nlc.hu
Gasztro
Spenótos főételek

A menzás spenóton túl: 3 szuper spenótos főételt mutatunk!

A spenót nem túl népszerű a gyerekek körében, de ha egyszer bemutatjuk nekik másképp elkészítve, mint ahogy a menzán megismerték, örök szerelembe eshetnek ezzel a csodálatos zöldséggel.

A spenót ritkán áll az érdeklődés középpontjában, pedig egy olyan zöldségről van szó, ami sokkal többet tud nyújtani, mint amennyit a menzás spenótfőzelékből megismertünk tőle gyerekkorunkban. Nem véletlenül evett Popeye, a tengerész is spenótot állandóan: a spenót nemcsak vasban és nyomelemekben gazdag, hanem tisztán tartja a bélrendszerünket, fokozza az anyagcserét, erőteljes antioxidáns és méregtelenítő. Ezek után muszáj a következő különleges spenótos recepteket kipróbálni!

Paradicsomos, csirkés, spenótos tészta

Így még nem etted a spenótot

Különleges, de egyszerű spenótos tészta (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • ¼ bögre aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 230 gramm csirkemell
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál pirospaprika
  • ¼ teáskanál bors
  • ¼ bögre friss bazsalikomlevél
  • 4 nagyobb paradicsom
  • 220 gramm spenótlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • spagetti tészta

Elkészítése:

A feldarabolt aszalt paradicsomot összekeverjük a 2 evőkanál olívaolajjal és egy nagy serpenyőbe tesszük közepes lángra pirulni. Hozzáadjuk a felkockázott csirkét, fehéredésig pirítjuk, majd mehet rá a pirospaprika és só, bors is. A feldarabolt paradicsomokkal lazítunk a csirkés keveréken, rádobjuk az apróra vágott bazsalikomot, spenótot és fokhagymát is – 5-10 perc alatt készre pároljuk. A tésztát megfőzzük és a paradicsomos szósszal összekeverjük, tálaláskor kevés olívaolajat locsolunk a tetejére.

Vegetáriánus csicseriborsópörkölt

Így a legfinomabb a spenót

A spenót és a csicseriborsó kiegészíti egymást (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1,5 teáskanál pirospaprika
  • ½ teáskanál só
  • 2-3 teáskanál cukor
  • bors
  • 2 db darabolt paradicsomkonzerv (2×400 gramm)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1,5 bögre főtt (vagy konzerv) csicseriborsó
  • 200 gramm spenót
  • egy marék szeletelt mandula
  • egy csokor petrezselyem
  • főtt rizs

Elkészítése:

Egy nagy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, az egészet lassú tűzön, gyakori keverés mellett lepirítjuk. A sűrített paradicsomot és darabolt paradicsomot is belekeverjük, majd mehet hozzá a só és a cukor fele. Addig főzzük, amíg besűrűsödik a keverékünk, ekkor adjuk hozzá a borsot és még cukrot, ha kóstolás után szükségét érezzük. A végén keverjük hozzá a csicseriborsót és a spenótot, épp csak összerottyantjuk és már le is húzzuk a tűzről. Főtt rizzsel tálaljuk, megszórjuk pirított mandulával és friss petrezselyemmel.

Kecskesajtos krumpli spenóttal

Így edd a spenótot

A gyerekek is imádni fogják ezt a rakott spenótot (Kép: Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 nagy krumpli
  • ¼ bögre spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • ½ bögre kecskesajt
  • 1 bögre tejszín

Elkészítése:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Összekeverjük a tejszínt a sóval, borssal, kecskesajttal, fokhagymával és apróra vágott spenóttal. Egy jénai tálban egymásra rétegezzük a hozzávalókat: alulra kerül a krumpli fele vékonyra szeletelve, erre öntjük a tejszínes keverék felét, majd jön a krumpli másik fele, és erre a maradék tejszínes spenót. Alufóliával letakarjuk a rakott krumplit, így sütjük 15 percig, majd levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét 5 perc alatt.

Kiemelt kép: Unsplash

Forrás: 1, 2, 3

Mi lesz a desszert?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top