Aktuális

Csütörtöki koronavírus-összefoglaló: Olaszországban a legtöbb a halálos áldozat

Megint egy számmal indult a nap: már 73 hazai fertőzöttről tudunk.

207.615: ez a pontos ma reggeli szám. Jelenleg ennyi fertőzöttről tudunk az összesítést rendszeresen végző Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Egy nem túl kellemes hír a nap elejére: még csak a járvány kezdeti szakaszában járunk, de nagyon úgy tűnik, hogy május elején nem lehet megtartani az érettségi vizsgákat. Igaz, legalább a diákhiteleket nem kell törleszteni év végéig.

De rögtön egy jó is: a járvány kitörése óta most volt az első nap, hogy egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak Vuhanban. Lassan megindul az élet a városban.

És egy nagyon fontos: Duda Ernő virológus professzor remek interjúban beszélt arról, mit érdemes tudni a vírusokról, köztük a koronavírusról, és mire számíthatunk hosszú távon

Közben azonban Indira Varma színésznőt is megfertőzte a koronavírus, a Trónok harca sztárja ágynak esett, és nem érzi jól magát…

És még mindig koronavírus: fegyverért állnak sorba az amerikaiak – van, ahol 70 százalékkal is megnövekedett már a kereslet.

Londonban is nagyfokú a készültség: lezárnak 40 metróállomást, valamint egy komplett metróvonalat a brit fővárosban. Nem csoda, hiszen már több mint százan haltak bele a koronavírusba Nagy-Britanniában. A  koronavírus legfiatalabb halálos áldozata 45, a legidősebb 94 éves volt.

Itthon sem egyszerű a helyzet: védőfelszerelés nélkül dolgoznak a gyógyszertárakban a szakemberek, a patikusok sem kapnak utánpótlást a maszkokból. Mai hír, hogy már 73 embernél mutatták ki a koronavírust Magyarországon, az előző naphoz képest 15-tel nőtt a szám. Várhatóan az következő napokban ugrásszerűen fog majd nőni a betegek száma. Magyarország kormányzata ugyanakkor sem kijárási tilalmat, sem területek, városok lezárását nem tervez itthon, de a házi karanténok szabályának betartását ellenőrizni fogják – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján

És egy szomorú szám Franciaországból: 50 százalékkal nőtt tegnap a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. Időközben kiderült az olasz áldozatok átlagéletkora. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy maradjanak otthon az idősek… Ausztriában vesztegzár alá került Tirol összes települése. 

Eközben Olaszországban már több a halálos áldozat, mint Kínában. Csütörtökön rekordszámú, 5322 új fertőzöttet és 427 halottat jelentettek. A járványnak hivatalosan már 3405 halálos áldozata van az országban, ezzel megelőzték a vírus kiindulási helyének számító Kínát, ahol hivatalosan 3245-en haltak meg a vírus tavaly év végi kitörése óta. 

Budapesten bezárnak a BKK ügyfélközpontjai a koronavírus miatt. Kilenc pénztárban és mintegy 370 automatából ezután is vásárolhatunk jegyet, bérletet. Szintén fővárossal kapcsolatos hír, hogy koronavírusos gyerek miatt zártak be egy pesti rendelőt, az ÁNTSZ most fertőtlenítést végez. Egyébként a koronavírustól tartva egyre több budapesti költözik le balatoni nyaralójába. A helyiek nem túl boldogok ettől, ugyanis bizonyos termékcsoportokból már arrafelé is hiány mutatkozik az üzletekben.

Noha a járványügyi helyzet miatt Bécsben már sor került erre az intézkedésre, Budapesten nem lesz ingyenes a parkolás. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be csütörtökön. Facebook-videójában azt mondta, csak a belvárosban kétszer annyi engedélyt adtak ki, ahány parkolóhely van, és itt a helyiek parkolnak főleg. Vagyis a parkolási helyzet lényegében kisebb gépkocsiforgalomnál is megmaradt, ha ingyenessé tennék a parkolást mindenki számára, nem oldanák meg a problémákat.

A Fény Utcai Piac lángosozója ingyen lángossal segíti a Szent László Kórház dolgozóit, így járul hozzá a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. Csodás! Eközben a fogyasztóvédelmi hatóság emberei kiszálltak a Fővám téri Vásárcsarnokba és a Lehel téri piacra, ahol egy nappal korábban, a közösségi médiában terjedő fotók alapján a filézett csirkehús ára közel 3000 forint volt kilónként. Azt találták, hogy az ellenőrzés idején már újra alacsonyabb volt az ár.

Bajban a Magyar Nemzeti Cirkusz, gyerekek és családok egyik kedvenc programhelyszíne. Hogy segítsenek magukon és a közönségüket se hagyják cserben, a cirkusz vállalta, hogy ezentúl is minden este előadásokat ad – csak épp a közösségi oldalán.

Szombaton bezár az összes IKEA Magyarországon. Március 21-től a járvány megelőzésének érdekében minden magyarországi áruházuk bezár. Átmenetileg az online rendelés is szünetel.

További pozitívum: egy francia professzor több mint egy hónapja kezel koronavírusos betegeket a hidroxiklorokin nevű gyógyszerrel, háromnegyedüknél a vírus hat nap után eltűnt. Olaszországban pedig van egy település, ahol sikerült megállítani a járvány terjedését – teljesen logikus módszerrel. A legújabb kutatások szerint az A vércsoportúak fogékonyabbak lehetnek a betegségre.

És egy igazán példaértékű döntés: a magyar labdarúgó-válogatott kapusa, Gulácsi Péter 5 millió forintot adományozott a Szent László Kórháznak. Köszönet neki az egészségügyisek nevében!

De van egyéb rendbontás is. Senki nem szeretne magának egy rendőrségi eljárást. Akkor pedig érdemes tisztában lenni olyan fogalmakkal, mint például a rémhírterjesztés

Jó tudni: ideglenesen leállítja az áram- és gázfogyasztásmérők leolvasását az E.ON. Azt kérik, hogy egyelőre elektronikus úton adjuk meg a fogyasztásmérők állását.

A járványüggyel foglalkozó Operatív Törzs ma is informált minket a legfrissebb fejleményekről. Kiderült: a fertőzött magyarok az otthonukban maradhatnak.

Amerikában megélénkült az autósmozik forgalma a járvány hatására. 305 autósmozi üzemel az Egyesült Államokban. Közülük több is egyre nagyobb forgalmat bonyolít az utóbbi napokban, ahogy országszerte több városban, államban zártak be a mozik és szórakozóhelyek. A Playboy viszont a rövidebbet húzta: a héten jelenik meg utoljára a magazin nyomtatott kiadása. A kiadó bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt ezentúl csak online formátumban terjesztik a lapot az idén.

És végül: emberek, akik használt autót hirdetnek az Operatív Törzs tájékoztatói alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top