nlc.hu
Trend

Best of Müller Cecília

Best of Müller Cecília: 13 alkalom, amikor az operatív törzs gyereknek nézett minket

Előfordult már veled, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóját nézve úgy érezted magad, mintha néhány évtizedet visszafiatalodva ismét az iskolapadban ülnél, ahol a tanító néni mindent a szádba rág, és a tananyag átadása mellett folyton kéretlen tanácsokkal lát el? Ezzel az érzéssel nem vagy egyedül.

Az operatív törzs tavaly március óta számol be az országos fertőzöttségi adatokról, innen tudhatjuk meg, hány embert bírságoltak meg a maszkviselés elmulasztása miatt, mesélnek nekünk arról, éppen milyen vakcinaszállítmányok érkeztek az országba, illetve ha olyan kedvük van, válaszolnak néhány, ki tudja, milyen szempontok alapján kiválasztott, a sajtó képviselői által feltett kérdésre is. Szünetet csak az első és második hullám közti néhány jó nyári hónapban kaptak, de a második hullám indulása óta töretlenül tartják a bejelentkezéseiket, még akkor is, amikor épp nincs semmi érdemleges mondanivalójuk.

Bár ezeket a sajtótájékoztatókat nem egyedül tartja, és az is előfordul, hogy olykor nincs is jelen, az operatív törzs arcává az országos tisztifőorvos, Müller Cecília vált, akit sokan neveztek már az ország nagymamájának, ami bizonyos szempontból igaz is, már ha a nagymama alatt egy olyan nagyit értünk, aki sokszor nem arra válaszol, amit kérdezünk tőle, kéretlen tanácsokkal lát el, felnőtt létünkre úgy kezel, mintha kisiskolások lennénk, eközben viszonylag gyakran mond zagyvaságokat, és amikor valami hasznos hagyja el a száját, sokszor azt is olyan csomagolásban tudja előadni, hogy felálljon a hátunkon a szőr. Egy év alatt már számos örökbecsű jó tanácsot hallhattunk tőle, illetve kollégáitól. A kedvenceinkből válogattunk.

Ne spekulálj!

Szeretnénk most már a 80 év felettiek oltásával végezni (…). Ha megszólíttatnak, akkor most már ne spekuláljanak, nincs min gondolkodni, az összes vakcina hatásos, megakadályozza a szövődményeket és a kórházba kerülést.

A helyzet, amikor Cili néni jót akar, de ezt bicskanyitogató stílusban adja elő. Ne spekulálj! Ne gondolkodj! Mi tudjuk, mi a jó neked. Te csak csináld azt, amit mondunk! Nem csoda, hogy ez sokakból előhozza a „csakazértse” érzését.

Sapka, sál, meleg tea!

Aki pedig oltópontra fog menni, kérem szépen, hogy most különösen is ebben a rendkívül hideg időben készüljön fel réteges öltözékkel, mert előfordul, hogy hosszabb időt kell eltölteni az utazással, bár arra törekedtünk, és éppen azért Budapesttel kezdünk, mert itt rövid időn belül elérhető az oltópont. Kérem szépen, figyeljünk erre is! Akár teát, meleg folyadékot vagy néhány falatot, kekszet, élelmiszert vigyenek magukkal, és főképpen a cukorbetegeknek hívnám fel a figyelmét arra – ők ezt nagyon jól tudják –, hogy különösen figyeljenek arra, hogy esetleg az étkezésüket ne zavarja meg az, hogy az oltópontra kell menni.

Van egy olyan érzésem, hogy Cili néni tanácsai nélkül a februári zimankóban magyar emberek tömegei fagytak volna meg, vagy haltak volna éhen és szomjan sorban állás közben, miközben az oltásukra várnak. Hogy hangzott volna ugyanez kiskorúsítás nélkül? Kérem, hogy készüljenek fel arra az eshetőségre, ha esetleg hosszabb lesz a sorban állás!

Egy éve szórakoztatja az országot Müller Cecília és az operatív törzs

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf rendőr alezredes megöleli egymást (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

No party!

A fiatalok ne bulizzanak!

Mert azoknak az engedetlen fiataloknak folyton csak azon jár az eszük. Mindig csak a szex meg a szipó!

Önsegítő tanácsok

Nagyon fontos az, hogy szakítsunk magunkra énidőt! Erre mindnyájunknak szüksége van. Egy pihentető sarok, egy könyvolvasás, egy kellemes ellazulás ahhoz, hogy egy kicsit regenerálódni tudjunk, és ne csak mindig a problémákkal foglalkozzunk. Ez jót tesz a testnek és a léleknek is.

Már látom magam előtt, hogy amint vége a járványnak, Müller Cecília önsegítő könyveket ír majd, és végigturnézza az országot a jobbnál jobb tanácsaival.

A portalanítás rejtelmei

Természetesen ennyi használatlan hónap alatt jó vastag por is megülheti a bútorokat, a tárgyakat, a belső tereknek a felületein ez látható is. Ezért mindenképpen egy nedves tisztítást ajánlunk. Tárjuk ki az ablakot, mielőtt elkezdünk takarítani, de semmi esetre se csináljunk huzatot, hogy a port felkeverjük. Ebben a porban ugyanis nagyon sokféle kórokozó lehet. A fűtés hiánya miatt is előfordulhat az, hogy nemcsak baktériumok, amik a környezetünkben vannak, hanem gombák, illetve penészgombák is megtelepedhetnek. Ezeknek a felkavarása az arra érzékeny személyeknél akár allergiás reakciókat – tüsszögést, orrfolyást – is kiválthat, súlyosabb esetben pedig komolyabb tünetekkel is számolnunk kell. Ha textíliákkal borítottunk le tárgyakat, illetve bármilyen takaró vagy asztalterítő van a nyaralóban, azokat mindenképpen mossuk ki. A lényeg az, hogy kerüljük a pornak a felkavarását. Hogyha szőnyeg van, akkor nyilvánvalóan a kültérben kell azt kiporolni, vagy esetleg nedves porszívóval kezelni, tisztítani. Hogyha készen vagyunk a takarítással, akkor javasolt egy kereszthuzat, egy jó alapos átöblítés.

