nlc.hu
Sztárok

Színpadra tárgyakat dobáló rajongók sebesítik meg a sztárokat

Megvadult közönség: Papp Szabit pezsgősüveggel, Pinket egy rajongó a halott anyja hamvaival dobta meg

Egyre több sztár érezheti magát a színpadra állva kifejezetten veszélyben, sosem tudhatják ugyanis az énekesek, honnan jön majd egy becsapódás, ami akár meg is sebesítheti őket. Nekünk pedig csak egy kérdésünk van a színpadot megsorozó rajongókhoz: MIÉRT?

Csak néhány méterrel volt előttem az a lány, aki az első melltartót dobta fel a budapesti Måneskin koncerten a színpadra. Nem sokkal később, Damiano David már a következő csipkés fehérneműt lobogtatta a kezében, de ezen őszintén szólva senki sem lepődött meg. Régi gyakorlat már (nem csak rock) koncerteken, hogy a szexi énekes melltartót kap a rajongóktól fellépés közben: Tom Jones évtizedeken át a műsor részévé tette a színpadra feldobott fehérneműk műfaját.

Azonban a színpadon landoló dolgok nem állnak meg a ruháknál: a zenetörténelem során rengeteg minden érkezett már a fellépők felé. És most nem a paradicsomról beszélünk, amivel az elégedetlen közönség rohamozta meg a performanszba belebukó előadót 1675-ben. Hanem például arról, hogyan dobálták meg a Beatlest anno cukorkákkal. Vagy, hogy hogyan találta el David Bowie-t az azóta elhíresült norvégiai fellépésén egy nyalóka.

Ezek az incidensek időről időre felütötték a fejüket az évtizedek során, de az utóbbi időszakban – különösen az elmúlt hónapokban – drasztikusan megnőtt a feléjük repülő tárgyak elől szlalomozó előadók száma.

Harry Styles például szerencsésnek mondhatja magát, mert nálunk tavaly csak egy szivárványos zászlót kapott, de néhány hete Bécsben (feltehetőleg véletlenül) pont szemen találták egy szúrós rózsacsokorral. És nem ez volt az első eset, hogy fájós szemmel távozott a színpadról a brit énekes: a nagyjából egy örökkévalóság óta tartó Love On Tour nevű turnéjának egyik állomásán tavaly egy marék Skittles cukordrazséval dobták arcon szegényt. Nem ő az egyetlen azonban, akit hasonló baleset ért fellépés közben. Sőt, egyes sztárokat kifejezetten rosszindulatból céloztak meg mostanában, komoly sérüléseket okozva nekik.

@uproxxpop While Skittles definitely shouldn’t be thrown on stage, is there anything that fans throw on stage that’s acceptable? [credit: Twitter / Popline] #harrystyles #skittles #fans #concert ♬ original sound - UPROXX Pop Life

„Az izgatottság néha kicsit meghülyít”

Ezt Billie Eilish mondta a Vanity Fairnek, akinek kijutott a része a koncert-incidensekből: volt, hogy megdobták valamivel, de olyan is, hogy egy rajongó a nyakába csimpaszkodott, amikor közelebb ment a közönséghez fellépés közben. Kelly Clarkson is tapasztalt hasonlót: ő a Hollywood Reporternek számolt be arról, milyen ijesztő az, amikor behunyt szemmel a lelked is kiénekeled, és egyszer csak valaki rád veti magát.

Fogalmam sincs, hogy nem tudták megállítani őt a biztonságiak. Csak egy kedves fan volt, aki meg akart ölelni, de a kivitelezés nem sült el jól. Mert amikor csukott szemmel énekelsz, teljesen sebezhető vagy, és valaki így rád támad – egyáltalán nem volt jó élmény.

Clarkson viszont még könnyedén megúszta az esetet: ő legalább nem távozott monoklival a színpadról. Valaki a közönség soraiból a telefonjával vágta arcon Bebe Rexhát, aki a felrepedt szemöldökéről és belilult szeméről az Instagramra is posztolt. „Jól vagyok” – írta a kép alá, egyszerre megnyugtatva a követőit és utalva a David Guettával közös I’m Good (Blue) című slágerére. „Szeretlek csajszi. Sajnálom, hogy ez történt veled” – szólt hozzá Demi Lovato, aki csak az egyik volt az énekesnőt támogató rengeteg híresség között a kommentszekcióban.

A táncoló Ava Max mögé egy férfi rohant fel, és még azelőtt szó szerint lekevert az énekesnőnek, hogy elkapták volna a biztonsági őrök. A Sweet but Psycho és a Kings & Queens című dalokról is ismert sztár elmesélte: olyan durván megütötte a férfi, hogy „megkarcolta a szemem belsejét. Soha többé nem jöhet egyetlen koncertemre sem.”

