nlc.hu
Otthon

Cipő mosása gépben

Lehet cipőt mosni a mosógépben? Megosztó kérdés, de most kiderül az igazság!

Kétféle ember létezik: az egyik, aki minden további nélkül bedobja a mosógépbe a cipőjét, a másik, aki szerint nem érdemes. Melyiknek van igaza? Utánajártunk.

Nagyon megosztó téma, hogy vajon lehet-e a cipőt mosógépben tisztítani. Egyesek amellett foglalnak állást, hogy tönkreteszi a dobot, mások azt bizonygatják, hogy inkább a cipő élettartama rövidül le azzal, ha a gépbe tesszük. Valójában azonban nem az a kérdés, hogy lehet-e ott mosni, hanem az, hogy hogyan csináljuk! 

Sportcipő

Fotó: Getty Images/Kinga Krzeminska

Mint ahogyan a ruhák összetétele is megkíván bizonyos tudást ezen a téren, úgy a cipők mosásánál is van néhány alapvető tényező, amivel érdemes számolni. Ezeket gyűjtöttük össze, hogy soha többé ne okozzon fejtörést a téma. 

Miből készült? 

Valószínűleg mondani sem kell, hogy a bőr cipők soha nem élnének túl egy találkozást a mosógép belsejével, de nem érdemes a velúr darabokkal sem kísérletezni. A textil cipők viszont kérdés nélkül is tisztíthatóak ebben a formában, a pontos paraméterekért érdemes megnézni a mosási útmutatójukat, akárcsak a műbőr daraboknak és a sportcipőknek, ugyanis ezek között is vannak olyanok, amiket simán bedobhatsz egy körre. A biztonság kedvéért tedd őket egy párnahuzatba vagy mosózsákba, hogy a cipők felülete ne sérüljön, ahogyan a dobban forognak. Sőt, még jobb, ha néhány törülközőt is bedobsz ilyenkor a mosásba, a gép kiegyensúlyozása és egyben a hangtompítás érdekében. 

Előkezelés 

A foltok előkezelése a cipők esetében is ugyanúgy tanácsos, mint ruháknál. Szappanos vízzel, vagy folttisztítóval kend be a kérdéses részt és óvatosan egy körömkefével dörzsöld át az egészet, mielőtt elindítanád a gépi programot. És ha már itt tartunk, a cipőfűzőt, talpbetétet soha ne hagyd benne a lábbeliben mosás közben, előbbiek átcsúszhatnak a dob lyukacskáin, ahol a víz is távozik, utóbbiakhoz pedig léteznek megfelelő ápolószerek, ezeket érdemes használni. Persze van egy nagyon olcsó szagtalanító és fertőtlenítő megoldás, ez nem más, mint a szódabikarbóna. Egyszerűen szórd rá a talpbetétre, hagyd egy éjszakát rajta, majd porold le róla.  

Mosószer: de milyen? 

A folyékony mosószerek azért praktikusabbak, mert könnyebben feloldódnak, nincs az a veszély, hogy a szemcsék a cipő belsejében megtapadva később nyomják a lábakat. Ami a hőfokot illeti, nem kell nagyon magasra állítani a gépet, már egy 20-30 fokon történő mosással is ki lehet szedni a szennyeződéseket, persze itt is érdemes a mosási útmutatóra hagyatkozni. Ha nincs ilyen a cipődben és bizonytalan vagy, akkor a kézi mosás programot válaszd, ez ugyanis annyira gyengéd és kímélő, hogy nem lőhetsz vele mellé. 

Szárítás 

A szárítógép valóban nem használ a cipő minőségének, ezért azt tényleg jobb elkerülni és hagyni, hogy a levegőn száradjon meg a lábbeli. Annak érdekében pedig, hogy a cipő megtartsa a formáját, érdemes az orrát újságpapírral, rongyokkal vagy akár egy-egy zoknigombóccal kitömni, hogy ne törjön meg száradás közben – ez amúgy a száradási folyamatot is felgyorsítja. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top