadásul a fűszersó elkészítése pofonegyszerű.

Fotó: iStock

Mivel a só gyorsan kivonja a vizet a növényekből, és tartósítja azokat, remekül működnek együtt. Nincs más dolgunk, mint egy vágódeszkán finomra vágni a kedvenc fűszernövényeinket, majd az egészet megszórni egy réteg sóval, és tovább aprítani a mixet. Így szétterítve hagyjuk száradni őket egy éjszakán át, majd másnap már fel is tölthetjük vele a befőttesüveget.

Az igazán intenzív ízek kedvéért szerezzünk be pár sóőrlőt, töltsük meg különböző ízesítésű fűszersókkal őket, majd frissen daráljuk azt a salátára vagy a készülő ételbe.

A házi készítésű fűszerolaj a legfinomabb saláták titka

Igaz, hogy amikor beköszönt a hideg, jobban vágyunk a nehezebb ételekre, de azért ilyenkor is meg-megkívánunk egy pikáns salátát, vagy ízletesen pácolt grillhúst vagy halat. Éppen ezért érdemes készítenünk pár ízesített olajat és ecetet, amikkel meg lehet locsolni a salit, de még a friss, ropogós kenyeret is.

A házi készítésű mindig a legjobb, mert azt tehetünk bele, amit csak akarunk (és semmi olyat, amit nem), bátran kísérletezhetünk az ízekkel. Pár kisebb olaj- és ecetkiöntőre van csupán szükségünk, ráadásul már szűrőbetéteseket is lehet kapni, kifejezetten az ízesítéshez. A kis üvegek csinosak, és egyébként sem érdemes nagy kiszerelésben készíteni a fűszerezett olajakat, mert könnyen megavasodhatnak, megpenészedhetnek.

Fotó: iStock

Fogjunk egy üveget, és akár szárral együtt helyezzük bele a frissen szüretelt zöldfűszert, például rozmaringot, oregánót, kakukkfüvet, vagy ami épp a család kedvence. Megbolondíthatjuk egy kis csilivel, fokhagymával, szemes tarkaborssal, de akár lime-héjjal is a keveréket, majd végezetül jöhet az olaj vagy az ecet. Választhatunk az olíva-, a lenmag-, a dió- vagy akár a tökmagolaj közül, ecetek esetén pedig a legjobb, ha alma- vagy borecetet adunk a zöldekhez, mert azok nem nyomják el az ízüket.

Légmentesen zárjuk le az üveget, és tegyük 2-3 hétre a hűvös kamrába, mert kell egy kis idő az olajnak és az ecetnek, hogy átvegye a fűszerek ízét. Ezután pedig bátran locsoljuk meg velük a halakat, húsokat, salátákat és a friss, ropogós kenyeret.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top