Életmód

Fitt karácsony – avagy hogyan őrizzük meg testi-lelki épségünket az ünnepek alatt?

„Visszaemlékezve a gyerekkori karácsonyokra, még mindig félredobban a szívem: milyen örömmel vártuk – aztán később díszítettük – a fát a testvéreimmel, milyen izgatottan találgattuk, hogy vajon megkapjuk-e a hőn áhított Barbie babát vagy kazettát. A szüleink mindig rengeteg finomságot készítettek: a tradicionális halászlé és rántott hal mellett mindig volt bejgli és sok más édes falat a karácsonyi asztalon. Persze az iskolában is szünet volt olyankor, ami még inkább megszépítette számunkra az ünnepeket. A karácsonyt vártuk egész évben. Felhőtlen idők voltak” – emlékezik vissza szerzőnk, Nagy Nóra, aki a nagy karácsonyi hajrá közepette ad néhány tippet, hogy őrizzétek meg az ünnep varázsát!

Azt hiszem, gyerekként szinte mindenki hasonlóképpen gondol a decemberi ünnepi időszakra, aztán a felnőtté válás mozgalmas, intenzív éveiben lassan megváltoznak a dolgok: az ünnep szépségét lassan elhomályosítják a vele járó tennivalók, szociális elvárások, az ajándékvásárlás stressze és különböző  félelmek. Valahogy minél idősebbek leszünk, annál vegyesebb érzelmekkel gondolunk a decemberre; a hónap megszűnt békésnek és örömtelinek lenni, helyette csak a hideg szeles időt, a kötelező céges karácsonyi bulikat, a zsúfolt üzleteket, a tolakodó, türelmetlen embereket, a több napos sütés-főzést, ajándékvásárlást látjuk. Legtöbben már a hónap elején tudjuk, hogy szilveszterre minimum 2-3 kilóval nehezebbek leszünk, mert ez alatt a hektikus időszak alatt képtelenség odafigyelni az étkezésre és a testmozgásra. És valljuk be, nem éppen jó kezdés túlsúllyal belépni az új évbe.

Mi lenne, ha idén megpróbálnánk, ha nem is visszaszerezni gyerekkori lelkesedésünket, de nyugodtabban, egészségesebben és örömtelibben megélni az ünnepeket?

Mi lenne, ha 2018 januárját nem kellene egy alapos fogyókúrával kezdeni?

Jól hangzik?

Akkor próbálj megszívlelni minél többet a következő 15+1 tanács közül, és garantáltan testileg-lelkileg egészségesebben, pozitívabban köszöntheted majd az új évet.

Először is beszéljünk a gyomrunk egészségéről. Azt hiszem, abban mindannyian egyet értünk, hogy a gyomrunk általában nem köszöni meg a decemberi bánásmódot: a sok forralt bor és más alkoholos italok a karácsonyi vásárokon és egyéb rendezvényeken, a tömérdek édesség, az ízesített szirupos („winter special”) latték, stb. Ehhez pedig még hozzájön a hektikus és rendszertelen, „ritkán, de akkor sokat” elven történő étkezés. Igen, tudom, ezek egy része szinte elkerülhetetlen, és távol álljon tőlem, hogy teljes önmegtartóztatásra akarjalak biztatni titeket. Annak ugyanis sosincs jó vége.

Mit tehetsz viszont ehelyett?

1. Kezdj minden napot egy egészséges reggelivel! Ha reggelente nem igazán vagy éhes, akkor igyál egy vitamindús zöld gyümölcs-zöldség levet vagy smoothie-t. Ha pedig korgó gyomorral ébredsz, egyél egy testet-lelket felmelegítő banános zabkását egészséges diófélékkel, esetleg chiamaggal megbolondítva.

2. A testmozgást is legjobb rögtön reggel letudni, mert egyrészt ilyenkor a legnagyobb az akaraterőnk, másrészt  kevesebb dolog jöhet közbe. Ha másképp nem megy, kelj fel 20-30 perccel korábban egy átmozgató YouTube jóga órára vagy egy gyors futásra a blokk körül. Hidd el, csökkenni fog a lelkiismeret-furdalásod, miközben munka után a kollégáiddal a forralt borodat szopogatod.

3. Használj kisebb tányérokat! Bármilyen furcsán is hangzik, ez egy egyszerű módja, hogy kijátsszuk saját magunkat. Az agyunk számára néha csak az a lényeg, hogy tele legyen a tányér, a tányér mérete nem számít. A kisebb tányérokkal megakadályozzuk, hogy feleslegesen túlegyük magunkat.

4. Ha egy karácsonyi bulin vagy, és nagy az ételválaszték, kezdd az egészséges dolgokkal: először egyél egy levest vagy egy salátát. Ilyen módon nem megvonod magadtól a többi ínycsiklandozó fogást, hanem csak csökkented a gyomrod „haszontalankalória-befogadóképességét”.

