nlc.hu
Szabadidő

Arany Málna-díj gyerekeknek

Gyerekeket megalázni nem vicces: az Arany Málna-díj legnagyobb mélypontjai

Idén egy 12 éves kislány is Arany Málna-jelölést kapott, amit a jogos felháborodás következtében ugyan visszavontak, de a kár már megtörtént: több gyerek karrierjét is tönkretette már a legrosszabb filmeket díjazó bizottság.

Az Arany Málna-díj (ami egyébként az angol „blowing a raspberry” kifejezésből ered, azaz mikor a közönség nem tetszését kifejezve egyfajta prüszkölő hangot ad) mindig is egy megosztó ellenpontja volt az Oscar-gálának. Már negyven éve, hogy a Hollywood legjobb teljesítményeit díjazó este előtt a legrosszabbul sikerült filmeket és az azokért felelős rendezőket, forgatókönyveket és színészeket „kérik számon” a kezük közül kikerült produktumok miatt.

Persze az, hogy ez film mitől rossz sok esetben kifejezetten szubjektív (lsd.: egyesek szerint a Babylon öntömjénező katyvasz, szerintünk a legrövidebb három óra és már most az év egyik legjobb filmje), melyet az is alátámaszt, hogy gyakran Arany Málna-esélyesek magáért az Oscarért is versenyben vannak. Így például Glenn Close 2020-ban a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben nyújtott alakításáért egyszerre volt esélyes a Legjobb és a Legrosszabb mellékszereplőnek járó díjakért – végül egyiket sem kapta meg –, idén pedig Ana de Armast jelölték a Legjobb színésznő Oscarjára és Golden Globe-jára a Szösziért, miközben esélyes a Legrosszabb filmes páros Arany Málna-kategóriában is. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy sokszor annak ellenére sikerül rosszul egy-egy film, hogy annak alkotói minden tőlük telhetőt beleadtak.

Éppen ezért olyan fájdalmas ennek a díjnak a létezése: ha valakinek nincs kellő önbizalma, támogató háttere vagy olyan erős páncélja, ami visszaveri az Arany Málna jelentette kritikát, akkor az különösen mély sebet ejthet rajta. Ez pedig kiváltképpen így van akkor, ha egy kezdő művészről, legrosszabb esetben gyerekről van szó.

Mert igen, az Arany Málna Díj Alapítvány tagjai idén egy 12 éves kislányt jelöltek a Legrosszabb színésznő díjára – és ez nem először fordul elő a díj történelmében.

 

Átléptek egy határt

Az Oscar-jelölésekkel egyetemben a potenciális Arany Málna-díjazottakat is a héten jelentették be, az esélyesek között Tom Hanksszel és a Disney-féle Pinocchio remake-kel, Jared Letóval és a Morbiusszal, és a Szöszivel, ami a legtöbb jelölést kapta. Ezek mind olyan alkotások, melyek meglehetősen rossz kritikákat kaptak, gyakran közfelháborodás (Szöszi) vagy közröhej (Morbius) tárgyaivá váltak. Hasonlóan kevés rajongóra talált a Tűzgyújtó, ami Stephen King azonos című regényének újabb adaptációja, melyben egy kislány képes az akaratával tüzet gyújtani. A feldolgozás nagyon félrement: még a főszereplő Zac Efron sem vonzotta be a nézőket a filmre; a magyar mozik összesen 12 ezer jegyet tudtak rá eladni. Az Arany Málna-jelölés tehát szinte garantált volt, azonban a produkciót nem a Legrosszabb forgatókönyv vagy rendező kategóriában szólták le, hanem a film színésznőjét pécézték ki. Aki a 12 éves Ryan Kiera Armstrong volt.

A kislány 8 éves kora óta bontogatja a szárnyait, így láthattad már az Az – Második fejezetben, a Fekete Özvegyben, de az Amerikai Horror Story-ban is. Ez pedig elég indok volt a díj társalapítója, John Wilson szerint, hogy a Legrosszabb színésznő-jelöléssel megalázzanak egy gyereket, aki – mint mondta„12 éves kora ellenére már egy tapasztalt színésznő”. Ami valljuk be, nettó baromság.

Tűzgyújtó

Ryan Keira Armstrong a Tűzgyújtó című filmben (Fotó: Profimedia)

12 évesen még alakul az ember önképe, sokkal kritikusabb, bizonytalanabb vagy magaddal szemben, és minden külső ingert elraktározol. Akár azt, ha a suliban valaki megdicsérte a hajad, vagy beszólt, amiért alacsony vagy… Akár azt, ha egy nemzetközi befolyással bíró szervezet az év több száz színészi teljesítménye közül a tiédet értékelte az egyik legrosszabbra. Természetesen az internet népe hasonlóan vélekedik a helyzetről, ezért azonnal beleállt az Arany Málna-díjat osztogató társaságba és a védelmére vette Armstrongot is. Köztük szót emelt a döntés ellen Devon Sawa, egykori gyerekszínész (ő alakította a címszereplő cuki szellemet az 1995-ös Casperben), aki „lelketlennek” nevezte a jelölésért felelős Alapítványt, a 11 éves Julian Hilliard pedig (akit Billyként láthattál a WandaVízióban és a Doctor Strange 2-ben) azt írta:

„Az Arany Málna-díj gonosz és ízléstelen, de egy gyereket jelölni egyenesen visszataszító és helytelen. Miért kell bullying vagy valami rosszabb céltáblájává tenni valakit? Legyenek ennél jobbak.”