Az előadókat érő ennyire erőszakos esetek egyre csak gyűltek az elmúlt hetekben, hónapokban. Drake-et szintén egy telefon ütötte meg – neki azonban csak a karját érte a becsapódás. Az amerikai countryénekes, Kelsea Ballerini arcába karkötőt hajítottak, a Blackpink egyik énekesnőjét, Lisát egy plüssmaci találta el a kelleténél jóval erősebben. Lil Nas X-et pedig egyenesen egy szexjátékkal találta be egy rajongó. Az Old Town Road előadójának helyzete meglehetősen bizarr, de talán nem ez a legfurcsább. Hanem Pinké, akinek valaki az anyja hamvait repítette fel a színpadra.

Bár az énekesnőt nem találta el a zacskó (nem tudjuk, hogy ez vagy egy urna lett volna az abszurdabb), azért mégsem tudott elmenni mellette szó nélkül. Mondjuk az is igaz, hogy a döbbenettől alig tudott valamit reagálni:

Ez az édesanyád? Hát nem tudom, mit gondoljak most erről…

Betelt a pohár

Kelsea Ballerini szintén posztolt az őt ért atrocitásról. Elmondta, hogy jól van, de azért „jó lenne, ha jobban figyelnénk egymás biztonságára a koncerteken.” Mint ahogy történt ez mondjuk két évtizeddel ezelőtt, amikor a Backstreet Boys vagy az NSYNC turnézott. Ezekért a fiúbandákért is megőrült a közönség, és el akarták árasztani a kedvenceiket ajándékokkal (hiszen túlnyomóan tényleg csak a jóindulat vezérli a fanokat), de ezt megoldották úgy, hogy még véletlenül se veszélyeztessék a srácokat.

„Általában bemondtuk, hogy a koncert kezdete előtt mindenki dobja fel, amit szeretne a színpadra” – emlékezett vissza Todd Dukes, aki többek között Nick Jonas, Justin Timberlake és az említett fiúbandák testőreként dolgozik. Hozzátette, hogy hasonló figyelemfelhívások a mai napig elképesztően fontosak: teljesen mindegy, mi az indíttatás, vannak dolgok, amiket jobb, ha nem teszünk. „Teljesen nyilvánvaló dolgokat kell elismételnünk, amik úgy néz ki, nem annyira nyilvánvalók, mint gondoljuk.”

Vannak azonban, akik nem ennyire megértőek. Például Adele, aki a legutóbbi Las Vegas-i show-ja alatt egy pólólövő ágyúval vonult ki a színpadra és bemutatta, milyen, ha visszanyal a fagyi.

Észrevettétek, hogy Amerikában elfelejtették a koncertetikettet? Feldobálnak minden szart. Merjetek hozzám vágni valamit, ha mertek

– mondta, majd beküldött egy pólót a tömegbe.

@brutamerica Replying to @Brut. Adele called out fans who have been throwing objects at singers on stage. Armed with a t-shirt cannon, the Grammy-winning singer had some strong words for concertgoers during one of her Las Vegas residency shows … #weekendswithadele #beberexha #fyp ♬ original sound - Brut.

Abban abszolút igaza van a brit énekesnőnek, hogy az emberek elfelejtettek viselkedni. Dukes szerint ez azért lehet, mert sokan a saját 15 perc hírnevüket kergetik, és valójában nem is foglalkoznak az adott előadóval. „Ha rajongsz valakiért miért tennél ilyet? Felkerül a TikTokra, ahol látod, milyen őrült, veszélyes dolgokra képesek az emberek a nézettségért” – magyarázta a Hollywood Reporternek a biztonsági szakember. És valóban: az olyan hírességek, mint Doja Cat, Olivia Rodrigo vagy Billie Eilish gyakran vették el (beleegyezés után) a fanok telefonjait, hogy videót készítsenek rá fellépés közben. Ha pedig az illető a felvételt ezután kiposztolja, garantált a lájkcunami.