5. Csak azt edd meg, amit tényleg érdemes! Mindenkinek különböző ételek, italok fogyasztása okoz örömet. Én például nem tudok ellenállni az otthon készített diós és mákos bejglinek, és eszembe sem jut megfosztani magam ettől a kizárólag karácsonykor készülő nyalánkságtól. Ezzel szemben könnyű szerrel nemet mondok a különböző bolti kekszekre és chipsekre. Persze, lecsúsznának azok is, de többet ártok velük magamnak, mint amekkora örömet okoznak, vagyis nem éri meg.

6. Élvezd az evést! Sajnos legtöbbünk nem is figyel az ételre, csak minden tudatosság és élvezet nélkül tömjük magunkba a finomabbnál finomabb fogásokat. Ilyen módon fel sem tűnik, hogy túlesszük magunkat. Ha viszont magunkba szívjuk ételünk illatát, lassan ízlelgetjük, jól megrágjuk és közben nem másra, hanem az előttünk gőzölgő finomságra koncentrálunk, az evés maga élménnyé válik, és a túlevés is könnyűszerrel elkerülhető.

7. Ha nem tudod, hogyan is kell valójában átadni magad az evés élvezetének, kezdd azzal, hogy minden falat után egyszerűen leteszed a villát, és csak akkor nyúlsz érte újra, amikor az előző falatot már lenyelted. Kezdetnek ez is megteszi: lassabban, figyelmesebben eszel ezáltal, a többi meg majd jön magától.

8. Felejtsd el a lelkiismeret-furdalást! Bármit is ettünk-ittunk tegnap, azon ma már nem tudunk változtatni, ezért kár önmarcangolással lehúzni magunkat. Helyette inkább koncentráljunk az egyensúly helyreállítására: iktassunk be valamiféle intenzív testmozgást a következő napon, illetve csakis könnyű és egészséges ételeket vegyünk magunkhoz.

9.  Minden pohár alkohol után igyál egy pohár vizet! Ezzel nemcsak megelőzöd a másnap reggeli fejfájást, hanem automatikusan kevesebb alkoholt is fogsz inni – mégpedig anélkül, hogy az akaraterődre kellene hagyatkoznod.

10.  Otthonodban tedd könnyen elérhető helyre az egészséges ételeket az ünnepek alatt. Töltsd fel a gyümölcsöskosaradat, apríts fel előre zöldségeket, hogy pár perc alatt össze tudj dobni egy friss salátát, esetleg fagyassz le előre néhány adag zöldséglevest. Hidd el, jól fog jönni egy-egy átlakmározott este után.

11. Ne igyál jéghideg italokat! Azok ugyanis nemcsak hogy lelassítják az emésztést és az anyagcserét, hanem a méreganyagok keletkezését is elősegítik. Azonkívül a téli alacsony hőmérsékletek okozta felborult egyensúlyt meleg italokkal, gyógyteákkal tudjuk helyrebillenteni. De még egy bögre forralt bor is jobb az egyébként is fázó testnek, mint egy üveg hideg kóla.

12.  Ha szeretnéd elősegíteni szervezeted méregtelenítő folyamatait, kortyolgass napközben meleg vizet – akár citrommal vagy gyömbérrel megbolondítva. Ez az emésztést is segíti. Étkezésünk megregulázásán kívül egyéb módszerekkel is segíthetjük testi-lelki épségünket az ünnepek alatt.

13.  Nagyon fontos például a pihentető és elegendő alvás. Nem csak idegrendszerünk fogja meghálálni a nyugodt éjszakákat, hanem étvágyunkat és édességéhségünket is kontrolláljuk ily módon. Míg egy kimerült szervezet non-stop cukrot kíván, addig kipihenten sokkal jobban érezzük, hogy valójában mire van szükségünk.

14.  A stressz kevésbé tud eluralkodni rajtunk, ha stabil és erős az immunrendszerünk. Éppen ezért igyekezzünk minél több vitamindús ételt – esetleg multivitamint vagy gyógynövényes készítményt – fogyasztani ebben az eseménydús időszakban. A gyömbér például igazi csodafegyver: méregtelenít, és energiát ad egyszerre.

15. A nyugati kultúrában ugyan szinte ismeretlen fogalom az önmasszírozás, keleten, például Indiában úgy tartják, hogy a rendszeres olajos önmasszázs ellensúlyozza a hideget és a stresszt, így különösen  decemberben nagyon is érdemes beépíteni a napirendünkbe.

15+1.  Az utolsó, és talán legfontosabb tanácsom pedig az, hogy az önmarcangolást és önhibáztatást tedd félre az ünnepek idején. Soha nem a tökéletesség a cél, hanem a fejlődés. Szóval ha nem sikerül mindent tökéletesen megszervezned, elkészítened a családi ünnepre, vagy néha elkövetsz egy-két kihágást az étkezésedben, esetleg egy-két kiló mégis felkúszik deréktájon, ne bántsd magad! Bocsásd meg magadnak „tökéletlenségedet”, és lépj tovább. Ne hagyd, hogy ezek a negatív érzések elhomályosítsák az ünnep meghitt pillanatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top