Szabadidő

Magyar Drakulát, hazai #metoo sztorit és sztriptíztáncosnős romkomot is kapunk még idén

Ezekért a magyar filmekért mehetsz még moziba az év végéig.

A magyar forgalmazók jó szokásukhoz híven az éves magyar filmtermés kétharmadát az év utolsó négy hónapjára időzítik. Idén több mint egytucatnyi hazai film ácsingózik majd a figyelmünkért szeptembertől decemberig, szinte garantálva azt, hogy elveszik egymás elől a figyelmet, és eltapossák egymást. Segítünk eligazodni a rengetegben.

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

Premier: szeptember 12.

A félreértések elkerülése végett: még nem készült el Curtis életrajzi filmje a zenei karrierjéről és a drogproblémáiról. Ez a film Kertész Mihálynak, azaz ahogy világszerte ismerik, Michael Curtiznek, a Casablanca legendás rendezőjének állít emléket. És nemcsak a rendezőnek, hanem magának a Casablancának is, hiszen abban az időben játszódik, amikor a rendező épp a mesterművén dolgozott. A CURTIZ azt hivatott bemutatni, hogy Kertész magánéleti nehézségei milyen hatást gyakoroltak a filmklasszikusra. Mivel a kész mű elnyerte a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, bízhatunk abban, hogy nem fogunk unatkozni. A címszerepben a Drága örökösökből ismert Lengyel Ferencet láthatjuk, a lányát pedig a Napszálltából ismert Dobos Evelin alakítja.

A létezés eufóriája

Premier: szeptember 12.

A Tünet Együttes még 2015-ben mutatta be színpadon a Sóvirág című előadást az akkor 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. A Fahidi életéről szóló táncszínházi előadást azóta is nagy sikerrel játsszák, sőt azóta más nagyvárosokban is bemutatták. Szabó Réka egész estés dokumentumfilmje a Sóvirág próbafolyamatát követi végig, amint három hónap leforgása alatt Éva életének legfontosabb pillanatai színházi jelenetekként állnak össze újra.

ELF Pictures

Folyékony arany

Premier: szeptember 19.

Az egyik legjobb és leghíresebb magyar dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás (Sejtjeink) egy első ránézésre szokatlan témát választott magának: a filmben három elhivatott borász történetén keresztül kívánja bemutatni, milyen elképesztő elhivatottság és mennyi munka kell ahhoz, hogy a világ egyik leghíresebb édes borát a létező legjobb minőségben tudják előállítani. Őszintén szólva elsőre nem ez az a téma, amiért rohannék a moziba jegyet váltani, de Almási van annyira profi dokumentumfilmes, hogy neki elhiszem, hogy képes valami egyedit és különlegeset kihozni a dologból.

Akik maradtak

Premier: szeptember 26.

Tóth Barnabásért utoljára akkor izgulhattunk, amikor az év elején a Susotázs című kisfilmje kis híján bejutott az Oscar-jelöltek közé. Azóta a rendező összehozott egy nagyjátékfilmet is. A legtöbb holokausztról szóló mozi azokról szól, akik elpusztultak a haláltáborokban, vagy azokról, akik visszatértek onnan. Az Akik maradtak különlegessége, hogy egy olyan fiatal kamaszlány áll a középpontjában, aki megúszta, hogy őt is elvigyék, és türelmetlenül várja, hogy a szülei hazatérjenek onnan, ahonnan csak keveseknek sikerült. A főszerepekben Hajduk Károlyt és Szőke Abigélt láthatjuk, a filmnek pedig minden esélye megvan arra, hogy nagy fesztiválkedvenccé váljon. Megvan a jövő évi Oscar-nevezettünk?

Game Over Club

Premier: 2019 őszén

Magyarország Izland után a második helyen áll az öngyilkosságok számát illetően. Innen nézve nem is hülyeség, hogy ebben a filmben hat öngyilkosjelölt találkozik egy Facebook-eseménynek köszönhetően, és a cél az, hogy ezen az estén mindannyian meghaljanak. Ebből az alaphelyzetből lehetett volna horrort, thrillert vagy akár drámát is kihozni, de az elsőfilmes rendező, Géczy Dávid inkább egy szatirikus, groteszk és véres vígjátékot hozott tető alá, drámai elemekkel. A film az állami filmfinanszírozástól függetlenül, mégis sztárparádéval (Thuróczy Szabolcs, Kamarás Iván, Szabó Győző, Földes Eszter, Reviczky Gábor, Nagypál Gábor, Kálloy Molnár Péter…) kerülhet mozikba.

Nagypál Gábor, Földes Eszter, Kamarás Iván és Thuróczy Szabolcs a Game Over Club forgatásán, a budapesti Rác fürdőben (MTI Fotó: Mohai Balázs)

FOMO

Premier: október 10.

Hartung Attila bemutatkozó filmjében egy olyan generációt szolgál ki, akiket a magyar filmesek jellemzően nem szoktak: a tinédzsereket. A FOMO (ez a Fear of Missing Out kifejezés rövidítése, ami nagyjából annyit tesz, hogy a félelem attól, hogy kimaradunk valamiből) nemcsak a tinédzsereknek, hanem tinédzserekről is szól. A középpontjában a suli vagány sráca áll, aki a barátai biztatására egy házibuliban összekavar egy teljesen lerészegedő, ájulásig bulizó lánnyal, akivel kényes helyzetbe kerül. Az eset aztán kipattan, a srác pedig a kretén haverjai segítségével mindent megtesz azért, hogy megússza a dolgot. Szexuális zaklatásról szóló kemény, elgondolkodtató mozi.

