nlc.hu
Utazás

Így fogunk utazni a jövőben

2070-től nem lesz szükség útlevélre: a szívverés alapján fognak azonosítani

Egy egészen futurisztikus kutatás látott napvilágot, mely szerint 50 év alatt teljesen meg fog változni az utazás.

El tudod képzelni, mennyivel könnyebb lenne elindulni egy nyaralásra mindenféle reptéri hercehurca nélkül? Nem szükséges bőröndöt magaddal vinni, amit így nem fognak átvilágítani, és belekötni abba, hogy nem jó átlátszó zacskóba csomagoltad a maximum 100 ml-es folyadékjaidat. Amikor olyan országba utazol, ahová szükséges az útlevél, nem kell kínosan ácsorognod az ellenőrzőponton, miközben hatszor megbánod, hogy frufrut vágattál magadnak (ami most, hogy belegondolsz, egyébként sem áll valami jól…), mert még csak nem is hasonlítasz az igazolványképre.

Az easyJet kutatása szerint 50 év múlva már eljön az az idő, amikor nem kell ilyesmivel bajlódnod. A vállalat 2070: A Jövő Utazása című jelentéséből kiderül, hogy a biztonsági ellenőrzéshez semmi másra nem lesz szükséged, csak a szívverésedre. A szakértők azt jósolják, hogy a szívverésünk, ami mindenkinek teljesen egyedi, úgy viselkedik majd, mint az aláírásunk. Ezzel és egyéb biometrikus információkkal fogják azonosítani az utasokat.

Így utazunk a jövőben

Fotó: easyJet

Emellett úgy gondolják, a repülőgép ülései is sokkal kényelmesebbek lesznek, mivel alkalmazkodni fognak az egyedi testformánkhoz. A repülés ideje alatti szórakoztatásról sem feledkeztek meg: optoelektronikus technikával egyenesen az utasok szemére vetítik a kívánt filmeket, sorozatokat. Sőt, a nyelvi korlátok sem jelentenek majd valós problémát 2070-ben, miután mindenkinek lesz egy hallókészüléke, ami valós időben tolmácsolja a hozzánk intézett idegen szavakat.

Amint megérkezel a nyaralás helyszínére egy, a te személyes igényeidre szabott hotelszoba fog várni. A kutatók szerint olyan okosszobák lesznek ezek, melyben a vendégek kiválaszthatják a számukra kényelmes keménységű matracot, hőmérsékletet és hangulatzenét. Ráadásul a 3D nyomtatás addigra a jelentés reményei szerint olyan elterjedt lesz, hogy bőröndöt sem viszünk majd magunkkal. A helyszínen kinyomtatnak nekünk mindent, amire szükségünk lesz a tartózkodásunk ideje alatt a ruhától a fogkeféig, ezeket pedig távozáskor elég csak kidobni a szelektív kukába.

A VR hasonlóan elengedhetetlen technika lesz a turisták számára. Mégpedig azáltal, hogy egy-egy virtuális valóság headsetet és egy érzékelős ruhát felvéve visszautazhatnak az időben, hogy ne csak nézegessék, hanem át is éljék a történelmi helyszíneket, miközben minden érdekességet megtanulhatnak a látnivalókról. Persze ez azt jelenti, hogy egy vakáció pont olyan lesz, mint egy Black Mirror-epizód – reméljük, a munkájukat vesztett idegenvezetők bosszúja azért nem kerül bele a sztoriba…

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top