nlc.hu
Egészség

22 hétre született csodababa

128 nap után került ki az intenzívről a 22 hétre született csodababa

A kórházban ünnepséget rendeztek a csöppség tiszteletére.

Zahraliz Francis Angueira mindössze akkora volt, akár egy üdítősdoboz, amikor 2023 februárjában, 22 hétre megszületett a Connecticut állambeli Hartfordban található Szent Ferenc Kórházban. 

Zahraliz édesanyja, a 19 éves Neyshaliz Angueira február 18-án került be a kórházba, ahol légúti vírust diagnosztizáltak nála, és átvitték az intenzív osztályra. Négy nappal később beindult nála a szülés és világra hozta kisfiát, aki a kórházban a valaha született legkisebb baba volt és meglehetősen homályosak voltak a kilátásai az életben maradásra.

„Gyakorlatilag kiköhögtem. Ez volt a valaha volt legkönnyebb szülés” – mesélte az anya.

A Mayo Clinic szerint a terhesség 37. hete előtt született babák számítanak koraszülöttnek, Zahraliz pedig extrém koraszülött volt, hiszen a várandósság 28. hete előtt született.  

Koraszülött

Illusztráció: Getty Images

„Megpróbálunk minden tőlünk telhetőt megtenni, de ezek a babák általában nem jutnak el a szülőszobáról a koraszülött-intenzívre sem. Az első három-öt nap kritikus ezeknek a csecsemőknek az életében, és nehéz a családjuknak” – nyilatkozta Dr. Jose Arias-Camison, a Szent Ferenc Kórház koraszülött intenzív osztályának vezetője a TODAY.com-nak.  

„Tenyérnyi volt, áttetsző bőrrel és összeforrt szemekkel” – idézte fel az orvos a baba születéskori állapotát.

Zahraliznál hörgődiszplázia, az újszülöttek tüdőbetegsége alakult ki, amelyet általában olyan csecsemőknél diagnosztizálnak, akik legalább 10 héttel korábban születtek, és 2 kilónál kisebbek.

„Fejlődése során nagyon szorosan figyelemmel kísérjük, de jövője biztatónak tűnik. Jobban van, mint gondoltuk volna” – mondta Arias-Camison.  

Június 29-re Zahraliz elérte a 3,1 kilós testsúlyt, és 128 nap után – két nappal azt követően, amikor normál esetben meg kellett volna születnie – kiengedték a kórházból. Ebből az alkalomból az intézményben ünnepséget is szerveztek a tiszteletére.

Angueira azt mondja, a hite és a közösség tagjainak imái segítették őt az elmúlt hónapokban.

„A babám azért jött erre a világra, hogy hatást gyakoroljon. Nagyon hálás vagyok.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top