Egészség

A feledékenység abortuszhoz vezethet

Figyelmetlenség, stressz: leginkább emiatt felejtik el a nők bevenni a fogamzásgátló tablettájukat. Miközben alig-alig tudják: akár egy kimaradt pirula is terhességhez vezethet. A védekezés amúgy sem az erősségünk. Korábbi kutatások szerint a lakosság negyede semmit sem tesz a nem kívánt terhesség ellen.

Az első szerelmi együttlét szinte kivétel nélkül azzal a kérdéssel indul, már a pozitív forgatókönyv szerint: hogyan védekezel? Az érdeklődés nagyjából törvényszerűen férfiszájakból hangzik el. Alig merül fel az bárkiben is, hogy a gondosság kettős: vagyis nem feltétlenül a nő dolga a “készültség”. Éppen ezért is már-már automatizmus: ha terhességmegelőzésről beszélünk, felmérünk, kevés kivétellel a nőket kérdezzük.

 

A magyar nők több mint fele szerint semmilyen kockázatot nem jelent, ha egyszer elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettát, és csak három százalékuk van tisztában azzal, hogy a kihagyás akár abortuszhoz is vezethet – derül ki egy friss kutatásból. Minden ötödik válaszadó szerint képtelenség mindennap ugyanabban az időben bevenni, kétharmaduk pedig a figyelmetlenséggel magyarázza egy-egy tabletta kimaradását. Jóllehet: a legelterjedtebb fogamzásgátló módszer megbízhatóságának ez is a feltétele.

 

Érzik, de nem tudják: az óvatlanság veszélyes

 

Sokan tisztában vannak azzal, hogy az óvatlanság akár nem tervezett terhességhez is vezethet, de százból csak három tablettát szedő nő méri fel a valódi kockázatot, vagyis az abortusz és az azzal járó komoly fizikai és lelki megterhelés lehetőségét. A módszert alkalmazó hölgyek döntő többsége a figyelmetlenséggel magyarázza az esetleges mulasztásokat, de sokuk szerint a munkahelyi stressz, a felfokozott érzelmek, vagy épp az elfogyasztott alkohol okolható a pillanatnyi nemtörődömségért.

 

“Egyértelműen a tájékozatlanság az egyik legfőbb oka annak, hogy még mindig negyven művi terhessémegszakítás jut száz élve születésre. A nők többsége gondoskodik ugyan a védekezésről, de nem követi, vagy egyszerűen csak nem ismeri az alkalmazási előírásokat. Ezért is nagyon fontos, hogy a szexuálisan aktív hölgyek minél gyakrabban konzultáljanak a nőgyógyászukkal, és egy olyan módszert válasszanak, amely az adott élethelyzetben vállalható feltételeket kínál számukra” – mondja Dr. Pozsgay Csilla, a kutatást készítő MSD Pharma Hungary orvosigazgatója.

A feledékenység abortuszhoz vezethet

 

A nők nyitottak, de félnek az újtól

A magyar nők egyébként nyitottak a kevesebb odafigyelést igénylő megoldásokra, de félnek az ismeretlentől. Minden második nő azt mondja, szívesebben bízná magát olyan módszerre, amire nem kell ennyire figyelni. Vagyis valamilyen behelyezhető eszközre, de félnek a felhelyezésből adódó kellemetlenségektől. A tablettát szedők 42 százaléka is úgy látja: könnyebben be tudnák tartani az alkalmazási előírásokat, ha nem mindennapos szedésről lenne szó. Minden hatodik válaszadó egyértelműen kipróbálna olyan módszert, amit hüvelyen keresztül kell alkalmazni, ugyanakkor többségük bizonytalan, vagy teljesen elutasító. A bizalmatlanok leginkább a felhelyezéstől, a fertőzésveszélytől és a nemi együttlét során tapasztalható kellemetlenségektől tartanak, amúgy alaptalanul.

