nlc.hu
Utazás
Ilyen apró a világ legkisebb autója

Ilyen apró és drága a világ legkisebb autója – videó

Rövidebb, mint egy Vespa, és kicsit úgy néz ki, mint egy Little Tikes Cozy Coupe? Ilyen a világ egyik legritkább – és legkisebb – autója.

A P.50 és a Trident mikroautók 1962-ben születtek a Man-szigeten található Peel tengerparti városban.

Mikroautó

Ilyen apró a mikroautó (Fotó: YouTube)

Cyril Cannell mérnököt, a Peel Engineering cég alapítóját és tulajdonosát lenyűgözte az akkoriban új üvegszálas anyag, és csónakokat kezdett gyártani a megerősített könnyű anyagból. Az 1960-as évek elején elkezdett kísérletezni üvegszálas anyagból készült autók gyártásával is, és úgy döntött, hogy megpróbál egy ultrakönnyű, ultrakompakt járművet előállítani. „Az ötlet egyszerűen az volt, hogy olyan autót építsek, amely képes egy másik embert is elszállítani, feltéve, hogy a két ember nem túl nagy” – mondta egy rövid dokumentumfilmben.

Először jött a P.50, és minden apró volt benne. Ez a háromkerekű, együléses modell alig négy és fél láb hosszú. A P.50 után következett a Trident, egy kétüléses autó, átlátszó, kupolás tetővel.

A P.50 volt az első autó, amelyet a Man-szigeten gyártottak. A szigeten vegyes fogadtatásban részesült; annak ellenére, hogy szinte bármilyen parkolóhelyre befért, az emberek nem bíztak ezekben a miniatűr autókban, és a kereslet nem volt elég nagy ahhoz, hogy a Peel Engineeringet életben tartsa. Mindössze 50 eredeti P.50-es és 80 Trident készült, mielőtt a gyártást négy évvel később, 1966-ban leállították. Maga a Peel Engineering 1974-ben bezárt. Ma már kevesebb mint 30 eredeti P.50-es létezik, és ez a néhány példány gyakran több mint 170 000 dollárért (több mint 66 millió forintért) kel el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top