Utazás
Szponzorált tartalom

Nassolás home office-ban – lehet ezt egészségesen is!

Te is nassolással próbálod feldobni a monoton home office-t? Ez nem baj, ha okosan válogatod meg, milyen snacket teszel ki a laptop mellé. Íme, néhány olyan nyalánkság, ami finom is, az agyad is felpörgeti, ráadásul nem puffaszt, és az egészségednek sem árt.

A home office-ban végzett ülő munka veszélyes üzem: ha nem mozogsz eleget és válogatás nélkül mindenfélét összeeszel közben, akkor előbb utóbb komoly következményekkel kell számolnod. Először csak azt veszed észre, hogy folyton puffadsz, aztán azt, hogy romlik a munkabírásod, egyre lehangoltabb leszel, fáj a fejed és rossz a közérzeted. Hosszú távon pedig majd sorra jönnek a súlyosabb bajok: elhízás, keringési gondok, ízületi- és izomfájdalmak, cukorbetegség – és így tovább. Sokan a nassolást teszik felelőssé mindezért, pedig nem az a baj, hogy nyalánkságokkal kényezteted magad munka közben, hanem az, hogy egészségtelen nasit majszolsz. A következő finom rágcsálnivalók viszont egészségesek, és jót fognak tenni a hangulatodnak és a teljesítményednek egyaránt. Persze számolatlanul ne tömd magadba ezeket sem – legjobb, ha előre kiporciózol 3 adagot, amit a főétkezések közt, munka közben eszegetsz meg. Ha ez a három adag elfogyott, több nasit aznap már ne fogyassz.

 

 

A home office nassolás nem bűn, de nem árt ha alaposan megválogatjuk, mit rágcsálunk munka közben

A home office nassolás nem bűn, de nem árt ha alaposan megválogatjuk, mit rágcsálunk munka közben

Mogyoró

A mogyoró nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, ami azért jó hír, mert ez nem emeli a vér koleszterinszintjét, sőt egyenesen javítja az érfalak rugalmasságát, és ezzel csökkenti a keringési betegségek kialakulásának kockázatát. Ennek a rágcsálnivalónak magas az energia- és fehérje tartalma is, tehát szó szerint erőt meríthet belőle a szervezeted. Az agyad is fürgébb lesz tőle, köszönhetően a benne található B1 és B2 vitaminnak, valamint a magnéziumnak, kalciumnak, káliumnak, és más ásványi anyagoknak. Egyszóval a mogyoró frissen tart és egyúttal táplál is az elhízás veszélye nélkül – vagyis fürge és jóllakott leszel tőle, mint a mókus fent a fán.

Aszalt gyümölcs

Energiában és vitaminban gazdag nassolnivalók az aszalt gyümölcsök, és nem mellesleg nagyon finomak is. Magas cukor- és rosttartalmuk miatt lassan haladnak át az emésztőcsatornán, így jóllakottan tartanak, ám pont a lassú lebomlás miatt előfordulhat, hogy puffadást okoznak. Érdemes ezért más nasival kombinálva fogyasztani őket: például az étcsoki kiváló társuk.

Avokádó

A mogyoróhoz hasonlóan az avokádó is rengeteg telítetlen zsírsavat, vitamint és ásványi agyagot tartalmaz. A jól megérett gyümölcsben bőségesen van B-, C-, E- és A-vitamin, emellett káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is találsz benne, és ezek jó hatással vannak a szívre, az erekre, a bőr szépségére, sőt a reumatikus fájdalmakra is. Rostos nasi ez is, ám ha citromlével és sóval fogyasztod pirított kenyéren, akkornem kell tartanod a puffadástól.

Pattogatott kukorica

Ha pusztán az élmény kedvéért szeretnél nassolni, akkor a legjobb erre a célra a pattogatott kukorica. Szinte lehetetlen abbahagyni a popcornozást addig, amíg ki nem fogy az ember a készéletekből, de ez nem baj, hiszen egy teljes munkanapot is végigrágcsálhatsz anélkül, hogy akár egy percig is veszélyben lenne tőle az alakod vagy az egészséged. A pattogatott kukorica ugyanis alig tartalmaz kalóriát, rostokat pedig még annál is kevesebbet – így nem hízol és nem puffadsz tőle.

