nlc.hu
Tabuk nélkül

Mozgás és a változókor

Nem kell fitneszguruvá válj, de tartsd magad formában változókorban is

A mozgás fiatalít, jót tesz a szívnek, jó hatással van a lélekre, és a fájdalmakat is segít enyhítheti. Nincs több kifogás, a rendszeres mozgás 50 felett nem lehet kérdés!

A mozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, és az évek előrehaladtával egyre nagyobb a jelentősége a rendszeres sportnak.

Egy amerikai felmérés megállapította, hogy a menopauzában lévő nők mindössze 7,2%-a végez elvárt szintű fizikai aktivitást, pedig a változókorban a rendszeres mozgás a testi-mentális egészség karbantartására, a csökkent energiaszint (pl. a leálló petefészek-működés) miatti testsúlygyarapodás kompenzálására, valamint a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére is fontos – lenne…

Tudtad? Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, illetve a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel, azaz a kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás mellőzése, valamint a rendszeres testmozgás a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer.

Változókor és a mozgás

Fotó: Getty Images/PhotoAlto

Miért kelj fel a kanapéról?

Remek szíverősítő

Ha megtalálod a számodra ideális mozgásformát, azzal a szívedet is erősítheted és a vérnyomásodat is kordában tarthatod. A biciklizés például tökéletes, ha a szívet, az ízületeket és a térdet szeretnéd kímélni. A bicikli felpörgeti a pulzust, kitágítja az ereket, fokozza a vérkeringést, így csökkenti az infarktus és az agyvérzés esélyét is. Nincs biciklid? Lassan beköszönt a nyár, a meleg estéket pedig érdemes feldobni egy-egy hosszabb sétával. Ha pedig szeretsz úszni, mindenképp használd ki nyaralás alatt, ne habozz egy két hosszt tenni a medencében, tengerben. Ha erre idén nem lesz lehetőség, még mindig ott van az uszoda!

Csökkenti a fájdalmakat

A sport mozgásszervi fájdalmaink enyhítésében is nagyon sokat segíthet. Fontos, hogy 50 év felett erősítsd a támasztó- és mozgatórendszer izmait, hogy megelőzd és csökkentsd az ízületi bántalmakat! Végezz nyújtó és erősítő tornagyakorlatokat, így izomzatod erős, koordinációd jó, hátad pedig jó eséllyel fájdalommentes lesz!

Igen, fiatalít is!

Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és a mozgás igazi fiatalítóként hat a szervezetre. Mozogj hetente legalább kétszer, és meglátod, éveket tagadhatsz majd le, miközben kicsattansz az energiától.

Jót tesz a léleknek és az idegrendszernek

A mozgás nemcsak a testednek, de a lelkednek is jót tesz. Ha rendszeresen sportolsz, attól kiegyensúlyozottabb leszel, könnyebben veszed az akadályokat, és könnyebben alkalmazkodsz a változásokhoz is. Válassz csoportos órákat, például szabadtéri jógát, de ha a férjeddel, pároddal együtt keresel közös programot, akkor a társastánc is remek választás lehet. Mindemellett egy kis reggeli vagy esti gyaloglás, erdei kirándulás ugyancsak formálja a testet.

Jót tesz a libidónak

Sokan szembesülnek a változókor alatt szinte észrevétlenül felkúszó kilókkal, illetve a csökkenő nemi vággyal. A rendszeres mozgás nemcsak a test karbantartására szolgál, de a libidóra is pozitív hatással van, hiszen a nők akkor hiszik el igazán magukról, hogy szexik, ha fittnek, fiatalosnak érzik magukat.

Ne feledd!

Azok a nők, akik a változókori átalakulást nem tragédiaként élik meg, hanem inkább új életszakaszként tekintenek rá, nyugodtabban viselik a klimaxot és könnyebben dolgozzák fel ezt az időszakot. Sokan közülük tudatosan választanak maguknak új hobbit, sportolni kezdenek, de vannak, akik akár hivatást, szakmát is ilyenkor váltanak. Tehát: fogadd el önmagad, merj beszélni a problémákról, és ha egyedül nem boldogulsz, ne szégyellj szakemberhez fordulni!

Tudj meg többet a testedről!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top