nlc.hu
Szabadidő

Müller Cecília: a regisztrált fiatalok is már foglalhatnak online időpontot

Müller Cecília: a regisztrált fiatalok is már foglalhatnak online időpontot

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a járvány még tart, ezért az elővigyázatosság továbbra is fontos.
Müller Cecília

Valamennyi oltóponton elérhető a szombaton Magyarországra érkezett Sinopharm-vakcina – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília azt is elmondta:

  • A vakcinát a kórházi oltópontok mellett a háziorvosoknak is rendelkezésre is bocsátják, rövid időn belül minden helyszínen ott lesz. Müller Cecília külön felhívta a fiatalok figyelmét erre a lehetőségre, hiszen az ő védettségük is fontos.
  •  “Örül a felszabadult baráti találkozásoknak”, azonban a védelmi és járványügyi intézkedéseket – maszkhasználat, kézfertőtlenítés – továbbra is be kell tartani, ezek továbbra is rendkívül fontosak.

Magyarországon eddig 3 603 901-en kapták meg az első védőoltást, és 1 665 067 embernek már beadták a második adagot is. A magyar lakosság átoltottsága 37 százalékos, míg az uniós átlag 21 százalék.  A járványügyi adatok kedvező tendenciát mutatnak, az aktív fertőzöttek száma – bár még magas -, de 258 218-ra csökkent, és a legtöbb városban szintén csökken a vírus szennyvízben kimutatható örökítőanyagának mennyisége.

Nagyobb mértékű csökkenést mértek Kecskeméten, Veszprémben, Nyíregyházán és Miskolcon, míg kisebbet Budapesten, Győrben és Kaposváron. Debrecenben stagnál az érték az elmúlt hetekben mért adatokhoz képest.

Hangsúlyozta, a járvány nem ért véget, a koronavírus továbbra is “itt van köztünk”. Az elmúlt napon 1936 új fertőzöttet regisztráltak és 176-an haltak bele a fertőzés valamilyen szövődményébe. Kórházban 6443 embert kezelnek, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen.

Beszélt az  indiai mutációról is, miszerint ez a variáns két különböző vírusváltozatból alakult ki, és ez okozza most a legnagyobb járványt Indiában. Az indiai variáns Európában is megjelent, Svájcban azonosították. Azonban  Magyarországon az indiai vírusváltozatot még nem azonosították – mondta -, és még nincs elég tapasztalat arra vonatkozóan, hogy ez a variáns okoz-e további járványügyi problémákat.

(MTI)

Fotó: Facebook/Magyarország Kormánya)

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top