Szabadidő

A horizonton túl – magyar lány indult világ körüli útra

"Az utazás gondolata már a kapcsolatunk eleje óta ott motoszkált a fejünkben" – mondta Nóri, aki férjével, Martinnal életük legnagyobb kalandjába vágott bele február elején. Világ körüli útra indultak, Nóri, az ausztráliai Perthből válaszolt kérdéseimre.

Közös pont: az utazás szeretete

Nóri és Martin közös története az ELTE-n kezdődött, itt ismerkedtek meg 10-11 évvel ezelőtt, nyolc éve alkotnak egy párt, tavaly márciusban pedig össze is házasodtak. “Mivel Martin anyukája révén félig német, mindig is vágyott Németországba, és miután ösztöndíjjal egy fél évet Berlinben töltött, eldöntötte, hogy ott akar élni. Én kezdetben szkeptikus voltam, mert mindig is inkább a Földközi-tenger irányába húzott a szívem, de 2009 végén úgy döntöttem, hogy kiköltözöm hozzá. És egyáltalán nem bántam meg. Berlin fantasztikus város” – meséli Nóri, aki szép lassan megtanult németül, dolgozni kezdett, barátokat szerzett és kialakította berlini életét.
De mivel mindig minden adandó alkalmat kihasználtak arra, hogy utazhassanak, a világ körüli út gondolata is ott motoszkált a fejükben a kapcsolatuk eleje óta. Ezt olyannyira komolyan gondolták, hogy 2005 elején már le is foglalták a repjegyeiket Ausztráliába, de a körülmények úgy hozták, hogy le kellett mondaniuk nagy vágyukról. “2005-ben még mindketten egyetemisták voltunk, Marc épp akkor ért haza egy egyéves németországi ösztöndíjról, és kiderült, ha kihagy egy szemesztert, a kint végzett kurzusait nem fogják elismerni. Én pedig megkaptam egy görögországi ösztöndíjat a következő félévre, szóval minden jel arra mutatott, hogy nem ez a megfelelő időpont a nagy utazáshoz” – mondja Nóri.
Ez azonban nem szegte kedvüket, mindketten tudták, hogy valamikor el fogják hagyni megszokott kis életüket és Berlint is. Erre idén, egészen pontosan 2014. február elején érkezett el az idő, amikor felszálltak arra a bizonyos gépre, amely egészen az ausztráliai Perthig repítette őket.

A horizonton túl – Amikor egy nyolc éves álom valóra válik

 

“Pontos útvonalunk csak augusztus elejéig van”

Nóri azt meséli, hogy nagyon jól érzik magukat Ausztráliban, de tartják az ütemtervüket, így június 20-án búcsút intenek Perthnek. Itt egy szobát bérelnek, de csak azért, mert Ausztráliában viszonylag hosszú távra terveztek, a többi országban valószínűleg hostelekben, olcsó hotelekben szállnak majd meg, a drágább helyeken pedig a couch surfing opciót is bevállalják.
Ahogy Nóri mondja, pontos útvonalat csak augusztus elejéig terveztek, ugyanis addig vannak meg a repjegyek. Ezen kívül csupán még annyit látnak előre, hogy november végén vagy december elején térnek vissza Európába. Perth után egy hónapot utazgatnak a Keleti parton, innen Új-Zéland felé veszik az irányt, majd jön a Fidzsi-szigetek, Hongkong, a Fülöp-szigetek, Tokió, az utolsó jegyük pedig Kuala Lumpurba szól. Nem szívbajosak, Malajziát, Indonéziát, Thaiföldet, Vietnamot és Kambodzsát – ahogy Nóri fogalmaz – inkább freestyle-ban szeretnék bejárni. “Amennyi belefér, amihez kedvünk lesz, és addig maradni bizonyos helyeken, amíg jólesik” – mondja, sőt nem tartja kizártnak, hogy a nagy kaland végén még Indiát és Nepált is útba ejtik.

A horizonton túl – Amikor egy nyolc éves álom valóra válik

 

Szülők vs. nagy utazás

“Egyikünk szülei sem fogadták kitörő örömmel a tervünket, nagyon féltenek minket, de mivel számunkra nem volt kérdés, hogy ez az, amire vágyunk, el kellett fogadniuk a dolgot” – meséli Nóri, majd hozzáteszi, hogy a szülők minden negatív érzésük ellenére sokat segítettek nekik.
Nóri azt mondja, fontos, hogy Ausztráliában félre tudjanak tenni egy kis pénzt, hogy a többi országban boldoguljanak. Férje, Martin több helyen is dolgozik, mindent elvállal. Egy klubban hetente három-négy éjszakát robotol kisegítőként, ezenkívül egy kávézóban is dolgozik, alkalmanként pedig egy cateringügynökségnek is besegít. Nóri online munkákat keres, hogy legyen folyamatos bevételük, de az online táplálkozási tanácsadói vállalkozását is szeretné beindítani.

A háromnyelvű blog

Nóri és Martin a családdal főképp Skype-on és a blogukon keresztül kommunikál. “A blog háromnyelvű, mivel mind német, mind magyar, mind angol nyelvű barátaink szeretnének tudni kalandjainkról” – mondja Nóri, ahova a német nyelvű bejegyzéseket Martin, a magyar és az angol nyelvűeket pedig ő írja.
“Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha ez az, amire vágyik, akkor ne hagyja, hogy a körülmények az útjába álljanak, vágjon bele!” – mondja Nóri tökéletes végszóként.

Nóri hasznos ötletei arra az esetre, ha te is egy nagy utazásra készülsz. Íme:
– Ha az ember egy országban egy-két hétnél hosszabb időt tölt, praktikus helyi mobilszámot kikérni, így egymást roaming költség nélkül tudjátok hívni, illetve Nóri tapasztalatai szerint az ismerkedés és a kapcsolattartás is könnyebb.
– Ha hosszabb, netalántán világ körüli útra indulnátok, érdemes jó pár hónappal korábban elkezdeni a felkészülést. Ez azért is fontos, mert ha fejlődő országokba készültök, mint például Kambodzsába vagy Indonéziába, a védőoltásokat nem lehet egy hét alatt beadatni.
– Tányért, evőeszközt, vizeskulacsot, mobil szárítókötelet, zseblámpát, túracipőt, hálózsákot, varrókészletet, extra vékony anyagból készült törülközőt, vízálló dokumentumtartót érdemes a túlélőkészletbe becsomagolni.
– Érdemes jó előre utánanézni, hogy melyik országba milyen vízum szükséges, és azt hol lehet beszerezni, ugyanis vannak országok, amelyek szigorúbbak a vízumadással kapcsolatban, más országokban viszont egyszerűen érkezéskor, már a reptéren ki lehet váltani.

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top