Életmód

6+4 sportág 50 felettieknek

Ötven éves kor felett se akasszuk szögre az edzőcipőt! Hiszen szervezetünknek most van csak igazán szüksége örömteli, egészséges testmozgásra. Néhány új szempont régi kedvenc sportjainkhoz.

Most kezdjem el? Még mindig folytassam? Ma váltsak? Tulajdonképpen mindegy, ha a sportról van szó, csak mozogj, ötven felett is. Sőt, ekkor csak igazán! Mert így elkerülheted az életkor előre haladásával járó izomtömeg-vesztést. Mert a menopauza ma már nem egyenlő a csontritkulással, ha sportolsz. Mert aktívnak és hasznosnak érzed magad egy új életszakaszban is. Ha egyébként egészséges vagy, a következőket gondold át, míg befűzöd az edzőcipődet

  • Mikor sportoltam utoljára, azaz milyen az erőnlétem?
  • Van-e súlyfeleslegem, azaz ízületkímélő mozgást kell-e választanom?
  • Milyen sportághoz lenne leginkább kedvem?

Minden sportok szentháromságáról ne feledkezz meg: edzés előtt alapos bemelegítés; edzésről-edzésre fokozatosan növekvő megterhelés; az edzés végén pedig minden megdolgoztatott izomcsoport lenyújtása.

GERINCTORNA – viszlát hátfájás, isten hozott lapos has!

A gerinctorna – félreértésekre okot adható neve ellenére – nem csak a gerincoszlopra hat, és nem csak azt mozgatja át. A csigolyák mellett például a vállízületekre is fókuszál, mely a számítógépes munkát végzők egyik „leggyengébb” pontja. S azzal, hogy az izmokat ellazítja, nyújtja, nem csak megelőzi, de a már meglévő nyak-, váll-, hát- és derékfájást is csillapítja. Ugyanis az izmaink megfeszülve, megkeményedve védenek egy-egy beteg, kopott, rosszul működő ízületet, s ebben a görcsben ők maguk kevesebb oxigénhez jutnak, az oxigénhiány pedig mindig fájdalommal jár. A gerinctorna mindezek mellett fejleszti az egyensúlyunkat, mely minden életkorban segít kivédeni a sérüléseket. Sőt, még a laposabb hashoz is hozzájárul a helyes testtartás kialakításával: a kissé megbillentett medence és a testsúly áthelyezése révén.

Bárki elkezdheti a sportot

Bármikor elkezdhető (Fotó: Profimedia)

JÓGA – lendület és elcsendesedés: lehetséges együtt

A jógának, ennek az ősi és egzakt tudománynak annyi ága, változata virágzik ma, hogy akár személyiségtípusunk alapján is választhatunk: melyik harmonizál leginkább velünk. A sok lehetséges közül most az astanga jógát nézzük meg közelebbről. Gyakorlás közben dinamikus, összetett és kötött sorrendű mozdulatokat végzünk. De ez ne riasszon meg senkit! Hiszen a kezdők az oktatóval egy ritmusban, annak instrukciói alapján gyakorolnak, és az egymásra épülő sorozatok között van kifejezetten az ismerkedőknek ajánlott, persze, a cél itt is a fejlődés. Az egymást követő ászánákat is kidolgozott mozdulatok kötik össze egy folyammá, s bekapcsolódásunkat ebbe az áramlásba már az első alkalommal érzékelhetjük. Így az astanga jóga lendületes volta ellenére, segít az elmét elcsendesíteni, és a gyakorlás végül egy mozgó meditációvá válhat.

KERÉKPÁROZÁS – szobában, szabadban

A biciklizés valóban minden egyes izmot bevon a mozgásba. Még súlyproblémák esetén is ajánlott, hiszen a megnövekedett testtömeget egyetlen ízületre sem terheli rá, miközben a légzésszámot és pulzust emeli, amiért szívünk és keringésük hálás lesz. Stressz-oldó hatását is hamar megtapasztaljuk, mivel kerékpározás közben a környezetünkre fokozottan figyelünk, terhes gondolatainkat koncentrálás közben könnyebben távol tartjuk. Persze, felpattanni a szobabiciklire is jótékony, de ha lehet, ne a szabadban kerékpározás helyett, hanem amellett válasszuk. Ideális, ha természetben kerekezünk, de a nagyvárosban, még a szmog ellenére sem feltétlenül tiltott, elég, ha arra gondolunk, hogy ugyanazt a levegőt szívjuk be, akár busszal, akár kerékpárral megyünk a boltig vagy a buszmegállóig…

