nlc.hu
Sztárok

Khaby Lame, a legnépszerűbb TikToker

A legnépszerűbb TikToker, Khaby Lame úgy lett híres, hogy egy szót sem szól

Ha a neve nem ismerős, az arca biztosan az: bemutatjuk Khaby Lamét, a világ legnépszerűbb TikTokerét.

Csütörtökön érkezett a hír, hogy végre megkapta olasz állampolgárságát a 22 éves Khaby Lame (eredeti nevén Khabane Lame, vezetéknevét „lamé”-nek ejti), aki egyébként 1 éves kora óta az országban él.

Itt nőtt fel, folyékonyan beszéli a nyelvet és Olaszországot tekinti otthonának. „Ezelőtt is olasznak éreztem magam, hiszen mindig is itt éltem. Nagy felelősséget vállaltam az esküért, amit letettem. Ezek számomra nem csak szavak” – mondta a TikTok legnagyobb sztárja az állampolgársági ünnepsége után. Az általában néma, csupán arckifejezésekből és gesztusokból álló videói által népszerűvé vált srác számára nagyon fontos a hozzá hasonló bevándorlók sorsa, ezért a hírneve platformját arra használja, hogy felszólaljon az ügyben.

Khaby Lame

Fotó: Rosdiana Ciaravolo/Getty Images

„Helytelen, hogy valaki, aki annyi éve él és nő fel az olasz kultúrában, még mindig nem jogosult állampolgárságra. És nem csak a magam nevében beszélek” – nyilatkozta nemrég a La Repubblicának. Khaby esete egyébként is előtérbe helyezte azt a komplikált utat, amin végig kell verekedniük magukat a bevándorlóknak Olaszországban, ha állampolgárok akarnak lenni.

Az olasz állampolgárságot akkor kaphatják meg bevándorlók gyermekei  (csak 18 éves koruk után), ha az országban születtek, és azóta is folyamatosan ott éltek. De azoknak, akik nem itt látták meg a napvilágot – hiába nőttek fel olaszként, mint a szenegáli születésű Khaby –, nem ennyire magától értetődő a folyamat. A liberális politikusok, annak ellenére, hogy egészen nagy befolyásuk van a kormányban, mégsem álltak bele abba, hogy megváltoztassák a törvényt, és kiterjesszék az állampolgárságot olyan bevándorlókra és gyermekeikre, akik régóta Olaszországban élnek. „Nem vagyok polgármester, nem vagyok senki sem. Nem tudom megváltoztatni a törvényt – mondta Khaby a New York Timesnak. – De talán a népszerűséggel hozhatok változást. Az ezzel nyert befolyásommal.”

Khaby pedig nem túloz, amikor a befolyásáról beszél, hiszen valóban rengetegen figyelnek a TikTokerre: 142 millió követője van, az arcát pedig az is ismeri, aki talán még csak nem is hallotta a nevét. Védjegyévé vált grimaszával és a „ne legyél hülye”-üzenetet közvetítő kézmozdulatával mémekben is találkozhattál már, nem csak az általa készített reakcióvideókban. A siker pedig még őt magát is meglepte.

Gyári munkásból világsztár

2 évvel ezelőtt Khaby Lame még csak egy ismeretlen gyári munkás volt az észak-olasz iparvárosban, Chivassóban, és sok társához hasonlóan elveszítette a munkáját a pandémia miatt. Hazaköltözött a szülei apró lakásába, és bár szenegáli édesapja rendszeresen biztatta, hogy jelentkezzen más állásokra, az akkor 20 éves srác inkább felfedezte magának a TikTokot. Kezdetben ő is táncos videókat posztolt, videójátékokat nézett, és gyakran meg is szólalt a videóiban – ilyenkor leginkább olaszul beszélt, olasz feliratokat használt. Aztán hamar rájött, hogyan fordíthatná a legjobban a hasznára az alkalmazás egyedi lehetőségeit: felfedezte az úgynevezett stitch és a duett lehetőségeit, melyekkel a már meglévő videókhoz kapcsolhatja a saját kontentjét vagy reagálhat rájuk párhuzamosan egy osztott képernyő segítségével.

@khaby.lame

Cm on bro 🤲🏾🤲🏾🤲🏾🤲🏾🤲🏾!! #learnfromkhaby #learnwithtiktok #imparacontiktok #khabylame

♬ suono originale – Khabane lame

Ezek a szótlan, de annál kifejezőbb reakcióvideói – amikben túlbonyolított hackeket gúnyol ki – szinte azonnal nemzetközi sztárrá tették őt. Egy hátsó ajtóra ragasztható visszapillantótükröt reklámozó klipre reagálva megmutatta, hogy ezt egyszerűbben is lehet: csak le kell tekerni az ablakot és máris láthatjuk, hogy jön-e valaki (36,3 millióan lájkolták). Egy másik videóban Khaby elkeseredett arckifejezéssel hámoz meg egy banánt a kezével, válaszul arra, hogy valaki séfkéssel állt neki precízen leszedni a gyümölcsről a héját (38 millióan lájkolták).

