Aktuális

Napi összefoglalónk a koronavírusról: éjféltől él a határzár

Ez történt ma: napi összefoglaló a titeket leginkább érdeklő témáról. Koronavírus – minden szempontból.

Hétfő reggelre 39-re nőtt Magyarországon a koronavírus-fertőzöttek száma. Egy nap alatt hét új fertőzöttet regisztráltak, mindegyikük magyar állampolgár. Nem sokkal dél előtt 

Orbán Viktor bejelentette, hogy lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, és a szórakozóhelyek, mozik be fognak zárni, a kávézók, az éttermek csak 15 óráig tarthatnak a jövőben nyitva, és hétfő éjféltől a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Karanténvlogot indított egy toldys diák, aki a Kútvölgyi Kórházban van családjával. Azt mondta, anyukája már március 2-án belázasodott.  A nő járt kórházban is, de onnan elküldték, mondván, szerintük nem koronavírusos, tesztet azonban nem végeztek rajta. Tíz nappal később kiderült, hogy mégis fertőzött.

Fáradtak és feszültek a karanténban dolgozó orvosok és ápolók, ez derül ki abból a videóból, ami a Szent László Kórház fertőző osztályán készült. Az egyik páciens arról beszélt: jobban sajnálja a stresszes orvosokat és nővéreket, mint saját magát. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta, egyre nagyobb a nyomás az amúgy is túlterhelt nővéreken és orvosokon. 

Miközben az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn arra utasította a betegellátó intézmények vezetőit, szervezzék át a munkát úgy, hogy 65 év feletti dolgozók ne találkozzanak közvetlenül betegekkel és kollégáikkal, önkénteseket is várnak a sürgősségi betegellátásba.

Bezárt egy visegrádi étterem, miután kiderült, hogy megfordult náluk egy később koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált vendég. Megkezdték a hely teljes fertőtlenítését, a dolgozók önkéntes karanténba vonultak.

„Segíts nekünk élelmiszerrel ellátni mindenkit!” – ezt kéri felhívásában a Tesco. Az áruházlánc ideiglenes munkavállalókat toboroz. A jelentkezőknek ideiglenes munkaszerződést és rugalmas munkaidőt ígérnek.

És beköszöntött a sorban állás kora Magyarországon is: áruházi pénztár, posta, gyógyszertár – mindenhol kígyózó sorokon kell átvergődnünk magunkat. Legyetek nagyon türelmesek és figyeljetek egymásra!

A kormány a koronavírus miatti veszélyhelyzet bejelentését követően pénteken már az iskolák bezárását is elrendelte. Ezután a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai rendkívüli értekezleten egyeztettek a távoktatás feltételeiről és módszereiről. Erről videót is készítettek, jó látni, hogy ilyen is van Magyarországon.

Szintén hétfői hír, hogy ausztrál szakértők potenciális gyógymódot találhattak az új koronavírusra. HIV- és maláriagyógyszerek kezelhetik sikeresen a betegséget.

Spanyolországban, amelyet Európában Olaszország után a második legsúlyosabban érint a járvány, egy nap alatt 2000-rel – több mint 7700-ra – nőtt a fertőzések száma, a halottaké pedig elérte a 288-at a vasárnapi adatok szerint. Ennek ellenére a spanyolok most példát mutatnak az életszeretetre. 

Európában egyébként most Norvégia az egyik legfertőzöttebb ország, és a svájciak sem állnak jól.

Az olasz orvosok dönthetnek a betegek sorsáról (Fotó: NurPhoto/Getty Images)

Az olasz orvosok dönthetnek a betegek sorsáról (Fotó: NurPhoto / Getty Images)

„Városunk példátlan fenyegetéssel néz szembe, és úgy kell cselekednünk, mint hogyha háborúban állnánk” ć ezt mondta Bill de Blasio, New York polgármestere, amikor bejelentette, hogy bezárnak a város éttermei, a bárok, szórakozóhelyek, színházak, mozik, iskolák.

Ázsiában javul, Ausztráliában romlik a vírushelyzet. Kínában mindössze 16 új koronavírusos megbetegedést jelentettek hétfőn, és a hatóságok figyelme egyre inkább arra irányul, hogy külföldről érkezők ne hurcolják vissza a Covid-19-et az országba. Ausztrália egyes részein szükségállapotot hirdettek hétfőn a járvány miatt.

És még egy kis jó hír: ingyen ömlik ránk a kultúra és a tudomány az internet kismillió szegletéből. Kiváló koncerteket, filmeket és színházi előadásokat nézhetünk most az otthonunkban.

Na, de mi legyen az állatokkal, főként, ha a gazdi váratlanul kórházba kerül? Erre is gondolnunk kell, de szerencsére a Noé Állatotthon már ki is találta helyettünk. Íme, a tippjeik!

Közben újabb egészségügyi dolgozók kerültek karanténba – most épp az Uzsoki Kórházban, mert védőfelszerelés nélkül vizsgáltak vírusos beteget.

Vásárlási korlátozást vezettek be már a drogériák egy részében is, közben pedig összefogás indult a bajba került éttermek, kávézók megmentéséért. 

Az Operatív Törzs tájékoztatásából megtudtuk, hogy „új szintre lépett a koronavírus Magyarországon”; éjféltől él a határzár. Eközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy 30 napra lezárhatják az Európai Unió schengeni határait. 

A tévécsatornák tervezett műsoraiba is beleszól a járvány: az RTL Klubnál biztosan elmarad idén a Survivor, de más változások is várhatóak a csatornánál. 

A MÁV-START is közleményt adott ki, amely szerint hét végéig az országban közlekedő összes vasúti kocsit is fertőtlenítik. Miközben pedig a járvány miatt sokan Budapestre figyelnek, a vidéki városokban is komoly intézkedéseket vezettek be a járvány visszaszorítása érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top