nlc.hu
Sztárok

Vitray Tamás akkor és most

34 évvel ezelőtti fotót találtunk Vitray Tamásról, akin úgy tűnik, nem fog az idő vasfoga

A tévés elképesztő karriert futott be, ráadásul szerelemből sem szenvedett hiányt.

Vitray Tamás első televíziós szereplése 1958. augusztus 5-én volt, amikor angoltudása miatt kérték fel, hogy amerikai atlétákkal készítsen interjút. Minden előzetes ismeret nélkül, ugyanis egészen addig a pillanatig még tévékészüléket sem látott.

Vitray Tamás

Fotó: Szabolcs László

A első interjújával máris beírta magát a televíziózás történelmébe, ugyanis a világhírű, kétméteres atlétát, Rafer Johnsont kellett meginterjúvolnia, amit csak sámlira állva tudott megcsinálni, ezt pedig még a nézőkkel is megosztotta. 1959. december 1-jén a Magyar Rádió és Televízió Televíziós főosztálya Agitációs Propaganda Osztályán a sportrovat belső munkatársa lett. Ezt követően a sportközvetítés lett az élete, bár egy kis időre kikacsintott a színészkedés felé is. Szerepet vállal a Gyula vitéz télen-nyáron című filmben, ahol egy riportert alakított. 1988. november 1-jén kinevezték a nyugdíjba vonuló Radnai János helyére a Sport Önálló Szerkesztőség élére. A Magyar Televízió archívumában kb. 4000 műsora van regisztrálva.

Nem bír leállni a munkával

1997 óta éli a nyugdíjasok életét, ami természetesen nem jelentette azt, hogy akárcsak egy pillanatra is abbahagyta volna a munkát. A Kossuth-díjas magyar újságíró, szerkesztő, riporter, kiváló művész, a Magyar Televízió örökös tagja két évvel ezelőtt, 89 évesen jelentette be visszavonulását. 

Ez a saját döntésem. Holnap elkezdem a kilencvenedik életévemet, nem kell többet szerepelnem, hiszen nem versenyzek: ez nem távfutás vagy távúszás. Nem akarok a híres aggastyán lenni, aki még kilencvenedik életévében is mutatkozik: minden nagyon jó, nagyon szép volt, de ennyi elég volt” – mondta akkor Vitray. Természetesen a kamerától mégsem sikerült teljesen elbúcsúznia. Tavaly, 90 évesen bejelentette, YouTube-csatornát indít.

90 éves elmúltam, de mi a francot csináljak, üljek otthon?

indokolta a saját műsor indítását a televíziós legenda.

Négy feleség, három válás

A legendás tévésről elmondható, igazi nőcsábász volt a magánéletében, ugyanis négy alkalommal is megnősült. Első felesége Vasvári Terézia volt, ebből a házasságából született két fia: Tamás és Péter. Második felesége Földi Teri színésznő volt. Harmadik felesége Kállai Bori színésznő, akivel 1987-től élt együtt. 2019-ben bejelentették válásukat. Továbbá van egy fogadott lánya, Fonyó Barbara operaénekes. Pár hete pedig kiderült, 91 évesen negyedszer is megnősült. 

Vitray-Ivens Éva és Vitray Tamás

Vitray-Ivens Éva és Vitray Tamás (Fotó: Fókusz)

Vitray és felesége, Vitray-Ivens Éva 2019-ben találkoztak először, majd egy közös munka hozta őket össze. Tamás hamar beleszeretett a nőbe, aki tavaly boldogan ment hozzá feleségül

Nem történt semmi egyéb: szerelmes lettem. Mellettem lakott, lakik, egy házzal odébb. Nem akkor találkoztunk először, amikor ideköltöztem öt évvel ezelőtt. De csak köszöngettünk egymásnak egy darabig. A fordulat igazán akkor jött, amikor a Csak ülök… Csakazértis! elindult, mert kerestem valakit, aki gyártaná a műsort. A professzionálisak, az igazi jók, nem értek rá, és Éva éppen akkor szabadon volt. Ő nem tévés, de ismeri a színház világát, miután az a mestersége. Megkérdeztem, nem akar-e gyártásvezető lenni. Akart. És akkor egyszer csak szó szerint így történt ebben az ajtóban: megálltam, mikor kikísértem, és mondtam, hogy beléd szerettem, most mit csináljak?

– mesélte a kapcsolatukról a tévés, majd később elárulta, egyáltalán nem számított már ilyen heves érzelmekre. „A válásom után mondogattam, hogy bizony én már egyedül élem az életemet. És komolyan is gondoltam. Nem hittem, hogy az én koromban még lehet újrakezdeni.”

Vitray Tamás 66 éves pályafutását szinte lehetetlen pár fotóval illusztrálni, de azért mi teszünk egy próbát. 

Vitray Tamás 1990
Megnézem
Összes kép (13)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top