nlc.hu
Sztárok

Meglógtam a Ferrarival szereplői akkor és most

Akkor és most: tragédiákban és sikerekben is volt része Meglógtam a Ferrarival sztárjainak

Lassan negyven éve annak, hogy Ferris Bueller a haverjaival úgy döntött, elsumákol egy napot. A főszereplők élete azóta sok mindenben megváltozott, és hullámvölgyek is akadtak az elmúlt bő három évtizedben.

Lassan harmincöt éve annak, hogy a Paramount bemutatta a Meglógtam a Ferrarival (Ferris Bueller’s Day Off) című filmet Matthew Broderickkel, Mia Sarával és Alan Ruckkal a főszerepben. A vígjáték 1986 egyik kasszasikere volt, és Golden Globe-díj jelölést is kapott, igaz, végül nem Broderick vitte haza abban az évben a legjobb főszereplőnek (vígjáték) járó díjat.

Matthew Broderick, Mia Sara és Alan Ruck, a Meglógtam a Ferrarival főszereplői. (Fotó: Paramount/Profimedia)

Matthew Broderick, Mia Sara és Alan Ruck, a Meglógtam a Ferrarival főszereplői (Fotó: Paramount/Profimedia)

A film, ami arról szól, hogy három középiskolai diák hogyan lóg el egy napot (és tör egyikük totálkárosra egy Ferrarit, ami ráadásul a kedves papáé) azóta mondhatjuk úgy, hogy kultfilm lett. Ezt bizonyítja például az, hogy 2011-ben bemutatták az Inside Story: Ferris Bueller’s Day Off című dokumentumfilmet, melyben az egykori szereplők és stábtagok meséltek a vígjátékról, 2020 nyarán pedig – ha csak virtuálisan is –, de a stáb újra összegyűlt, hogy felidézzék a régi szép időket.

Ferris Bueller, vagyis Matthew Broderick    

Hogy Matthew Broderick  a színészpályát választotta, az nem annyira meglepő, esetében igaz, hogy az alma nem esik messze a fájától, hiszen édesapja, James és édesanyja, Patricia is ezt a mesterséget űzte. Karrierjét színházi színészként kezdte, és 1983-ban mutatták be első filmjét, ez volt a Max Dugan Returns.

Ugyan azóta megszámlálhatatlanul sok filmben és sorozatban szerepelt, de jól tette, hogy az 1995-ben visszatért a gyökerekhez, vagyis a zenés színházhoz, ugyanis a How to Succeed in Business Without Really Trying című musicalben nyújtott alakítása egy Tony-díjat ért, és Producers című darab, aminek ő volt az egyik főszereplője, 2001-ben teljesen letarolta a mezőnyt, igaz, ő maga sajnos abban az évben nem tudta díjra váltani a jelölését. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy ő a legfiatalabb színész, aki mellékszereplőként Tony-díjat kapott, 1984-ben is, amikor még csak 22 éves volt, a musicalszakma neki ítélte ez az elismerést a Brighton Beach Memoirs című darabban nyújtott teljesítményért.

Filmográfiájában nem látszik, de pont amikor, amikor utolérte a hírnév és a siker, egy szörnyű tragédia történt: 1987-ben Észak-Írországban autókázott barátnőjével, a Meglógtam a Ferrarival másik szereplőjével, Jennifer Grey-jel, amikor a BMW-jük áttért a szembejövő sávba, és ott frontálisan ütközött egy másik autóval. A másik kocsiban egy 63 éves édesanya és 30 éves lánya ült, mindketten életüket veszítették.  A balesetben mindkét színész megsérült, Grey könnyebben, Brodericket viszont több hétig ápolták kórházban. Ami a jogi következményeket illeti, viszonylag olcsón megúszta, ugyanis csak 100 font büntetést kellett fizetnie. Az áldozatok családja pedig felháborítónak tartotta, hogy nem kapott komolyabb büntetést.