A népharag, mely szerint az Arany Málna-díj már egyébként is elavult gyakorlat, de a 18 év alatti fiataloknak alapvetően tabunak kellene lenniük végül elért Wilsonékhez is, akik két nap folyamatos össztűz után megadták magukat. „Néha gondolkodás nélkül csinálsz dolgokat. Aztán kritizálnak érte. Majd megérted. Ezért is jött létre eredetileg az Arany Málna”írták a közleményükben, melyben bocsánatot kértek Armstrongtól, a nevét pedig kihúzták a jelöltek listájáról. Valamint bejelentették, hogy „bevezetünk egy Szavazási Szabályrendszert, mely megakadályozza, hogy bármilyen 18 év alatti előadó vagy filmkészítő jelölve lehessen a díjainkra.”

Ideje volt felébredni

Bár mondhatjuk azt is, hogy ezzel a lépéssel végre helyesen cselekszik az Alapítvány, a korábbi túlkapásaikat ezzel még nem hozták helyre. Mert nemcsak Ryan Kiera Armstrong önbecsülésében okoztak kárt, de már régen túl késő és túl kevés ez a döntés azoknak, akiket gyerekként megalázott az Arany Málna-bizottság. Ugyanis nem az idei volt az első, hogy így belerúgjanak egy fiatal színészbe.

Rögtön a díj megalapításának második évében, 1982-ben rászálltak a 14 éves Gary Colemanre az On the Right Trackben nyújtott alakításáért, Brooke Shields szintén 14, Jaden Smith pedig 15 éves volt, amikor meg is „nyerték” a kategóriájukat a Kék lagúna és A Föld után című filmekért. Macaulay Culkint valószínűleg hasonlóan könnyű célpontnak tartották, mint most Armstrongot, hiszen a ’90-es évek egyik legelfoglaltabb gyereksztárjáról van szó. Így 1995-ben egyenesen három (!) filmjéért is jelölték őt (Palira vettem a papát!, Reszkessetek, nem hagyom magam!, Richie Rich – Rosszcsont beforr) – nem gondolnánk, hogy véletlen egybeesés lenne, hogy ezután majd’ 10 évig teljesen visszavonult a színészettől, később pedig csupán kisebb szerepekben bukkant fel.

Gary Coleman, Macaulay Culkin, Brooke Shields, Jaden Smith

Gary Coleman, Macaulay Culkin, Brooke Shields, Jaden Smith (Fotók: Ron Galella, Sonia Moskowitz, Alexander Tamargo/Getty Images)

Macaulay Culkin utolsó három mozija egyébként sem teljesített túl jól a kasszáknál, azonban a körülöttük lévő negatív sajtó – az Arany Málna-jelölésekkel az élen –, és a rossz családi háttere egyértelműen káros hatással volt a 14 éves fiú mentális egészségére, ami végül – mint tudjuk – egy évtized múlva drogfüggőségben és a letartóztatásában kulminálódott. Ő azonban 42 éves korára már rég túl van ezen, Brooke Shields karrierjét sem törte meg a jelölés, ahogy Gary Colemanét sem, Jaden Smith pedig a nepo bébi definíciójaként sosem lesz lehetőségek hiányában.

Nem volt ilyen szerencsés azonban Jake Lloyd, aki talán a legszívszorítóbb példája a díj általános létezésének messzemenően negatív következményeire. Lloyd volt mindközül a legfiatalabb, csupán 11 éves, mikor az Arany Málna Díj Alapítvány megszégyenítette őt a Star Wars – Baljós Árnyakban a kis Anakin megformálásáért. A Legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriáját végül nem ő, hanem kollégája, a Jar Jar Binkst életre keltő Ahmed Best „nyerte”.

Az Arany Málna jelölések nemcsak az önérzetükbe mart, de legitimizálta a toxikus rajongók egyre fortyogó gyűlöletét mindkét színész iránt.

 

Best – akit ugyan nem is láthattunk, hiszen Jar Jar teljesen CGI karakter volt – 20 év után tért vissza a Baljós árnyak forgatásának helyszínére, innen posztolva árulta el, hogy a gyűlölködők majdnem öngyilkosságba kergették. Lloydnak pedig a sajtó és az Arany Málna által uszított bullyingot a magukat fanoknak nevező trollokon kívül az iskolatársaitól is el kellett viselnie.

