nlc.hu
Gasztro
Helló tavasz! Készítsünk epres tiramisut!

Helló tavasz! Készítsünk epres tiramisut!

Felejtsük el egy pillanatra az amúgy nagyon is felvillanyozó kávét és kakaóport és domborítsuk ki a pohárkrém friss és üde oldalát. Íme a legmenőbb olasz desszert nagyon tavaszi variációja: az epres tiramisu.

Az olasz konyha remekei nálunk is töretlenül népszerűek, hiszen a tiramisu, a bolognai és a pizza is kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthetők otthon is. Az egyik legismertebb olasz desszert, a tiramisu pedig mostanra az egész világon elterjedt, így az interneten fellelhető tiramisu variációk száma is végtelen. A hardcore csokirajongók kedvence pedig a tiramisu-brownie hibrid lehet, ami komoly függőséget okoz.

Epres tiramisu a tavasz hírnöke

Hogy mitől tiramisu akkor ez az epres pohárkrém? A babapiskóta és a mascarponekrém természetesen megmaradt ebben a finomságban is, hiszen nem lehet az eredeti tiramisu receptből mindent kivenni, de az eperrel teljesen más fordulatot vesz a története.

Epres tiramisu hozzávalói:

Krémhez:

  • 40 dkg mascarpone
  • 3 tojássárgája
  • 12,5 dkg cukor
  • 5 dkg cukor
  • ½ dl víz

Eperszószhoz:

  • 40 dkg friss eper
  • 2 ek víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk Grand Marnier likőr

Összeállításhoz:

  • 7 dkg babapiskóta
  • friss menta

Csináljunk tavaszt, készítsünk epres tiramisút!

Az epres tiramisu elkészítése:

  • A krémhez először cukorszirupot készítünk: a 12,5 dkg cukrot összefőzzük forrásig a cukorral.
  • A tojássárgákhoz adunk 5 dkg cukrot és fehéredésig keverjük kézi robotgéppel.
  • Mikor már kivilágosodott a tojás, fokozatosan hozzáadjuk a forrásban lévő cukorszirupot. Nagyon óvatosan nehogy a tojás összeugorjon.
  • A cukorszirupos tojást kikeverjük a mascarponéval, míg teljesen el nem vegyülnek.
  • A krémet nyomózsákba töltjük és min. 30 perce a hűtőszekrénybe tesszük.
  • Az epret megmossuk, kicsumázzuk és felcsíkozzuk. Pár szemet félreteszünk a díszítéshez.
  • A többi epret egy edénybe tesszük a cukorral és a vízzel együtt, pár percig közepes lángon összefőzzük és a likőrrel ízesítjük. Néhány szem főtt epret ebből is félreteszünk, majd az egészet leturmixoljuk.
  • Összeállítjuk az epres tiramisút: a pohár aljára nyomunk egy adag krémet. A babapiskótát kisebb darabokra törjük, pohármérettől függően, majd az epres szószba mártjuk és így rakjuk a krémre. Erre kerül pár szem főtt eper, majd egy újabb adag krém.
  • Friss eperrel, összetört babapiskóta morzsával és mentalevéllel díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top