Matthew Broderick később egy sokkal pozitívabb életesemény miatt került be a lapokba, 1997-ben ugyanis összeházasodtak Sarah Jessica Parkerrel. A házaspárnak három gyermeke van: fiuk, James 2002-ben született, ikreiket, Mariont és Tabithát pedig hét évvel később hozta világra egy béranya.

Matthew Broderick akkor és most.

Matthew Broderick akkor és most (Fotó: Profimedia)

Cameron Frye, vagyis Alan Ruck   

Egy évvel azelőtt, hogy bemutatták volna a filmet Alan Ruck és Matthew Broderick együtt szerepelt a Biloxi Blues című darabban a Broadwayn. Bár Matthew Broderick is igazi kölyökképű sztár, Rucknak sem volt oka panaszra, ennek köszönheti valószínűleg azt is, hogy 29 évesen eljátszhatta a gimis Cameron Frye szerepét. Jó, hát Broderick is 24 éves volt már akkor, de nem ez volt az első és utolsó alkalom, hogy idősebb színészeket kértek fel arra, hogy alakítsanak tinédzsereket, és van, akinél nem lóg ki a lóláb, van, akinél pedig igen. 

Nehéz lenne felsorolni, hogy Alan Ruck azóta mi mindent csinált, hiszen minden évben bemutatnak legalább egy olyan filmet, amiben szerepel, a sorozatokról pedig ne is beszéljünk. Jó, általában mellékszereplőként találkozhatunk vele, de ez így nagyon szép teljesítmény. És hogy miben láthattuk legutoljára? A 2020-as Freaky című horrorvígjátékban, amiben 0 és milyen szépen ér körbe a történet – egy nem éppen szimpatikus tanárt alakít.

Alan Ruck kétszer volt házas, mindkét házasságából két gyermeke született. Első feleségét, Claudia Stefanyt két évvel azelőtt vette el, hogy bemutatták volna a Meglógtam a Ferrarival filmet, második felesége a Z világháborúból ismerős Mireille Enos.  

Alan Ruck akkor és most.

Alan Ruck akkor és most (Fotó: Profimedia)

Sloane Peterson, vagyis Mia Sara  

Mia Sarára, vagyis Mia Sarapocciellóra 1985-ben figyelt fel a világ, ő alakította ugyanis Lili hercegnőt a Legenda című filmben Tom Cruise partnereként, majd az 1986-as Meglógtam a Ferrarival még több rajongót szerezett. Sajnos a sikerszéria nem igazán folytatódott, bár ő alakította Jean-Claude Van Damme szerelmét az Időzsaruban, amit a belga színész egyik legjobb filmjének tartanak, és ami szépen muzsikált a kasszáknál is. Persze Mia Sara nem fordított hátat, de csak elvétve találkozhattunk a nevével, az IMDb adatbázisa szerint színésznőként legutoljára a 2013-ban bemutatott Pretty Pretty című rövidfilmben láthattuk. 

Ami a magánéletét illeti, kétszer volt házas: 1996 márciusában férjhez ment Jason Conneryhez, Sean Connery fiához, akivel a Pekingi kapcsolat című filmben játszott együtt. Fiuk, Dashiell Quinn 1997 júniusában született meg, majd öt évvel később elváltak. 2010-ben pedig Brian David Henson ismert amerikai bábszínésszel, a Muppets atyjának fiával házasodott össze. Egy lányuk van. 

Mia Sara akkor és most.

Mia Sara akkor és most (Fotó: Profimedia/Getty Images)

Edward R. Rooney, az iskolaigazgató, vagyis Jeffrey Jones 

Az 1946-os születésű színésznek valószínűleg ez volt az egyik legemlékezetesebb szerepre, bár biztosan vannak, akiknek a két évvel később bemutatott Beetlejuice – Kísértethistória című filmből ismerős az arca, és van akinek talán az is rémlik, hogy az 1984-es Amadeus című filmben ő volt II. József magyar király, alakításáért pedig Golden Globe-ra is jelölték. Jeffrey Jones egyébként nem a kamerák előtt, hanem színpadi színészként kezdte a karrierjét, majd az 1970-es években több kisebb filmes és televíziós szerepet is elvállalt. Jonest a nyolcvanas években karakterszínészként tartották számon, és sokszor kellett nem túl szimpatikus, rosszban sántikáló, hatalmukat fitogtató embereket alakítania.

