Egészség

Ez történt pénteken járványügyben

A járvány komolyabb szakaszába léptünk: csoportos megbetegedések már lehetnek, tömegesek még nem – a tisztifőorvos szerint.
Csoportos megbetegedések

Az egész világon a kézmosást elterjesztő Semmelweis Ignác van ma a Google főoldalán. A magyar orvosra emlékezik a Google Doodle: mikor fontos a kézmosás, ha nem most, koronavírus idején?

Az elővigyázatosság indokolt is: sajnos már 85 megbetegedés van Magyarországon – újabb magyaroknál és egy iráni állampolgárnál mutatták ki a koronavírust péntek reggelre, és két fertőzött meghalt, vagyis összesen három magyarországi haláleset volt már, mindannyian 65 éve felettiek. Estére még egy beteg életét vesztette, egy 53 éves férfi hunyt el, aki többszörös krónikus betegségben szenvedett.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a tüdőbetegek, az asztmások szintén veszélyeztetettek, vigyázzanak magukra nagyon.

Elsöpörte a koronavírus a cannes-i filmfesztivált. Bár korábban cáfolták, mostanra eldőlt: a koronavírus-járvány miatt elmarad idén a rendezvény. És elmarad a Budapestre tervezett vizes Eb is.

Egész Kaliforniát is zárlat alá helyezték a koronavírus miatt. Úgy terjed Kaliforniában a járvány, hogy a hatóságok döntöttek: senki sem hagyhatja el az otthonát.

Közben kéretlen levelekkel és hamis webshopokkal próbálják kihasználni a koronavírus miatti félelmeket a csalók. Adunk néhány hasznos tanácsot ellenük!

Koronavírusos beteget találtak Dunaújvárosban, a Facebookon jelentette be a hírt a polgármester.

Csőd szélére került a Vapiano étteremlánc. Könnyen lehet, hogy a koronavírus áldozatává fog esni. A magyar virágpiac is nagyon rossz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt. A szigetszentmiklósi termelők úgy döntöttek, kidobás helyett inkább elajándékozzák a virágokat, hátha örömet tudnak vele szerezni másoknak.

Az összes spanyol szállodát bezárják a koronavírus miatt – Spanyolországban amúgy is szükségállapot van, turistákat sem akarnak.

Szűrősátrakat állítottak fel több vidéki kórháznál a koronavírus-járvány miatt. Nagykanizsán, Orosházán is szűrősátorral fogadják a kórházba érkezőket.

A kijárási tilalom bevezetése óta több mint egymillió olaszt ellenőriztek, sokan a legváltozatosabb kifogásokkal állnak elő, miért hagyták el otthonukat. Közben újságírók videót készítettek egy bergamói kórház koronavírusos betegeiről, csak 18 éven felüli olvasók nézzék meg.

Barabási Albert-László: „Kiirthatatlan a koronavírus, de aki időt nyer, életet nyer” A Bolyai-díjas magyar tudós szerint lesz második hulláma is a járványnak.

Szlovénia is bevezette a kijárási korlátozásokat, éjféltől csak munkába mehetnek, illetve élelmiszerért, gyógyszerért hagyhatják el otthonukat az emberek.

Bezárják a szállodák többségét Görögországban. Április végével indulna a turisztikai szezon, a koronavírus azonban várhatóan ezt is tönkreteszi.

Négy nap alatt megduplázódott a koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban. Január óta 10.955 koronavírusteszt bizonyult pozitívnak.

Több patikában is hiány keletkezett bizonyos termékekből, mert a koronavírus miatt mindenki betáraz.

Orbán Viktor szerint a tömeges megbetegedések valószínűleg nem kerülhetők el. Egyelőre a csoportos koronavírus-megbetegedések szakaszában van az ország. 

Amerikában berobbant a koronavírus. Már a kórházba kerülő betegek 40 százaléka fiatalabb 54 évnél. New Yorkból pedig kihajózott a világ legnagyobb úszó kórháza, 1300 fős személyzettel.

„Elzártam magam a családomtól, hogy segíthessek!”Ingyen fuvarral segíti a fáradt orvosokat, ápolókat egy budapesti taxis. További szívmelengető hír, hogy rekord pénzadományt kapott koronavírus elleni munkájához a Vöröskereszt.

Az Operatív Törzs ma is elmondta a legfontosabb friss híreket vírusügyben. Mindenki belátására számítanak.

Elkapta a koronavírust a Szent László Kórház egyik dolgozója. A nővér szerdán lázas lett, köhögött.

És hogy a végére valami könnyedebbet mondjunk: kézmosás-kihívást indítottak a dumaszínházas humoristák. Akinek szüksége van egy kis nevetésre, az erre menjen tovább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top