Az operatív törzs sajtótájékoztatói tavaly nyár elején voltak a legszórakoztatóbbak, amikor az alacsony járványügyi adatok miatt már nem volt miről beszélniük, de valamivel azért ki kellett tölteniük a sajtótájékoztatókra fordított időt. Ilyenkor jött az, amikor Cili néni hosszan ecsetelte, hogyan takarítsuk ki a nyaralónkat, ha a hosszú téli pihenő után visszatértünk oda. Erre nincsenek szavak.

Ne menj vásárolni hosszú hétvége előtt!

Most mellőzzük a hosszú hétvége előtti nagybevásárlást! Csak akkor válasszuk a nyitva lévő üzletek valamelyikét, ha nagyon fontos!

A legújabb lezárások előtt az alábbi mondatok kivételesen nem Müller Cecília, hanem Kiss Róbert száját hagyták el, de a Cili nénis szellemiség tetten érhető volt bennük. Bezárunk bizonytalanul hosszú időre mindent, de te azért ne vásárolgass. Persze mindenkinek biztos van otthon elengedő élelmiszere egy hosszú hétvégére, így a nagybevásárlás nem lehet olyan fontos.

Rakpartnyitás? No way!

Amikor Karácsony Gergely bejelentette, hogy a március 15-i hosszú hétvégére megnyitják a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat a gyalogosok előtt, az operatív törzs azonnal úgy érezte, le kell csapni a jófejkedő főpolgármesterre, és szóltak neki, hogy eszébe ne jusson. Tavaly tavasszal valósággal sportot űztek abból, hogy minden létező nyilvános és népszerű szabadtéri helyszínt (Normafa, Margitsziget…) lezártak az emberek elől, de ezt tudjuk be annak, hogy akkoriban még keveset tudtunk a vírusról. Mostanra azonban már tudni lehet, hogy a szabadban szinte egyáltalán nem, vagy legalábbis alig terjed, ráadásul, ha csak kevés hely áll az emberek rendelkezésére, ahol a szabadidejüket tölthetik, akkor ezen a kevés helyen fognak összegyűlni, így inkább pont megnyitni kellene előttük minél több helyszínt, nem pedig elzárni, és ejnyebejnyézni, hogy ne sétálgassanak már. Már úgyis csak pár hetet kell kibírni, ugye?

Szedd azt a vitamint!

Mindenki erősítse az immunrendszerét, szedjen C- és D-vitamint, és vigyen be elegendő folyadékot. Az idősek szomjúságérzete csökken, ezért nekik erre különösen oda kell figyelniük, készítsenek elő teát vagy gyümölcslevet, amit mindennap elfogyasztanak.

Igenis, tanító néni!

Egy év után: Müller Cecília legjobb aranyköpései

Az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója a nyári nyitás előtt, 2020. június 17-én (Fotó: MTI / kormany.hu/Botár Gergely)

Ne nézelődj! Ne bolyongj! Ne vásárolj!

Nem kell mindennap boltba járni!

Készítsünk bevásárlólistát! Ilyenkor tudatosan fogunk bevásárolni, nem fogunk bolyongani az üzletekben.

A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék.

Hallottad, hogy a Mari a hétvégén megfertőződött? Képzeld, egész nap plázákban bolyongott, és csak nézegette a kirakatokat, meg elidőzött a Tescóban a sorok között az árakat bámulva. Bezzeg, ha vitt volna magával bevásárlólistát!!!

Csicska menyasszonytánc

Aki esküvőre megy, kerülje a menyasszonytáncot!

A menyasszonyok az ország szuperfertőzői. Inkább ne is adjunk nekik pénzt, együnk, igyunk, majd amikor jönne a menyasszonytánc, gyorsan szedelőzködjünk és húzzunk haza.

A hipót is hipóval

Érdemes ebben az időszakban egy pici fertőtlenítési eljárásnak alávetni a tojást, mégpedig úgy, hogy a mechanikus tisztítást követően egy kis hipós vízben megmosogatjuk őket.

Oké, tavaly tavasszal még mindannyian a „fertőtlenítőszert is fertőtlenítsük le” lázában égtünk, így utólag visszatetsző volna Müller Cecíliát azért cikizni, hogy ő is rápörgött a hipózásra. De amit tavaly húsvét előtt a tojások hipózásáról mondott, az már egy éve is visszatetszést keltett, és akkor még finoman fogalmaztam.  

Anyunak virágot!

A virágcsokorral való terjedés az nem bizonyított, nem jellemző, ez egy légúti vírus. Készítsenek és adjanak virágot az édesanyáknak, nagymamáknak!

Az országos tisztifőorvos néni gondoskodott arról, hogy az anyák és nagymamák ne érezzék magukat elhanyagolva anyák napján. Nélküle biztosan elfelejtettük volna.

A klasszikus

Tudjuk jól, hogy a piciknél van valamiféle ragaszkodás, és itt most nemcsak a cumikra gondolok, hanem a pelenkára vagy a Nyunyókára, amit ő otthonról hoz, és nagyon szereti. Próbáljuk meg ezeket otthon gyakran tisztítani. Elcsenni, ameddig alszik a gyermek, és ezeket kimosni, és vasalással még egy hőkezelésnek alávetni, ami szintén fertőtlenítő hatású.

No comment.

Még több Müller Cecília az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top