Soha ennyire nem törődtek még a rajongókkal

Ha a közönség bizonyos tagjait nem is érdekli az adott előadó, ahhoz képest az énekesek manapság minden korábbinál jobban odafigyelnek a fanokra. Isznak eleget? Nincs tömegnyomor? Ájulás közeli állapotban van valaki? Azonnal megállítják a koncerteket, ha valami problémát érzékelnek a színpadról. Billie Eilish például egyszer a hőség miatt, máskor pedig azért hagyta félbe egy dalát, hogy inhalátort szerezzen egy rajongójának. Míg Harry Styles addig nem folytatta a fellépést, amíg egy várandós nő vissza nem tért a mosdóból a közönség soraiba. Nálunk ugyan ez a szintű odafigyelés még szokatlan és tanulnunk kell, de szerencsére vannak zenekarok és énekesek, akik elkezdték belénk nevelni azt, hogy ez a fajta attitűd legyen az alapelvárás a jövőben. A Måneskin Damiano Davidja például többször rászólt a biztonsági őrökre és a közönségre is, hogy ha valaki vizet kér, vagy látják, hogy egy néző rosszul van, azonnal segítsenek neki.

Az Irish Timesnak nyilatkozó Paul Wertheimer, tömegbiztonsági menedzser azonban úgy gondolja, más is lehet a háttérben. „Tudtuk, hogy a lezárások után a közönség tagjai dühösebbek, rendetlenebbek, energikusabbak lesznek. És ha egy tömeg egyszer felbolydul, sokan úgy érezhetik, hogy elbújhatnak a kavalkádban, a névtelenség-érzet pedig antiszociális, veszélyes tettekre sarkallja őket.” Persze nyilván az sem szerencsés, hogy ehhez általában jó adag alkohol is társul – ezt a Supernem frontembere, Papp Szabi is alá tudja támasztani.

Közel jött a színpadhoz egyszer egy részeg csávó, megfogta a mikrofonállványt és belevágta a képembe a mikrofont. Én ekkor leugrottam, félbeszakadt a koncert és ment a dulakodás – nem mint hogyha legendás verekedő lennék, de az embernél ilyenkor elgurul a gyógyszer

– mesélte az nlc-nek az énekes, akinek problémamegoldó módszereit szerintünk Adele is értékelné. „De loccsant már szét mellettünk teletöltött, műanyag söröskorsó is. Jó pár évvel ezelőtt pedig volt egy olyan szilveszteri bulim, de nem a Supernemmel, amikor egy pezsgősüveg repült felém, és lassított felvételben húztam el konkrétan a fejem, az üveg meg elsuhant a fülem mellett, és széttört a színpadon.”

Supernem

Supernem koncert az Akváriumban (Fotó: sinco)

Vissza a gyökerekhez

Tényleg ilyen szörnyű lenne itthon is a helyzet? Papp Szabi szerint egyébként nem. Annak ellenére, hogy csípőből eszébe jutott egy-két incidens, szerinte ezek csak szélsőséges esetek. „Megfordultam az ország szinte összes színpadán az elmúlt húsz év alatt, de Magyarországon az ilyen rémtörténetek nem jellemzőek. Kollégáktól sem hallottam, hogy hasonló botrány lett volna velük.”

Ezzel a Margaret Island énekesnője, Lábas Viki is egyetért. „Az ember nyilván nem azért megy fel a színpadra, hogy megdobálják, ezért mindig meglepő, de azért tök jól esik, ha kapunk valamit a közönségtől” – mondta az nlc-nek. Náluk nem telik el úgy koncert, hogy ne landolna valami a lábuk előtt.

Legutoljára szivárvány zászlót kaptunk, de adtak már plüss szívecskét. Vannak, amikor rajzokat dobálnak fel vagy virágokat.

Viki egyébként kifejezetten örül ezeknek a kedves ajándékoknak, szerinte ez egy „tök jó kommunikációs csatorna a közönséggel. Nagyon jó játék, és mindig értékeljük, hogy ennyire foglalkoznak ezekkel.”

Lábas Viki

Lábas Viki (Fotó: TV2)

Ahogy a Margaret Island, úgy a Supernem fellépéseire is nagyon szoktak készülni a fanok. „A tanult Supernem rajongók eleve bekészített cipővel jönnek, mivel van egy olyan számunk, aminek az a címe, hogy Reggelig táncolni egy rossz cipőben. Ilyenkor fél pár cipőket szoktak dobálni a színpadra. Mondjuk ebben volt, aki annyira vehemens volt, hogy konkrétan levette a cipőjét, és koncert után próbáltuk neki visszaszolgáltatni” – osztotta meg a Supernem és a közönség közti belsős poént Papp Szabi. Mikor azt kérdeztem tőle, szoktak-e Vikiékhez hasonlóan cuki ajándékokat kapni, azonnal érkezett az örökzöld, rockkoncert-klisé válasz:

bugyikat, melltartókat – hát nevezhetjük ezeket is cuki ajándékoknak.

(Forrás: Hollywood Reporter, Today, Irish Times)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top