nlc.hu
Utazás

Gaiola, az elátkozott sziget

Minden tulajdonosára szerencsétlenséget hozott az elátkozott sziget

Az olaszországi Gaiola szigete ma elhagyatottan áll, ami a múltját ismerve voltaképpen teljesen érthető.

A  Nápolyi-öbölben található Gaiola-sziget (Isola di Gaiola) a Tirrén-tenger vulkanikus Campania szigetcsoportjának egyik legkisebb szigete. Valójában két kis sziklás szigetecske alkotja, amelyeket egyetlen keskeny, néhány méter hosszú kőhíd köt össze. A szigeten egy Vénusz istennőnek szentelt ősi templom romjai, valamint egy villa épülete áll. Elátkozott szigetként is emlegetik, ugyanis az elmúlt két évszázadban mindenkit, akinek csak a tulajdonába került, szerencsétlenségek és tragédiák értek.  

A 19. században egy különc remete költözött a szigetre, akit csak úgy emlegettek: A Varázsló. Szinte teljesen elvonultan élte az életét, csak néha találkozott az arra hajózó halászokkal. Egy nap aztán eltűnt és soha többé nem bukkantak a nyomára.

A sziget következő lakója egy tehetős halgazdálkodó, Luigi de Negri volt, ő építtette azt a villát, mely a mai napig is szinte épségben fennmaradt. A férfinak azonban hamarosan súlyos anyagi nehézségei támadtak és üzleti birodalma végül összeomlott.

Gaiola szigete

Gaiola szigete (Fotó: Getty Images)

1911-ben Gaspare Albenga kapitány komolyan érdeklődött a sziget megvásárlása iránt. Amikor azonban hajójával körbejárta a szigetet, sziklának ütközött, a hajó elsüllyedt, ő pedig a tengerbe veszett.

Az 1920-as években Hans Braun, egy svájci üzletember vásárolta meg a szigetet. Feleségével oda is költözött, egy nap azonban már csak a szőnyegbe csavart holttestét találták meg a villa egyik helyiségében. Nem sokkal a férfi halála után felesége vízbe fúlt. A következő tulajdonos, a német Otto Grunback szívrohamban halt meg a szigeten tett látogatása során, az azt követő pedig, a svájci gyógyszergyáros Maurice-Yves Sandoz egy elmegyógyintézetben végzett magával.

Gaiola szigete

Fotó: Getty Images

A szigetet később Gianni Agnelli, a Fiat autógyár tulajdonosa vásárolta meg. Bár az üzleti életben rendkívül sikeres volt, azonban családjában több tragédia is történt: fia öngyilkos lett, unokaöccse pedig 33 évesen meghalt egy ritka rákbetegségben.

John Paul Getty amerikai milliárdos szintén birtokolta a szigetet és őt sem kerülték el a sorscsapások. Legidősebb fia önkezével vetett véget az életének, a legfiatalabb pedig 12 éves korában meghalt. Egyik unokáját, John Paul Getty III-t a calabriai maffia rabolta el 1973-ban, akik levágták a fiú egyik fülét, majd elküldték azt a nagyapának, így kényszerítve őt a 3 millió dolláros váltságdíj megfizetésére.

A sziget utolsó magántulajdonosa Gianpasquale Grappone volt, aki biztosítótársasága csődje után csalás miatt börtönbe került.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top