NORDIC WALKING – természetben, társaságban

Szinte nincs olyan sportkörnyéki szakember, aki az ötven pluszos korosztálynak az elsők között ne a nordic walkingot ajánlaná. Ennek a speciális botokkal végzett gyaloglásnak nagy előnye, hogy igazán személyre szabott, hiszen a választott sebességtől függően a rehabilitációs szinttől a testzsír-égetésig bármilyen fokozat mellett dönthetünk. S nem véletlenül állítják a skandinávok (egyébként finn találmány e sportág), hogy a nordic walking okosít, hiszen nagyban növeli az oxigén felvételt, javítja a vérkeringést és a harmonikus és szimmetrikus mozgást igényelve segít a két agyféltekét összehangolni. És amiért a botoknak hálásak lehetünk: a csípőproblémáktól szenvedőket is támogatják (mivel tehermentesíti a csípőízületet), és a szédüléssel küzdők számára is biztonságossá teszik a nordic walkingot.

PILATES – testtudatosság napról napra

Megérdemelten egyre népszerűbb e mozgásforma: kíméletes és komplex. Amit a teljességéből érdemes kiemelnünk: a gerincet stabilizáló mélyizmokhoz is „elér”, azaz azokat is edzi. És minden egyes tornagyakorlatrészt szigorúan meghatározottan ki- vagy belégzés közben végzünk. Tehát folyamatosan koncentrálunk a gyakorlás alatt: tudatosan mozgunk, figyelmünk fókuszált. Ezt az összpontosítást az alkotó Joseph Pilates maga is az első alapelvként írta le. S ha valakit még mindig nem győztünk meg, szóljon a pilates mellett, hogy a legkülönbözőbb sportágak profijai kiegészítő edzésként világszerte ezt választják, többek között éppen az említett testtudatosság fejlesztése érdekében. Így az is érthető, hogy férfitársainknak is bátran ajánljunk.

ÚSZÁS – akár egy feszesítő testápoló

Az úszás jótékony hatásaival szinte valamennyien egyetértünk. És hogy még jobban szeressük, összegyűjtöttünk néhány, talán kevésbé ismert áldását. Úszás közben ugyanis nem csak a mozgás, a keringés és a légzés szervei kapnak optimális edzést. A vízben tempózással az anyagcsere is intenzívebb lesz, így máris elvethetünk egy tévhitet, mely szerint az úszással nem lehet fogyni, vagy éppenséggel hizlal. Az energiafelhasználás oly rejtett módokon is növekszik a vízben, mint a hőmérséklet-szabályozása, hiszen a normális testhőmérsékletnél hidegebb környezetben kell azt egyensúlyban tartanunk. S míg az izmaink dolgoznak a mélyben, bőrünk mindenegyes sejtje, a víz állandó, enyhe nyomásának köszönthetően, feszesítő masszázson vesz részt.

ÉS MÉG…

• Lovaglás Tudjuk, nem a legolcsóbb sport, de ma már számos lovarda kínál bérletes és családi kedvezményt. És ne ijesszen meg, hogy nálad akár tízszer nagyobb súlyú állattal kell majd együttműködnöd, hiszen a kezdők addig gyakorolnak futószáron, míg az alapok nem mennek magabiztosan. A ló csodálatos lény, mindazt, amit neked nyújthat, ma már a gyógyításban is alkalmazzák!

• Pingpong Minden páros sport a testmozgás mellett igazi kikapcsolódást is nyújt, s a pingpong nem olyan megterhelő és nem is kíván annyi felkészültséget, mint például a tenisz. Együtt mozgatja meg az izmokat és az idegrendszert, hiszen javítja a koordinációt, az egyensúlyt, a koncentrációt, sőt, arra sarkall, hogy taktikázz, és előre gondolkodj.

• Vízi torna Aki (még) nem tud úszni, az aquafitnesszt az is évezheti. De olyanoknak is ajánljuk, akik csak kiemelt fejjel tudnak vagy hajlandóak úszni, helyette. Mivel ez a mellúszás-forma kifejezetten terheli a gerinc – egyébként is problémás területét – a nyaki görbületét!

• Zumba gold A zumba e változata kezdőknek és aktív ötven pluszosnak ideális. A különböző táncok és az aerobik mozdulatok ötvözete bárki számára könnyedén követhető. Ráadásul vérpezsdítő latin zene gondoskodik a jó hangulatú edzésekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top