@khaby.lame

Ig:@khaby00

♬ suono originale – Khabane lame

Az első, 2020. március 15-én posztolt videója után két hónap alatt 50 ezer követőt szerzett, az azóta készült több, mint 1000 videójával pedig először Olaszországban, majd az egész világon ő lett az a TikToker, akit a legtöbben követnek. Átlagosan majdnem napi 200 ezer követőt szerez, amivel idén júniusban megelőzte a platform addigi királynőjét, a táncos videókról ismert Charli D’Ameliót. Mindezt ráadásul úgy, hogy nem több tartalomgyártóval együtt készíti a TikTokjait, és nem vásárolt lájkokat vagy követőket: az egész teljesen organikusan történt. Talán azért, mert Khaby nem foglalkozik a TikTokozás e részével. „Nem érdekel, hogy az első, a második vagy a negyedik legnépszerűbb vagyok-e a TikTokon. Azért kezdtem videókat csinálni, hogy megnevettessem az embereket a karantén idején – mondta a CNN-nek. – És továbbra is ebben a szellemben gyártom őket. Örülök annak, amit elértem, de nekem nem ez a fő.”

@khaby.lame

That lion doesn’t play @idriselba  #BeastMovie only in theaters @universalpics ps: I will follow best comment! So let’s go guys! #ad

♬ I Can See Clearly Now – Generation Reggae

Mostanra már kilépett a kis lakásából – olyannyira, hogy már rég nem él a szüleivel: Milánóba költözött az ügynökével –, és a világ minden táján készít videókat, miközben szerencsére mit sem veszített a kezdeti bájából. Márkák szerződnek le vele, sztárokkal kollaborál – nemrég Zlatan Ibrahimovićcsal csinált közös TikTokot, legutóbb pedig Idris Elba új filmjét, a Fenevadat segített reklámozni –, meghívták Cannes-ba és a Velencei Filmfesztiválra és a TikTok vált a teljes munkaidős állásává.

Mi a sikerének titka?

Felismerhető a stílusa, teljesen egyszerű tartalmat gyárt és mivel szinte sohasem szólal meg, ezért univerzálisan, bárki által érthetőek a videói. „Az arcom és a mimikám az, ami megnevetteti az embereket” – fejtette ki Khaby azt, amitől szerinte ilyen sok emberrel rezonálnak a posztjai New York Timesnak. De simán csak mosolyt csalni a felhasználók arcára még nem elég – erre minden második TikToker képes. Valamivel ki kell tűnnie a tömegből, ami a szakértők szerint hétköznapi ember mindenki által érthető elkeseredettségében rejlik. „A kontentje leleplezi, kigúnyolja a túltermelt trendeket, amelyek a közösségi médiában terjednek. Majdhogynem ő reprezentálja az autentikusságot a termelés ellenében. Szerintem ez az, ami igazán megnyerő az emberek számára, hogy nem tolja túl, és hiteles az, amit csinál” – fejtegette a magazinnak Samir Chaudry, a tartalomgyártókkal foglalkozó The Publish Press című hírlevél alapítója.

Khaby Lame

Khaby az idei Cannes-i Filmfesztiválon (Fotó: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Az Insider emellett azt is kiemelte, hogy Khaby remekül ráérzett arra, milyen videókat kedvel igazán a TikTok algoritmusa. A for you, azaz neked oldal – ami specifikusan a felhasználónak szánt tartalmat mutat – szerintük hajlamos duett és stitch típusú kontentet mutatni. „Mivel az eredeti alkotót is elismerik, ezért ez növelheti a videó elérhetőségét” – magyarázta Neil Patel SEO szakértő. És ebben lehet valami, hiszen a funkció virálissá válásának potenciálját a legnagyobb márkák – az Amazon Prime-tól a Pumáig – is kihasználták. Azonban Khaby nem ravasz taktikából választotta a tartalomgyártás e módját, ahogy a népszerűsége sem szállt a fejébe: amióta híres lett, összesen egy iPhone 12-es telefonra újított be, és azt is csak azért vette meg, hogy jobb minőségű videókkal tudja szórakoztatni a majdnem 150 milliós követőtáborát.

(Forrás: New York Times, CNN, Quartz Africa)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top