Humusz sárgarépával

Laktató és egészséges a csicseriborsóból készített pépes humusz, hiszen sok benne az egészséges telítetlen zsírsav és protein. A répának pedig – ami ízben kitűnő kiegészítője a humusznak és mártogatni is jól lehet vele – magas a béta karotin tartalma. Ez az A-vitamin elővitaminja, ami azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik, amit a szervezet már hasznosítani tud. Az A-vitamin a látás és a nyálkahártya egészsége szempontjából nagyon fontos, ezért meghálálja majd a szervezeted, ha a humusz mellé répát rágcsálsz.

Étcsoki

Jó, tudjuk, hogy nem édes. De ettől még lehet kitűnő snack. Sőt, ettől lesz csak igazán az, hiszen nincs benne hizlaló cukor, ami egyrészt nagyon is ártalmas az egészségre, másrészt az ízeket is elnyomja. Az étcsokit meg kell tanulni élvezni – ha erre ráérzel, az életed nélkülözhetetlen része lesz. Egyébként pedig élénkíti az agyban a keringést, csökkenti a szorongást, elnyomja az étvágyat és az izmok tápanyagfelvevő képességét is javítja – vagyis nagyobb erőbedobással tudsz dolgozni és sportolni tőle. Hát nem ilyen a tökéletes snack?

Dió

A népi gyógyászat az egyik legértékesebb terménynek tartja a diót, mégpedig joggal. A modern orvostudomány is igazolta, hogy a dióbél igazi vitaminbomba és gazdag omega-3 zsírsavakban valamint ásványi anyagokban is. Legalább 10 területen van jótékony hatással a szervezet működésére: például csökkenti a prosztatarák kockázatát, a pajzsmirigy-eredetű hajhullást, jó a vérszegénységre, mérsékli az emlőrák kialakulásának esélyeit, enyhíti az emésztési panaszokat, javítja az agyműködést… És kicsit hizlal is, valljuk be. Mivel 10 deka körülbelül 600 kalóriát tartalmaz (ami megfelel egy tábla csokinak), ne marékszámra egyed, hanem mértékkel, de lehetőleg minden nap, és akkor a home office nassolás nem csak élvezetet szerez neked, hanem jó egészséget is!

Mozogj is!

Nem elég, ha egészségesen táplálkozol és kordában tartod a nassolást, hiszen fizikai aktivitásra is szükség van ahhoz, hogy fejben, testben és lélekben friss maradj. A mozgásszegény életmód miatt ellustuló vérkeringés következménye, hogy nem csak az agyad tunyul el, hanem az emésztésed is, ebből pedig egy sor kellemetlen tünet fejlődik ki már rövidtávon a haspuffadástól a fejfájáson át lehangoltságig – amint azt már írtuk is a cikk elején. Ezek csak elsődleges jelzései annak, hogy változtatnod kell. Okosan teszed, ha komolyan veszed ezeket a tüneteket, és lekászálódsz a kanapéról, ledobod a munkaruhaként használt háziköntöst, majd sportos cipőt és kényelmes ruhát húzol, és sétálsz egy nagyot. A merészebbek futhatnak is… Ha ez épp nem lehetséges – mert például kötelező otthon maradni a koronavírus miatt – akkor intenzíven csinálj végig egy alapos bemelegítő gyakorlatsort a fejkörzéstől kezdve a karkörzésen és dörzshajlításon át a magas lábemelésig, majd jöhet néhány fürge négyütemű fekvőtámasz és pár perc helyben futás – minél nagyobb tempóban. Ha húsz percet rászánsz erre minden nap, az épp elég ahhoz, hogy távol tartsd az ülőmunka egészségkárosító mumusait.

 

Ez is érdekelhet puffadas Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top