Jeffrey Jones nevére a kétezres évek elején sötét árnyék vetült, 2002-ben ugyanis letartóztatták, mert egy 14 éves kisfiúról pornográf tartalmú fotókat készített. Öt év próbaidőt kapott, továbbá regisztráltatnia kellett magát a szexuális bűnözők nyilvántartásába. Mivel többször elmulasztotta értesíteni a helyi hatóságokat arról, hogy elköltözött, ezért még kétszer letartóztatták. Karrierje viszont nem tört teljesen derékba, később is feltűnt pár filmben és televíziós sorozatban, a 2004 és 2006 között futó Deadwood sorozatban például ő alakította A. W. Merricket, illetve az azonos című, 2019-es tévéfilmben szintén rá osztották ezt a szerepet.

Jeffrey Jones akkor és most. (Fotó: Profimedia)

Jeffrey Jones akkor és most (Fotó: Profimedia)

Jeanie Bueller, vagyis Jennifer Grey  

Babyt senki nem ültetheti a sarokba, de ha nagyon gonoszak akarunk lenni, akkor Jennifer Grey karrierútját nézve sajnos ez mégis megtörtént. Pedig nem kellett volna, hogy így legyen. Akárcsak több stábtársa, ő is színészcsaládba született, édesapja még Oscar-díjat is kapott. Jennifer Grey a hetvenes évek végén két évig járt színészképzőbe, és 1984-ben láthatta a közönség először a filmvásznon, igaz, csak mellékszerepekben. Az 1986-os vígjátékban sem jutott neki igazi főszerep, de a nevét így is megismerte az egész világ, az 1988-as Dirty Dancing pedig elhozta neki a szakma elismerését is, alakításáért még Golden Globe-ra is jelölték.

Azt, hogy a nagy áttörést követően a háttérbe szorult, annak több oka is van. Az Észak-Írországban történt baleset után Grey-ben dolgozott a túlélők bűntudata, és erre az sem volt gyógyír, hogy pár nappal később bemutatták a Dirty Dancinget, sőt, a siker talán csak rontott a helyzeten.

Amerika kedvence lettem öt nappal a baleset után. A mély bánat, amit a két ember halála miatt éreztem és a bűntudat, ami amiatt gyötört, hogy én túléltem, nem volt összeegyeztethető azzal, hogy ünnepeltessem magam. Lelkileg és fizikailag is mély nyomott hagytak bennem a történtek 

És valószínűleg a félresikerült orrplasztikája miatt is elkerülték a nagyobb szerepek.

Hírességként feküdtem fel a műtőasztalra, és egy senkiként jöttem le onnan

– nyilatkozta egyszer.

A kétezres években újabb egészségügyi problémákkal kellett megküzdenie: az autóbaleset miatt még évtizedekkel később is nyakfájdalmak kínozták, és daganatos elváltozást találtak a pajzsmirigyén. Szerencsére mindkét csatát megnyerte, és 2010-ben az amerikai Szombat esti láz műsor 11. évadában tűnt fel újra, amit meg is nyert. Azóta pedig több filmben és televíziós műsorban is szerepelt, például a Conners című sorozatban is, amiben nemcsak vele lehetett találkozni a Meglógtam a Ferrarival stábjából, hanem Matthew Broderickkel is. 2001-ben ment hozzá Clark Gregg színész-rendezőhöz, lányuk, Stella 18 éves. A pár idén márciusban jelentette be, hogy 19 év közös út után úgy döntöttek, elválnak.

Jennifer Grey akkor és most.

Jennifer Grey akkor és most (Fotó: Profimedia)

Akkor és most, avagy mi lett velük?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top