nlc.hu
Trend

Online lehet szavazni az Állatkert új kiselefántjának nevére

Nevet keres az Állatkert az újszülött kiselefántnak

Jövő hét szerdáig várják a szavazatokat.

Mától jövő szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére a Budapesti Állatkert honlapján. A voksolás eredményét jövő csütörtökön teszik majd közzé. Az április 24-én született elefántborjú – akiről már azt is tudni, hogy kisfiú – azonnal a közönség első számú kedvencévé vált.

A Fővárosi Állat- és Növénykert weboldalán három előzetesen kiválasztott, „előzsűrizett” névre lehet szavazni mától egészen jövő szerdáig, május 12-e éjfélig. A voksolás eredményét a rákövetkező napon, azaz jövő csütörtökön hirdetik majd ki.

A három szavazásra bocsátott név a következő:

  • Artur – kelta-angol eredetű név (magyarosan Artúr, angolosan Arthur);
  • Huba – magyar eredetű név (aminek esetleg szláv gyökerei is lehetnek);
  • Samu / Shamu – magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a Közel-Keleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.
Te is szavazhatsz az állatkerti kiselefánt nevére

Angele, az anyaelefánt és az újszülött elefántborjú (a képen balra) élvezi a napsütést (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert/Facebook)

Az állatok, így az elefántok névadásával kapcsolatban is többféle hagyomány létezik a Budapesti Állatkertben. Ezek egyike, hogy sok állatnál a kicsik nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Az előző két kiselefánt esetében is ezt a gyakorlatot követték, de az állatkerti szakemberek most arra jutottak, hogy nem ragaszkodnak az A betűs nevekhez. A budapesti elefántoknál ugyanis már az anyuka (Angele), az apuka (Assam) és a nagytesó (Arun) neve is ezzel a betűvel kezdődik. Így a most szavazásra bocsátott nevek között is csak egy A betűs akad, s annak a hangzása is jól megkülönböztethető a többitől. Ez igen fontos szempont, hiszen a gondozók az állatokat hívónevükön szólítják meg, és ha a nevek túlságosan hasonlók, az állatok esetleg eltéveszthetik, hogy róluk, vagy valamelyik társukról van-e szó.

Még több cukiság az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top