Jake Lloyd

Jake Lloyd mint Anakin Skywalker a Baljós árnyakban. (Fotó: Profimedia)

Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekkorban elszenvedett bullyingnak maradandó hatásai lehetnek: később is nagyobb eséllyel lesznek depressziósok, pánikbetegek vagy lehetnek olyan szorongásos betegségeik, mint a PTSD vagy OCD azoknak a felnőtteknek, akik korábban bántalmazás áldozatai voltak. Így történt ez Jake Lloyd esetében is. Miután a média folyamatosan zaklatta, az iskolában pedig bullyingolták, örökre visszavonult a színészettől, később pedig paranoid skizofréniával diagnosztizálták. Az élete teljesen tönkrement: letartóztatták, pszichiátriára került és a családja sem tudott úgy segíteni rajta, ahogy szerették volna. Megkockáztatjuk, hogy mindez nem történt volna meg, ha Anakin szerepe után a médiától az Arany Málnáig felismerték volna, mekkora hatalmuk van a 11 éves kisfiú felett…

A felnőttek sem viselik jól

Az Arany Málna-díj nem csak a gyerekek lelkébe tiport bele az évtizedek során. Gyakori kritika vele kapcsolatban, hogy „elég lusta, nagyon szexista és meglehetősen rasszista” –utóbbinak többek között Gary Coleman jelölése is alapot ad, előbbit pedig alátámasztja a tény, hogy mindennél gyakrabban állítják pellengérre a nőknek szóló filmeket. Ami pedig a lustaságot illeti: könnyű célpontokra vadásznak; nem a legrosszabb, hanem az amúgy is legutáltabb produkciók dominálják a jelöltek listáját. És hát van néhány „bejáratott” színész, akiket valamiért igazán imád szívatni az Alapítvány.

Bruce Willis és Sylvester Stallone

Bruce Willis ésSylvester Stallone, az Arany Málna-díj gyakori “áldozatai”. (Fotó: Alberto E. Rodriguez/WireImage)

Ilyen például Sylvester Stallone, akit eddig 34-szer (!) jelöltek színész, rendező és forgatókönyvíró kategóriában, amiből 10 alkalommal nyert is – ezzel ő vált az Arany Málna csúcstartójává. Stallonnénak olyan kegyetlen díjakat osztottak ki, mint az Évszázad (20. század, illetve Évtized (a ’80-as évek) legrosszabb színésze. 

„Mikor megtudta, hogy jelöltük az Évszázad legrosszabb színésze címre, kaptunk egy üzenetet a rögzítőnkre, ami nagyon úgy hangzott, mint ő – jogi okokból nem mondhatom, hogy ő volt”

 

– mondta egy Wilson a Vanity Fairnek. Később aztán, mikor 2016-ban Oscarra jelölték a színészt a Creed: Apolló fiáért, igyekeztek kiengesztelni őt, és Arany Málna-megváltó díjat kapott.

Bruce Willist hasonlóan megalázták, mikor 2021-ben egy külön kategóriát hoztak létre csak neki: ez volt a Bruce Willis legrosszabb alakítása egy 2021-es filmben. Csakhogy néhány nappal a díjátadó után kiderült, hogy a színész afáziás, így végül – miután felismerték, hogy ezzel átlépték az ízléstelenség határát – visszavonták a neki ítélt díjat. Ugyanígy eltörölték Shelly Duvall Legrosszabb színésznőnek járó jelölését, miután kiderült, hogy a Ragyogásban Stanley Kubrick az idegösszeomlás szélére sodorta a nőt, ennek eredményét lehetett látni a vásznon.

Sandra Bullock

Sandra Bullock átveszi az Arany Málna-díját 2010-ben. (Fotó: Profimedia)

A kvázi bocsánatkérések azonban csak az utóbbi néhány évben váltak gyakorlattá az Arany Málna történetében. Korábban ők maguk nem álltak bele a rossz döntéseikbe – hiába hirdetik, hogy pontosan e céllal jött létre a díj –, és akkor voltál jófej, ha hagytad, hogy kiröhögjenek. Így például Ben Affleck szinte követelte a Legrosszabb színésznek (A felejtés bére, Daredevil – A fenegyerek, Gengszter románc) járó díját, amit később élő adásban tört össze. Halle Berry Oscarral a kezében érkezve, és Sandra Bullock, akit másnap az Akadémia is jutalmazott személyesen vették át a saját Arany Málnájukat – Berry a Macskanőért, Bullock az Ő a megoldásért. „Mind hibázunk, magunkat is abszolút beleértve” – zárta a szerdai közleményét John Wilson és az Arany Málna Díj Alapítvány, akik a jövőben remélhetőleg nem gyerek, kisebbségek vagy egyéb hátrányos helyzetű emberek kárán próbálnak meg relevánsak maradni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top