nlc.hu
Otthon

Károly király erdélyi birtoka

Nézz be és foglalj szobát Károly király erdélyi házába!

Sokkal átlagosabb, mint hinnéd!
Károly király

Úgy tartja a mondás, hogy az ingatlan mindig jó befektetés, ezt igazolja az is, hogy a brit királyi családnak sok birtoka van, nemcsak Angliában, hanem Walesben, Skóciában, Írországban, sőt, még Romániában is. A koronás ingatlanokról itt írtunk korábban.

III. Károly király, akit hamarosan megkoronáznak, meglehetősen szereti a vidéki életet, 2006-ban például az erdélyi Szászfehéregyházán vásárolt egy tradicionális parasztházat, melyet vendégházzá alakíttatott. 

Drakula nagy rajongója 

Sok mindent feltételeznénk Károly királyról, de azt mondjuk pont nem, hogy odavan a vérszívós történetekért. Márpedig úgy tűnik, a brit trón uralkodójának egyik kedvence Vlad Tepes, vagy ismertebb nevén Drakula gróf, aki nem mellesleg egyik távoli felmenője is az uralkodónak. Károly – akkor még Wales hercegeként – 1998-ban járt először Erdélyben, ekkor szeretett bele a helyszínbe, 2006-ban pedig megvásárolta a már említett parasztházat, ami teljes felújításon esett át azóta – természetesen a vidéki karakterét megtartva.  

Szászfehéregyháza az UNESCO Világörökségének részét képezi, Károly herceg pedig a helyiek szerint sokat tett azért, hogy a falu hagyományait megőrizze. Sőt, a király 2015-ben létrehozta a The Prince of Wales Foundation in Romania nevű alapítványát, ahol a fenntartható gazdaságokat és a helyi hagyományos építészetet támogatja a vendégház bevételéből.  

A vendégházat ugyanis bárki kibérelheti, a szobák ára (nyilván időszaktól függően) megközelítőleg 50-65 ezer forintot jelent egy éjszakára nézve.

A BBC még 2020-ban, a pandémia idején számolt be arról, hogy a helyiek nem igazán élvezik a felhajtást, ami Károly háza körül kialakult, egyrészt a nagy tömeg, másrészt a sok autó miatt. A koronavírusjárvány idején ugyanis még a szokásosnál is népszerűbb turistacélpontnak számított a helyszín. Ráadásul Károly beruházásának köszönhetően az ingatlanárak is olyan mértékben növekedtek, amit a helyiek nem fognak tudni kifizetni, ez pedig nyilván idegeneket vonz a vidékre, akik csak a jó befektetés, és nem a falu rejtett szépségei miatt érkeznek ide. 

Láthatjuk itt az uralkodót? 

Károly korábban, hercegi minőségében kétévente ellátogatott Erdélybe – ahol egyébként egy másik britoka is található, Zalánpatakon –, de azért kár lenne a kapuban várakozni, hátha felbukkan. Azzal, hogy trónörökösből uralkodóvá lépett elő, meglehetősen kevés szabadideje maradt, ha pedig mindenáron vidéki levegőre és nyugalomra vágyik, akkor Wales-ben is található egy otthona, ami megfelel a célnak – és az lényegesen közelebb van. Persze nem vagyunk jövőbelátók, de abból ítélve, hogy a szászfehéregyházi birtok szobái a következő hónapokra folyamatosan foglalhatók, nem valószínű, hogy Károly mostanában hosszabb utat tervez ide. 

Less be a birtokra!

Károly herceg erdélyi háza
Megnézem
Összes kép (8)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top