 

“A bizalmatlanság sokszor nem is a terméknek szól, a nők egyszerűen csak félnek attól, amit nem ismernek. A hüvelygyűrű és a spirál is a több mint 99 százalékos megbízhatóságú módszerek közé tartozik, használatuk pedig nem jár fertőzésveszéllyel, és nem okoz semmilyen zavart a nemi együttlétek során. Első hallásra a hüvelyen keresztüli alkalmazás is ijesztő lehet, pedig egy nagyon egyszerű, rutinszerű felhelyezésről van szó, a hüvelygyűrűhöz például még orvosi segítség sem szükséges”– tette még hozzá Dr. Pozsgay Csilla.

 

Mostohán bánunk a védekezéssel 

Egy korábban végzett kutatás megmutatta azt is, hogy aktívak, de rendkívül óvatlanok vagyunk, ha a szerelmi életről van szó. A felnőtt korú lakosság háromnegyede rendszeres nemi életet él, a huszonéves korosztály naponta, de még a 60 évesek egyötöde is hetente többször szeretkezik. Mégis: sokan egyáltalán nem törődnek a védekezéssel, mások egyszerűen csak figyelmetlenek, vagy nem elég tájékozottak az elérhető módszereket és a kockázatokat illetően. A magyarok egynegyede semmilyen módon nem szokott védekezni, és majdnem ugyanennyien a kockázatos megszakított közösüléssel próbálják elkerülni a nem kívánt terhességet. Az esetek jelentős részében (38%) kizárólag a nők gondolnak erre. Bár mindkét nem abban a megoldásban bízik a leginkább, amelyik a számára a leginkább befolyásolható, mégsem ismerik pontosan a lehetőségeiket.

 

A férfiak is tehetnének valamit…

 

A férfiak, ahogy a korábbi vizsgálatok mutatták, nemhogy alig tudnak valamit partnerük módszereiről, az esetleges óvszerhasználaton kívül eszükbe sem jut, hogy esetleg ők is tehetnének a biztonságos együttlétért. Pedig az ő számukra is egyre szélesebb a tárház, bár egyelőre leginkább “mechanikus” módszerek léteznek. A klasszikus és sok szempontból biztonságos óvszer mellett a kísérleti módszerek egy része szájon át bevehető tablettával működnek, mások kis műtéti vagy műtét nélküli beavatkozások.

Megnézem
Összes kép (1)

Fogamzásgátlási módszerek

 

Megszakított “légyott”

A legrégibb, legelterjedtebb módszerek egyike a megszakított közösülés: amikor a férfi a közösülés csúcsán igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe ürüljön. Természetes, eszköz sem kell hozzá, de a hatékonysága meglehetősen esetleges: 25 százalékos a sikertelenségi mutatója, ami azt jelenti, hogy évente az ily módon védekező négy nő közül egy teherbe esik.

 

Óvszer férfiaknak

Férfiak számára a gumi óvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Helyes alkalmazásával 95 százalékos hatékonyság érhető el. Előnye, hogy véd a nemi betegségektől.

 

..és nőknek

A diafragma (pesszárium), ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel, és alapos anatómiai ismereteket feltételez. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. Elsősorban olyan nők számára ajánlható, akiknek ritkán van szexuális kapcsolatuk.

 

Spermaölő szerek

A hüvelyi fogamzásgátlás egyik hagyományos módja az irrigálás: a nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe irrigátorral az ondó kilövellését követően. Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár éppenséggel még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer sikere csak 60 százalékos, arról nem is szólva, hogy megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, s végül az oldódás fázisától, ráadásul a hüvelynek sem tesz jót.

 

A hüvelyi, hormonmentes fogamzásgátló

A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmények változatos kiszerelésben, hüvelykúp, tabletta, hab, zselé, szivacs stb. formában terjedtek el. A modern kondomhoz hasonlóan spermaölő anyagot tartalmaznak. Ha betartják az előírásokat, igen hatékonyak, kellő védelmet nyújthatnak a teherbeesés ellen. Különösen ajánlhatók azoknak, akik nem rendszeresen élnek nemi életet, akik nem szedhetnek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. Legalább tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe helyezni őket, majd hatásuk több órán át megmarad. Az együttlét után legalább nyolc óra hosszan nem szabad kimosni a hüvelyt. Helyes alkalmazása mellett rendkívül hatékony, nagy biztonságot ad, ugyanakkor kíméli a női szervezetet.

