nlc.hu
Gasztro
Maradék sonkából ételek

Maradék sonkából ennél jobbat még nem ettél – maradékmentő receptek húsvét utánra

Sonkás rétes, szaftos tészta és minden jóval megpakolt langalló – mind olyan étel, ami tökéletes arra az esetre, ha maradt egy kis – vagy sok – sonkád húsvét után! Készítsd el őket, nem fogod megbánni!

Húsvétra rendszerint nagyobb adag sonkát veszünk, így alap, hogy ünnep utánra is marad belőle. Most a legízletesebb receptek következnek, amik nagyon jól rezonálnak a húsvéti sonkával!

Sonkás-tojásos rakott tészta

Ez a húsvéti sonkás-sajtos rakott tészta szaftos, krémes és igazi zero waste étel. Nagyon gyorsan elkészül, és biztos, hogy a család repetázni fog!

Húsvéti sonkás rakott tészta

Rakott tészta jó sok sajttal (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg sonka
  • ½ fej vöröshagyma
  • 4 db főtt tojás
  • 35 dkg tészta
  • 20 dkg tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg trappista sajt
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

Először készítsd el a mártást: a vajat melegítsd fel, add hozzá a lisztet, majd engedd fel tejjel, és keverd el – vigyázz, ne csomósodjon össze! Ezután főzd a tésztát félkeményre, aztán öntsd egy nagyobb tálba, add hozzá a felkockázott sonkát, a felaprított vöröshagymát, és öntsd rá a mártást, valamint a fűszerezett tejföl felét, és az egészet alaposan keverd el.

Fogj egy jénai tálat, és a tészta egyharmadát tedd bele, erre rétegezd a felkarikázott főtt tojások egyharmadát, majd jöhet újra egy sor tészta, újból tojás szeletek, és az utolsó sor tészta után tojással zárd a sort. A tetejére kend rá a megmaradt fűszeres tejfölt, reszelj sajtot rá, és told be a sütőbe 20 percre 180 fokra.

Minden jóval megpakolt langalló

Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a langalló. A langalló, vagyis a kenyérlángos az utóbbi években újra fénykorát éli, amit mi teljes mértékben megértünk. Mivel idén drágul a sonka, minden falatért, kár, így most egy maradékmentő sonkás változatot hoztunk.

Langalló húsvéti sonkával

A langallót nem lehet megunni! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

tészta:

  • 20 dkg burgonya
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 dl tej

feltét:

  • 10 dkg sonka
  • 5 dkg kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 dkg reszelt trappista
  • oregánó, majoránna, só, bors

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, kockázd fel, majd mehet a sós vízbe, hogy 20 perc alatt puhára főjön. Ha kész, törd össze, és hagyd kihűlni.
Közben 2,5 dl meleg tejbe tedd bele a cukrot és a fél csomag élesztőt, majd futtasd fel. Ha ezzel megvagy, dolgozd el a liszttel, a burgonyával, és 1 teáskanál sóval. Takard le a tésztát, és hagyd 30 percet kelni.

Amíg kel a tésztád, keverd el a tejfölt a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és a fűszerekkel. Szeleteld fel a vöröshagymát és a kolbászt, vágd apróra a sonkát, reszeld le a sajtot. 30 perc elteltével oszd ketté a tésztát, és olajos kézzel húzd szét, nyújts meg. Tedd bele sütőpapírral kibélelt tepsibe, kicsit szurkáld meg villával, majd süsd elő 200 fokon 5 percig. Ezután vedd ki a sütőből, kend meg a fűszeres tejföllel, tedd rá a többi alapanyagot, a végén szórd meg sajttal, és süsd további 15 percig!

Sonkás-sajtos rétes

Nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a rétest, de olyat annál többet, aki inkább készen veszi, mert kifog rajta a tészta. Tény, rétestésztát nem egyszerű készíteni, gyakorlat kell hozzá, és nem is biztos, hogy az ünnepek után is még a konyhában szeretnénk időzni. Éppen ezért ehhez a recepthez bolti réteslapot ajánlunk.

Húsvéti sajtos-sonkás rétes

A rétes sonkával is mennyei! (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 csomag leves tészta
  • 1 evőkanál olaj
  • 5-6 szál újhagyma
  • 25 dkg sonka
  • 10 dkg reszelt trappista
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • szezámmag a szóráshoz
  • só, bors

Elkészítés:

A leveles tésztákat hajtogasd ki, kend meg olajjal, és tedd őket egymásra. Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, keverd hozzá a reszelt sajtot, és vágd fel a hagymákat vékony karikákra.

Most kezdheted a rétegezést: először jönnek a vékony szelet sonkák, amiket úgy tegyél le, hogy a tészta szélén maradjon egy ujjnyi vékony üres sáv. Jöhet a hagyma, majd a sajtos-tejfölös mártás.

Tekerd fel a tésztát, zárd össze a végeit, kend meg tojással, szórd meg szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsiben irány a sütő! 180 fokon süsd 35-40 percig.

Még több recept!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top