Déva

Premier: október 17.

Elég szokatlan, hogy ha egy magyar film egy olyan nagy hírű filmfesztiválon szerepel, mint a velencei, a magyar forgalmazók több mint egy évet várjanak a bemutatásával, itt mégis ez történt. A tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütáló Déva talán azért kerülhetett ilyen hosszú időre a kispadra, mert kifejezetten nehéz mozi, vagy mondhatnánk úgy is, hogy rétegfilm: egy árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki a nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást.

Drakulics elvtárs

Premier: október 31.

Ha előre tippelhetnénk, hogy melyik magyar filmek lesznek sikeresek az őszi felhozatalból, mi nagy tétben a Drakulics elvtársra fogadnánk. Bár Bodzsár Márk első filmjét, az Isteni műszakot nem fogadta annyira lelkesen a közönség, az új munkájában minden megvan, ami egy vérbeli kultfilmhez kell. Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) vámpír, és egy véradó program keretében látogat haza nyugatról, ám idehaza az ÁVH rögtön a nyakára küld egy fedett ügynököt és egy szocialista James Bondot, hogy megszerezzék tőle az örök élet titkát. A kellően elborult sztorijú film szereplőgárdája is igen csábító: Nagy Zsolt mellett Nagy Ervint, Balsai Mónit, Thuróczy Szabolcsot, Walters Lilit, Borbély Alexandrát és Bödőcs Tibort láthatjuk majd a szocializmus díszletei között.

Szép csendben

Premier: november 7.

A film sokáig Impromptu címen futott, és még mi is interjúztunk az első filmes Nagy Zoltán rendezővel közvetlenül a forgatás előtt, ugyanis a Szép csendben témája valóban nagyon izgalmas. A csak magyar #metoo filmként emlegetett moziban a rendező saját zeneiskolai élményeit dolgozta át nagyjátékfilmmé, sokat változtatva a valódi történéseken. A sztoriban egy zenekar kamasz szólistája azzal szembesül, hogy a hatvanéves karmester (Máté Gábor alakításában) viszonyt kezdett egy tizenhárom éves csellista lánnyal.

Valan – az angyalok völgye

Premier: november 21.

Tavaly ősszel az X – A rendszerből törölve felemás eredménnyel próbálkozott magyar viszonyok között skandináv krimit csinálni. Talán az első filmes Bagota Béla most jobban jár a Valannal. A főszereplő egy brassói nyomozó, Péter, aki egy telefonhívás után visszatér szülővárosába, az erdélyi bányaváros Valanba, ugyanis azt hiszik, megtalálták az évekkel ezelőtt eltűnt húga holttestét. A nyomozás a múltba vezet, a filmet pedig varázslatos erdélyi helyszíneken, az erdélyi színészek színe-java közreműködésével vették fel. A martfűi rém már megmutatta, hogy tud sikeres lenni egy magyar krimi, bár tény, hogy az alkotóknak sokkal nehezebb lesz megküzdeniük a nézőkért, mint ha vígjátékot forgattak volna.

Seveled

Premier: december 5.

A filmet a sajtóban sokáig a munkacímén, Mimiként emlegették. Lassan kimondhatjuk, hogy Orosz Dénes rendező romkom-specialistává vált, ugyanis a Poligamy és a Coming out után ismét visszatért a műfajhoz, ám ezúttal Csányi Sándor és Tompos Kátya nélkül. Itt van azonban Csányiné, azaz Tenki Réka, aki egy sztriptíztáncosnőt alakít, akit filmkritikus szomszédja (Mészáros Béla) megkér, hogy játssza el a barátnőjét a nagybeteg édesanyja előtt, hogy az anyuka abban a tudatban hunyjon el, hogy a fia boldog párkapcsolatban él. Csakhogy anyuka nem dobja fel a pacskert olyan gyorsan…

Zárójelentés

Premier: év vége felé

Utoljára 2012-ben láthattunk új Szabó István-filmet (Az ajtó), és úgy néz ki, a Zárójelentés lehet a mester búcsúfilmje. Szabó karrierje két legfontosabb segítőjével, Koltai Lajos operatőrrel és a Mephisto főszerepét játszó Klaus Maria Brandauerrel dolgozott ismét együtt, de főszerepet játszik a filmben Eperjes Károly és Stohl András is. A történetről viszonylag keveset tudni: egy falusi polgármester fürdőépítésbe kezdve akarja megoldani a település problémáit, ám közben konfliktusba kerül az érkező új orvossal, aki nem támogatja a terveit.

Zárójelentés (2019)

Hét kis véletlen

Premier: év vége felé

Egy másik nagy öreg, Gothár Péter is új filmmel jelentkezhet még idén. Ha lehet, a Hét kis véletlen még titokzatosabb, mint Szabó István filmje: családi véletlenek hét epizódját öleli majd fel a cselekmény, ennél többet nehéz biztosan írni róla. Gothár a film vizualitásának kidolgozásával az egyetemi diákjait bízta meg, vagyis a Hét kis véletlen csak részben önálló alkotói munka, inkább egy szokatlan csapatjáték. A főszerepekben Rezes Juditot és Mészáros Mátét láthatjuk.

Gothár Péter, Mészáros Blanka, Rezes Judit és Börcsök Olivér a Hét kis véletlen forgatásán (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top