Aktuális

Keddi koronavírus-összefoglaló: már ötven beteg van idehaza

Ismét eseménydús napon vagyunk túl: íme, a legfontosabb történések.

Kedd reggelre ötvenre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek között egy külföldi van, a többiek magyarok. A járvány második szakaszához érkeztünk, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, azaz már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést. Közben meggyógyult a második idehaza diagnosztizált beteg is – egy iráni állampolgár.

Szintet lépett a vírus miatti vásárlási láz. Már nemcsak tartós élelmiszert és tisztítószereket vesznek az emberek, hanem megugrott a műszaki cikkek iránti kereslet is az otthoni munka és tanulás okán. Kedden debütált a 15 órai boltzár és a határzár, utóbbi miatt 20 kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál az osztrák oldalon. De nem zár be azért minden, az eddig ismerteken túl nyitva maradhatnak a posták, a dohányboltok és a benzinkutak is.

Változik a BKV menetrendje a fertőzések miatt: csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes rend szerint közlekednek a járatok. Nem lehet már akárhogy felszállni a Volán buszaira sem, az első ajtók környéke ott is tiltott terület lett. (Ezt a szabályt nem mindenki hajlandó megérteni: a budapesti 106-os busz utasa átmászott a kordonon, úgy üvöltözött a sofőrrel.) Hétfőtől pedig leáll a termelés a győri Audi gyárban az alkatrész-utánpótlás bizonytalansága miatt.

Egy olasz orvos azt üzente a magyaroknak, készüljenek a legrosszabbra. A doktor egy torinói kórházban dolgozik, ahol pár napja még negyvenen voltak lélegeztetőgépen, de ma már 200-an vannak. Olaszországban már meghaladja a halottak száma a kétezret.

koronavírus

Budapest Belvárosa (Fotó: Neményi Márton)

Új résszel jelentkezett a toldys diák karanténvlogja. Levente elmondta, édesanyja már jobban van, most tüdőgyulladással kezelik. Beszélt arról is, hogyan zajlanak a mindennapok a Kútvölgyi Kórház karanténjában, ahol ő maga fekszik.

 „Teszteljetek! Ez a legfontosabb, ha meg akarjuk állítani a koronavírus-járványt” – ezt mondta a WHO főigazgatója a szervezet sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy bár a 60 év felettiek alkotják a leginkább veszélyeztetett csoportot, de gyerekek is haltak már bele a fertőzésbe.

Jó hír, hogy Tom Hankset és feleségét kiengedték a kórházból, de egyelőre önkéntes karanténban maradnak.

Sajnos azonban rosszat is kell mondanunk: a kórházban elhunyt Roberto Stella, betegekért küzdő háziorvos, aki maga is megkapta a vírusfertőzést.

Az Egyesült Államokból bejelentkezett Florida tiszteletbeli konzulja, aki elmondta, hogy a magyarok higgadtak, de azért komolyan veszik a helyzetet. Mától bezárnak a magyar konzulátusok, de igyekeznek más módon segíteni a kint élőknek.

Közben megkezdték a koronavírus ellen kifejlesztett első vakcina tesztelését az amerikai Seattle-ben. 45 önkéntes, egészséges jelentkezőnek adták be a kísérleti védőoltást.

A tudományos kutatások mellett azonban továbbra is jelen vannak az elképesztő hiedelmek és tévhitek a vírussal kapcsolatban. Egy dél-koreai pap 46 hívőt fertőzött meg azzal, hogy sós vizet spriccelt a szájukba – mert az szerinte az megöli a vírust –, de nem fertőtlenítette a szórófejet.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási tilalmat rendelnek el kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra.

Hihetetlen, hogy valaki még ebből a helyzetből is képes viccet csinálni…

…vagy épp pénzt, merthogy felbukkantak a hamis tesztárusok is.

Ami a tinédzsereket illeti, ők hajlamosak a szokásos lazasággal hozzáállni a dologhoz: Miskolcon már járőrszolgálat próbálja hazaküldeni őket.

A járvány nem a semmiből jött: két éve, 2018 májusában beszélt arról Bill Gates, a Microsoft alapítója, hogy még a mi életünkben jöhet egy olyan jellegű világjárvány, ami rengeteg áldozatot szedhet, és megbéníthatja majd a világgazdaságot. Gates azt mondja, Donald Trump elnök akkor nem vette elég komolyan a jelzést.

A háttérben folyik a kutatás: ausztrál tudósok már az első eredményeket is publikálták.

A koronavírus miatt elmarad a nyári labdarúgó Európa-bajnokság. Az eredetileg június 12. és július 12. között tervezett eseményt egy évvel elhalasztotta az európai labdarúgó-szövetség. Az UEFA-t alkotó 55 nemzeti futballszövetség keddi videókonferenciáján döntött arról, hogy egyelőre az országos focibajnokságok befejezését próbálják meg késésekkel lebonyolítani, a foci-Eb-re pedig 2021-ben kerülhet sor.

Ma is ülésezett az Operatív Törzs, íme az új bejelentések.

És hogy egy igazán jó hír is legyen: egyre több jel mutat arra, hogy az újszülöttek nincsenek veszélyben, ami a mama fertőzöttségét illeti.

A Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott tájékoztató szerint az állatorvosi rendelők a járvány miatt hirdetett boltzár alatt, vagyis délután 3 óra után is nyitva maradhatnak.

Annak érdekében, hogy a koronavírusos betegekkel esetlegesen kapcsolatba kerülő kórházi dolgozók véletlenül se fertőzzék meg a családtagjaikat, civilek egy csoportja üresen álló Airbnb-lakásokat ajánl fel nekik. A lakásokat ingyenesen használhatják, hogy az orvosoknak, nővéreknek és kollégáiknak ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt, és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől.

A koronavírus-járvány megváltoztatta a mindennapjainkat, rengetegen esnek ki a munkából vagy veszítik el az állásukat. Ezt a problémát a bankok is látják: a Bankszövetség szerint is be kell vezetni valamiféle hiteltörlesztési moratóriumot, de az ezzel járó terheket a bankszektor nem akarja egyedül viselni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top