nlc.hu
Gasztro

Eper mikroszkóp alatt

Ha megnézed ezt a videót, soha többé nem eszel epret mosatlanul

Szezonja lesz hamarosan az epernek, de ha legközelebb a szádba veszel egyet, érdemes megbizonyosodnod arról, hogy alaposan lemostad – különösen azután, hogy most megmutatjuk, mit találhatsz a felületén.

A Twitteren nemrég közzétett videóban egy szelet epret helyeznek mikroszkóp alá, és az ezt követő közeli képen látható, hogy apró bogarak mászkálnak rajta.

Sajnos tényleg léteznek olyan élőlények, amelyek szabad szemmel alig láthatók, de az eper felületén laknak. A jelenségre 2020-ban a TikTok trendje hívta fel a figyelmet, amely szerint ecetes és sós mosást kell alkalmazni a lárvák eltávolítására–- főleg, mielőtt mondjuk egy finom epertortát készítesz belőle. Noha nem minden eper tartalmaz lárvát, bebizonyosodott, hogy a foltos szárnyas drozofilák valójában az eper belsejébe rakják tojásaikat, amiből aztán kikelnek ezek az izgő-mozgó lények.

Mielőtt azonban elkezdenénk kidobni az epret, érdemes tudni, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gyümölcsön mászkáló kártevők lenyelése bármiféle kárt okozna. A rovarok teljes kiirtása a gyümölcsökből és zöldségekből szinte lehetetlen a növényvédő szerek fokozott használata nélkül. Ezért ne felejtsük el alaposan megmosni a gyümölcsöt evés előtt.

eper

Mit rejt az eper? (Fotó: Unsplash)

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top