 

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök, spirál

A felnőtt, már szült nők a méhen belüli eszközöket is igénybe vehetik. Fiatal korban, különösen, ha a méh még kicsi vagy fejletlen, nem célszerű ezen eszközök alkalmazása. A ciklus bármely időszakában felhelyezhető. Úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható. Ha védekezés nélküli közösülés után 5-6 napon belül felhelyezi az orvos, akkor a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. Az eszköz öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást. Eltávolítása után a fogamzóképesség azonnal helyreáll. A spirált általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek. Ezt a kis műanyag eszközt rézdrót fogja körül. A nőgyógyász helyezi fel a méhbe. A spirál egyedüli ellenjavallata a méh gyakori vagy jelenleg is fennálló gyulladása, fertőzése. Használata mellett mindenképpen szükség van az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzésre, panasz esetén pedig sürgős kivizsgálásra.

 

Hüvelygyűrű

Az egyik legismertebb tabletta-helyettesítő, Előnye az, hogy egy hónapban csak egyszer kell törődni vele: a rugalmas, átlátszó gyűrűt a menstruáció első napján helyezik a hüvelybe. Mivel hormontartalmát lassan üríti a szervezetbe, egész hónapban megakadályozza az ovulációt.

 

Implantátum

A pici kis pálcát a felkar bőre alá helyezik, ahol három éven át folyamatosan bocsátja ki magából a hormonokat, és akadályozza meg a teherbeesést. Használatához nőgyógyászati konzultáció és recept szükséges.

 

Hormontapasz

A nikotintapaszhoz hasonlóan a bőr felsértése nélkül használható. Ösztrogén- és progeszteron-tartalma folyamatosan szívódik fel, így a szokásos módon gátolja a peteérést. A bárhová felragasztható kis tapaszt hetente szükséges cserélni, majd 21 napos folyamatos használat után minden hónapban egy hét szünetet kell tartani.

 

Injekció – csak idősebbeknek

Idősebb, gyermekes anyukáknak ajánlják a három havonta beadandó injekciót, amely nagy mennyiségben egyféle hormont, progesztagént juttat a szervezetbe. Ez hatásosan akadályozza meg a teherbeesést. Éveken át alkalmazva a méhnyálkahártyát is károsítja. Legsúlyosabb mellékhatása pedig a termékenységgel kapcsolatos: hatása elmúltával akár fél évbe is beletelhet, mire visszatér a fogamzóképesség, így fiatal lányoknak egyáltalán nem ajánlott.

 

A férfias eszközök…

 

Suszpenzorok (here felfüggesztők) hasonlók egy sérvszorítóhoz, amelyek célja a herék visszanyomása a lágyékcsatronába. A herék a meleg hatására kevesebb ondósejtet termelnek, optimális esetben teljes terméketlenség alakul ki. A folyamat megfordítható, azaz a szuszpenzor elhagyása után ismételten termékennyé válik a férfi.

 

A vasectomia egy kis műtéti beavatkozás, amelyet általában helyi érzéstelenítésben végeznek. Az USA-ban évente kb. 750.000 vasectomiát végeznek, a férfiak mintegy 10%-a választja ezt a fogamzásgátlási technikát. A műtét során a két ondózsinórt átvágják, majd a szabad végeket lekötik. Ezáltal a heréből az ondósejtek (hímivarsejtek) nem jutnak be az ondóba. Magömléskor (ejakuláció) az ondónak nincs látható eltérése, de nem tartalmaz ondósejteket. A műtét után, ha valaki ismét gyermeket szeretne vállalni, az eredeti helyzet visszaállítása nehéz és ritkán sikeres művelet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top