nlc.hu
Gasztro

A tökéletes máglyarakás receptje

Mennyei máglyarakás, a tökéletes maradékmentő desszert

Ha van otthon alma és maradék kifli, zsemle vagy kalács és jóféle házi baracklekvár, már nyert ügyünk van! A máglyarakás mindenkinek jól fog esni egy tartalmas leves után!

Kifli vagy kalács, tej, alma, lekvár, sok cukor, tojás és mazsola – ezek a máglyarakás legfontosabb hozzávalói. Ételt kidobni senki nem szeret, szóval ha van egy kis szikkadt pékáru otthon, elő a többi hozzávalóval! A máglyarakás igazán pénztárcakímélő fogás, hiszen az alapanyagok többsége megtalálható a kamrában és a hűtőben, így hónap végén sem kell bevásárolni hozzá. Nevét, a tetejére halmozott lángokat formázó tojáshabról kapta, ami sütés közben megpirul és egy máglyarakás vörösen égő farakásához hasonlít. Emlékszem, amikor a menzán ez volt a „második”, sehogy sem értettem, miért szerepel ennek a desszertnek a nevében a máglya szó.

Valahogy nekem erről egyből mindig Jeanne d’Arc, vagyis Szent Johanna, az orléans-i szűz képe ugrott be, akit a boszorkánynak, csalónak és eretneknek bélyegző, majd máglyán elégettető Szentszék évszázadokkal később, 1909-ben boldoggá, majd 1920. május 16-án szentté avatott a római Szent Péter-bazilikában. Talán éppen ezért nem tudtam soha két falatnál többet lenyomni belőle. Nekem túl tömény volt és túl sok asszociatív elem kapcsolódott ehhez az édességhez.

Pedig szegény máglyarakás semmiről sem tehet. Telis-tele van csupa házi finomsággal és a tetején a látványosan lángoló tojáshab – korona a legelegánsabb desszertek sorába emeli. A parázsló tűznyelvecskék alatt található rétegekben megbújnak a gyerekkor ízei, bennük van az otthon melege, az alma, a dió, meg még sok minden jó. A máglyarakás tehát lényegében egy felturbózott kenyérpuding: szikkadt kifli az alapja, tejjel, almával és tojáshabbal.

A “bread puddingok”, azaz kenyérpudingok az angolszászok nagy kedvencei. Minden országnak megvan a maga népszerű változata. Az alap a legtöbb helyen ugyanaz, vagyis szikkadt kifli, briós, zsömle, esetleg kalács. Aztán jöhet tetszés szerint a többi hozzávaló. Van, ahol ez szörp, kandírozott gyümölcs, whiskey szósz vagy juhar szirup. Hong Kongban például madártejet öntenek a pékárura és azt küldik be a sütőbe pirulni, végül szerecsendiót reszelnek a tetejére. Belgiumban – hasonlóan hozzánk – barna cukorral, fahéjjal, mazsolával és almával turbózzák fel a kenyeret. Kanadában természetesen juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást. Az olaszok pedig a paradicsomos-kecskesajtos változatáért bolondulnak.

Mi szó szerint tejben-vajban fürösztjük az alapanyagokat. Kifli helyett használhatunk szikkadt kalácsot, brióst, az alma helyett ki lehet próbálni körtével vagy erdei gyümölcsökkel, sőt a tejet is lehet tejszínnel, olvasztott vajjal, csokoládéval dúsítani, de a lényeg, a baracklekvár, az kötelező. A máglyarakás a határtalan lehetőségek édessége, érdemes kísérletezni vele. Én most a klasszikus változatot készítem el, egy kis narancshéjjal megbolondítva, mert az illata egyszerűen mesés.

Mennyei máglyarakás

mennyei máglyarakás

Mennyei máglyarkás ( a szerző fotója)

Hozzávalók: 

  • 2.5 dl zsíros tej
  • 2.5 dl tejszín
  • 1 db narancs lereszelt héja
  • 1 db citrom lereszelt héja
  • 6 db kifli
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dkg porcukor
  • 6 ek sárgabaracklekvár
  • 6 ek darált dió

Az almához:

  • 2 db nagy alma
  • 2 dkg vaj
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 ek barna nádcukor

A fehérjehabhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 4 ek kristálycukor
  • 2 ek baracklekvár
máglyarakás
Megnézem
Összes kép (5)

Elkészítése: 

  1. A tejet és a tejszínt felforraljuk, vigyázva, hogy nehogy kifusson. Amikor már elkezd gyöngyözni, elzárjuk, mert onnantól kezdve már nagyon gyorsan kifuthat.
  2. Egy nagyobb narancs és citrom héját belereszeljük.
  3. A már karikára vágott kiflikre ráöntjük a forró tejszínes tejet, és óvatosan összeforgatjuk vele. (Ha nem lenne elég a tej, akkor még keveset öntünk azokra a részekre, ahol nem látjuk, hogy eléggé megpuhulna a kiflikarika.)
  4. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a kiflikhez.
  5. Egy közepes méretű jénai tálat kivajazunk, s megszórjuk zsemlemorzsával.
  6. Belehelyezzük a kiflis keveréket, és baracklekvárt csorgatunk rá bőven, vagy megkenjük vele, attól függően, milyen a lekvár állaga.
  7. Megszórjuk darált dióval. Az almákat vékony cikkekre vágjuk, majd egy lábosban a vajjal és a narancs levével, valamint a fahéjjal és a barnacukorral addig pároljuk, amíg közepesen puha nem lesz. Ha megpároltuk, elosztjuk a kiflis keveréken, a diós rétegen.180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre.
  8. Ez alatt az idő alatt a a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk. Kb. két kanál baracklekvárt forgatunk bele. A 20 perc letelte után ezt óvatosan ráhalmozzuk a sütőből kivett félig kész máglyarakásra, és kanállal csúcsokat formázunk a habból.
  9. Levessszük a sütő hőfokát kb. 170 fokra. Amint a tojásfehérjehab elkezd pirulni, kész van a máglyarakás.
  10. Kicsit megvárjuk, hogy hűljön, és amikor már langyos, akkor szeleteljük. 

További desszert receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top