Szabadidő

78 éves néni az angolok Jockey Ewingja

Vasárnap mutatkozik be nálunk a világ legelegánsabb sorozataként emlegetett Downton Abbey, melynek legnépszerűbb figurája egy ármánykodó, 78 éves néni. 11 kulisszatitok a sorozatról, aminek te is a függője leszel.

11.
A Downton Abbey 2011-ben világrekordot állított fel az angol nyelvű sorozatok világában. A televíziózás legelitebb díjátadóján, az Emmyn – írd és mondd – 27 (!!!) kategóriában jelölték, ami példátlan a televíziózás történetében (a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült). Ennek fényében talán nem is csoda, hogy a Downton Abbey a legnézettebb brit kosztümös drámasorozat az 1981-es Brideshead Revisited óta.

78 éves néni az angolok Jockey Ewingja10.
A korhűség jegyében a sorozat készítői felfogadtak egy vérbeli angol protokollszakértőt, Alistair Bruce-t. Az úrnak az a dolga, hogy folyton ott lebzseljen a forgatáson, és szakértőként állítsa össze a helyes ülésrendet, a felszolgálás sorrendjét, a ruhák viselésének szabályait vagy azt, hogy egy angol nemesnek hogyan is illik kiszállnia egy autóból. Alistair számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a fiatal színészeket megtanítsa, hogyan álljanak és üljenek egyenesen, és leszoktassa őket arról, hogy folyton zsebre tegyék a kezüket.

9.

A Downton Abbey sorozat megálmodója és írója, Julian Fellowes nem véletlenül van ennyire otthon az angol nemesek finom világában, lévén maga is nemesi leszármazott. Egy diplomata fiaként a legjobb angol iskolákba járt, és 2011-ben megkapta a Lordok Házától a West Stafford bárója címet. Julian fia pedig le sem tagadhatná nemesi származását. A srác a nehezen megjegyezhető és kiszúrásként is értelmezhető Peregrine Charles Morant Kitchener-Fellowes nevet kapta a szüleitől.

8.

Az eddig három évadot megélt (már a negyediket is berendelték, és jövőre lesz kész) sorozatot eddig a világ száz országának tévécsatornái tűzték a műsorukra, és ehhez az illusztris társasághoz csatlakozik most a Story4 is.

78 éves néni az angolok Jockey Ewingja7.
A Downton Abbey-nek is megvan a maga Jockey-ja. Hiába vannak benne szép és szerelmes fiatalok, a sorozat messze legnépszerűbb figurája mégis egy 78 éves grófnő, Violet Crawley, aki egyfolytában mogorva, nagy bajkeverő, intrikus és pár szavas mondataival mindig tudja, hogyan szúrjon oda azoknak, akiket nem kedvel. Angliában a mondatai gyakran idézett közkincsek („Hétvége? Az meg mit jelent?”). A figura megformálásért Maggie Smith idén Golden Globe-díjat is kapott.

6.

A sorozatot nézve rögtön nyaralási tippet is kapunk. A csodálatos Downton-kastély ugyanis nem díszlet, hanem a valóságban is létezik. Highclere kastélynak hívják és egy ezer hektáros birtokon terül el, ami ráadásul nyaranta a turisták számára is nyitva áll. Az üröm az örömben csupán annyi, hogy csak az elegáns termeket csodálhatjuk meg benne, ugyanis a szolgák szállásán játszódó epizódokat egy londoni stúdióban forgatták. Ennek oka prózai: a kastély ezen részeit modernizálták, így már nem tudtak megfelelni a sorozat követelményeinek.

5.

Még a Szezám utca bábjai is parodizálják a Downton Abbey-t. Márpedig akiket ezek a bábok a szájukra vesznek, az csakis nagyon menő lehet.


4.

A szériát többek között azért is imádják, mert a 20. század legnagyobb történelmi fordulatai elevenednek meg benne. Az első részben például többen is boszorkányos dolognak és félelmetesnek tartják az áramot, amit néhányan nem is akarnak bevezetni, de a Titanic elsüllyedésének tragédiája indítja csak be igazán a cselekményt. Később az első világháború kitörése, a spanyolnáthavírus elterjedése vagy a Szabad Ír Köztársaság megalapítása is alapos hatást gyakorol szereplőink életére.

3.

Az angol tévések (majdnem) semmin nem spórolnak. A sorozat költségvetésében egy alig több mint negyvenöt perces epizód (az első rész ennél hosszabb lesz) egymillió angol fontba, azaz mostani árfolyamon számolva kb. 350 millió forintba kerül. Összehasonlításként egy Barátok közt-epizód nagyjából kilencmillió forintjába kerül az RTL Klubnak.

2.
78 éves néni az angolok Jockey EwingjaAz előző pontban a „majdnem” alatt azt értettük, hogy a busás büdzsé ellenére néha mégis kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat. Mivel a főúri karakterek egyfolytában új, méregdrága ruhákat viselnek, ezért ezek egy részét képtelenség mind megvarratni, így a Downton Abbey kölcsönözni szokott más színházi és filmes produkcióktól. Így fordulhat elő, hogy az éles szemű rajongók már kiszúrták, hogy Mary kisasszony egyik ruháját már Catherine Zeta-Jones is viselte a 2007-es Houdini, a halál mágusa című filmben, ahogy Uma Thurman egyik 2000-ben viselt ruhájának újrahasznosítását is kiszúrták a divatszakértők.

1. 
A sorozat fordulatai valóságos hisztériát váltottak ki a rajongók körében. Amikor a harmadik évadban az egyik kulcsszereplő (a kilétét nem árulhatjuk el) váratlanul távozik az élők sorából, azon legalább annyian döbbentek meg, mint anno a Dallasban Bobby halálán és feltámadásán. Alig egy hét alatt 200 000 bejegyzés született róla a neten, ami persze nem érhet fel a Bobby halálával foglalkozó közel tízmillió találathoz, de azt tegyük hozzá, hogy Bobbynak ehhez több évtized állt rendelkezésére.

A legtutibb angol sorozat és Michael Bublé uralja a képernyőt a héten
Magyarországra érkezett az egyik legelegánsabb sorozat

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top