nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezért veszélyes, ha túl száraz a levegő az otthonodban

Ezért veszélyes, ha túl száraz a levegő az otthonodban

Ha túl száraz a szoba levegője, a légúti megbetegedésekre is fogékonyabb lehetsz.

A fűtési szezon alatt sokan nem figyelünk a párásításra. Kellemetlen tünetek jelezhetik, ha túl száraz a szervezetünknek a levegő.

A száraz levegő a légúti betegségek kockázatát is megnövelheti, mivel a kiszáradt nyálkahártya sérülékenyebb, és könnyebben megtapadhatnak rajta a kórokozók.

Jegyezzük meg! A száraz levegő, a hideg, a fűtés szárítja az orrot, károsítja az orrnyálkahártyát, ami gyakoribb légúti megbetegedésekhez is vezethet!

Száraz levegő otthon

(Fotó: Getty Images/Catherine Falls Commercial)

Ezekből a jelekből tudhatod, ha túl száraz a lakásod levegője:

  • Reggeli köhögés: ha nem dohányzunk, mégis rendszeressé vált a reggeli köhögés, akkor itt az ideje párásítani!
  • Orrvérzés és orrszárazság
  • Allergia súlyosbodása: ha allergiásak vagyunk, a száraz levegőjű szoba ronthat az állapotunkon. Akár légúti allergia, akár pikkelysömör kínoz, a párásítás sokat segíthet.
  • Száraz torok: reggelente rendszeresen kíséri az ébredést, ami 20-30 perc múlva elmúlik? Ha semmi egyéb tünet nincs, és valóban csak reggel fordul elő, akkor ezt a száraz levegő okozza.
  • Viszkető szem: ha sokat nézzük a monitort, biztos, hogy kiszárad a szemünk, de nem csak a laptop lehet a hibás. Ha száraz a lakás levegője, a szem is könnyebben kiszáradhat és viszkethet.
  • Bőrviszketés: tény, hogy télen zsírosabb krémekre van szüksége az arcbőrünknek és a testünknek is, de ha túl száraz a szoba levegője, azt a bőr sem fogja tolerálni, és viszketéssel, szárazsággal fogja jelezni.

Hogyan kerüljük el?

  • Ma már számos, különböző típusú párásító eszköz elérhető, azonban érdemes körültekintőnek lenni, és csak a hatóságok által jóváhagyott eszközöket használni. Ugyanakkor ne felejtsük azt sem, hogy a túl magas, tartósan 60% feletti páratartalom sem egészséges. Az ilyen lakásokban gyakran jelenik meg penész, ami nemcsak a látvány és a dohos szag miatt kellemetlen: belélegzése légúti károsodást, penészallergiásoknál komoly tüneteket is okozhat.
  • Fontos, hogy figyeljünk a szellőztetésre. A benti, elhasznált levegőt időnként frissítsük fel. 5-10 perces kereszthuzattal már jól átmozgatható a levegő a lakásban vagy az irodában, gyerekek esetén az osztály- vagy a napközis teremben. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha tehetjük, reggel és este szellőztessünk, különösen, ha városban élünk, hiszen a napközbeni forgalom csak még több szálló port juttat a levegőbe.
  • A levegő páratartalma 40-50% között az ideális. Általában a központi fűtéses lakásokban szokott gondot okozni, hogy a levegő páratartalma tartósan ez alatt marad, vagyis túl száraz.

A párásítás mellett azt se feledd, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is fontos, hogy figyelj a megfelelő folyadékbevitelre. Plusz szerezz be orrnyálkahártyát nedvesítő gélt vagy olajat a patikából, drogériából.

  • A szoba hőmérsékletére is fontos ügyelni, napközben 22-24°C, éjszakára 19-20°C körüli értékre érdemes beállítani a hőmérsékletet, ennél melegebb már nyugtalan esti pihenéshez vezethet.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top