nlc.hu
Egészség

Ez történik, ha minden nap szénsavasat iszol

Ez történik a testedben, ha mindennap szénsavas üdítőket iszol

Ha ezt elolvasod, könnyen lehet, hogy egy életre elmegy a kedved a szénsavas üdítők gyakori fogyasztásáról. Mi szóltunk előre!

Az Egyesült Államokban erre vonatkozóan készült kutatás szerint a fiatalok 63 százaléka  és a felnőttek 49 százaléka mindennap iszik szénsavas üdítőt.

Gyakorlatilag minden ilyen üdítőt szénsavas vízzel, édesítőszerrel (jellemzően cukorral, magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal vagy mesterséges édesítőszerrel), foszforsavval (amely hozzájárul az  ízéhez és meghosszabbítja az eltarthatóságát) és természetes aromákkal készítenek. Egyes termékek, jellemzően a kólák, ezeken felül koffeint is tartalmaznak. Egy doboz vagy üveg normál szénsavas üdítő átlagosan 155 kalóriát, 38 gramm szénhidrátot, 37 gramm cukrot és 34 milligramm koffeint tartalmaz.

Sonya Angelone dietetikus a Huffpost kérdésére elmondta: a szénsavas üdítők fogyasztása számos azonnali hatást gyakorolhat a szervezetre. Először is észre fogod venni, hogy a koffein és a cukor hatására megugrik az energiaszinted. A koffein blokkolja az adenozint, amely egy neurotranszmitter, ami fáradtságot okoz. A cukorból származó egyszerű gyorsan felszívódnak a véráramba, ami szintén hozzájárul az energialökethez. Ez ez energia azonban rövid életű, és végül bezuhan.

Nő szívószállal iszik

Illusztráció: Getty Images

Dr. Supriya Rao belgyógyász-gasztroenterológus azt mondja, a szénsavas üdítők hatást gyakorolnak a bélrendszerre is. Akadnak, akik puffadást és gázosodást tapasztalnak a szénsav és a cukor miatt. Az ilyen italok napi fogyasztása megzavarhatja a gyomor és a bélrendszer működését, aminek következtében rendszeresen hasi fájdalmat, hasmenést vagy székrekedést tapasztalhatunk. Ennek az az oka, hogy a szénsavas üdítőkben lévő cukor táplálja a bélben lévő „rossz” baktériumokat, és lebontja a bélnyálkahártya integritását.

Dr. Neil Paulvin, a regeneratív gyógyászat specialistája azt mondja, hogy ha mindennap szénsavas üdítőt iszol, akkor valószínűleg hízni fogsz, különösen a hasra. „A hasi zsír veszélyes lehet, mivel növeli a szívbetegség, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a mellrák kockázatát. Hosszú távon a szánsavas üdítők rendszeres fogyasztása nemcsak növeli az ilyen állapotok kialakulásának valószínűségét, hanem vesebetegséggel, magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel is összefüggésbe hozható”

A szénsavas üdítők mindennapi fogyasztása az agynak sem tesz jót. Paulvin szerint a magas vércukorszint, amelyet az ilyen italok okozhatnak, gyulladáshoz vezethet az agyban. A szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszió és a demencia kialakulásának nagyobb valószínűségével is.

És vajon elkerülhetjük ezeket az egészségügyi következményeket, ha diétás változatot választunk a szóban forgó italokból? Sajnos mindhárom szakértő egybehangzó vélemény, hogy nem, ezekben az italokban ugyanis a mesterséges édesítőszerek semmivel sem jobbak számunkra, mint a cukor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top