Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Visszatérő hüvelygomba? Jó hír: tehetsz ellene!

Vannak, akik hónapokig, sőt, évekig harcolnak a visszatérő hüvelygombával. Hogy lehet végképp leszámolni vele? Vannak lehetőségek!

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzésről beszélünk. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen, intimtáji égető, viszkető érzés kísér.

Az egyensúly több okból is kibillenhet, ám a legjellemzőbb az, ha a szervezet védelmét biztosító immunrendszer betegség vagy például tartós stressz miatt legyengül.

Visszatérő gombás hüvelyfertőzés

Szabadulj meg a gombás hüvelyfertőzéstől végleg!

Van, hogy évekig fennáll a baj

Akkor beszélhetünk visszatérő gombás hüvelyfertőzésről, ha az évente több mint négy alkalommal jelentkezik.

A krónikusan visszatérő hüvelyi panaszok hátterében leginkább a visszatérő gombás hüvelyfertőzés áll, ami akár minden menzesz előtt jelentkezhet. Ennek magyarázata az, hogy ilyenkor az egészséges hüvelyben jelen lévő, a kórokozók ellen védő Lactobacillusok nyálkahártyához történő tapadása csökken, az immunitás gyengébb.

Nem szabad megijedni, tenni kell ellene!

Csökkentett dózisú preventív kezelések többféle variációja is előfordul a terápiás gyakorlatban. Gombaellenes készítményekkel kezelhető a fertőzés, de fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában, így ezek a készítmények megelőzés céljából is használandók.

Menjünk a fertőzés elébe, zárjuk ki a hajlamosító tényezőket

Öltözködési szokások

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk – pl. műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat, például a szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése problémát okozhat. Illetve érdemes a tangáról francia bugyira váltani.

Strandolás közben azért leszünk hajlamosabbak a gombás hüvelyfertőzésre, mert a nedves fürdőruha alatt rosszul szellőzik és befülled az altestük.

A helyzetet csak tovább rontják a meleg vizű fürdők, a hosszabb utazások.

Menstruáció

A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabbak a nők a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

Az sem mindegy, hogy milyen betétet használunk menstruáció idején, ugyanis ami műanyagot tartalmaz, hasonló hatást eredményezhet, mint a műszálas fehérnemű. Tehát a számunkra megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor fokozottan figyeljünk oda, hogy jó légáteresztő és parfümmentes változatot vásároljunk.

Cukorbetegség

Cukorbetegségben szenvedőknél olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

A hagyományos kezelésre rezisztens gombafajok

Érdemes alaposan átböngészni a készítményekhez mellékelt használati útmutatót. Ebből ugyanis azt is meg lehet tudni, milyen összetevőket tartalmaz egy-egy hüvelykúp vagy hüvelytabletta. A Candida gomba bizonyos alfajai ellenállnak azoknak a hatóanyagoknak, melyek neve „-azol” végződésű, így a hüvelygomba elleni kezelés sikertelenségének hátterében ez a probléma is állhat.

Megfelelő diéta kialakítása

A közhiedelemmel ellentétben a hüvelygomba gyógyulásához nem feltétlenül a megfelelő étrenddel járulunk hozzá.

A “gombaellenes” diéták alapszabálya, hogy kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyekben tartósítószer, aroma- és színező anyagok vannak, illetve cukrot vagy fehér lisztet tartalmaznak, ez eléggé leszűkíti a lehetőségeket, hiszen a legtöbb péksütemény, a tésztafélék, a készen vásárolható ételek és konzervek, sőt még a gyümölcsök többsége is tiltólistára kerülnek, és ezen felül még sajnos az alkoholt és a tejet is le kell venni a napi menüről.

Ezen élelmiszerek drasztikus csökkentése, megvonása immunrendszerünk hatékonyabbá tétele szempontjából kedvezően hat, azonban nem szabad megfeledkezünk a helyesen megválasztott terápiáról. A hüvelygomba ugyanis biztosa nem az étrendtől fog elmúlni, hanem a megfelelő kezeléstől, illetve jól kiválasztott gombaellenes szerek alkalmazásától!

(Nyitó kép: unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top